Domowe Rafaello. Smak jak ze sklepu! Włoski przepis.

Rafaello to jedne z niewielu pralinek, które uwielbiam. Delikatny słodki krem, chrupiący wafelek i migdał. Mmmm… Pycha! Kto lubi kokos, ten wie o czym mówię. Dlatego pomyślałam, czemu by nie przygotować w domu takich kulek? Zrobione własnoręcznie byłyby z prostych składników, bez E i utwardzonych tłuszczów. Koniecznie musiałam spróbować!

Udało mi się dotrzeć tylko do przepisu w języki włoskim. Chociaż ni w ząb nie znam włoskiego, to i tak sobie poradziłam, bo domowe kulki Rafaello są bardzo łatwe w wykonaniu. Co więcej składniki znajdziecie w każdym sklepie.

Mleczny krem jest o wiele delikatniejszy od czekoladek z ciemną czekoladą. Z podanych składników wychodzi aż 45 kulek otoczonych kokosem. W sklepie kosztowałyby krocie, a robione samodzielnie tylko ułamek tej ceny!

Składniki (45 kulek):

  • 140 ml wody
  • 220 g białego cukru
  • 230 g mleka w proszku
  • 130 g masła
  • 80 g wiórek (+ kilka łyżek do obtoczenia kulek)
  • 45 szt migdałów (ok. 60 g)
domowe kulki rafaello

Jak zrobić kulki Rafaello:

  1. Wlej do rondla wodę, dodaj cukier i podgrzej do momentu aż się rozpuści.
  2. Do zawartości rondla dodaj mleko w proszku, masło posiekane w kostkę i wiórki kokosowe.
  3. Wszystko razem wymieszaj, aż masa będzie jednolita.
  4. Gotową masę pozostaw do całkowitego ostygnięcia, a następnie schładzaj kilka godzin w lodówce (najlepiej zostaw na całą noc).
  5. Migdały zalej wrzątkiem i odstaw na 10 minut. Po tym czasie można bez problemu ściągnąć z nich skórkę.
  6. Przy pomocy łyżeczki nabieraj małe porcje masy. W dłoniach formuj masę w kształt kulki wpychając do środka migdał.
  7. Kulkę obtocz w wiórkach kokosowych.
  8. Rafaello po przygotowaniu schładzaj w lodówce.
przepis na domowe kulki rafaello

Ile kalorii ma domowe Rafaello?

Według moich obliczeń cała masa to blisko 3736 kcal. Z przepisu powstało 45 kulek, czyli jedna taka kokosowa pralinka ma 83 kcal (19 g). Sklepowa pralinka to 62 kcal (10 g). Wnioski z tego są takie, że domowe kulki z migdałem są mniej kaloryczne, mają krótszy skład, nie zawierają glutenu i mają dużo mniej kalorii.

Dla porównania:

Rafaello: 623 kcal w 100 g, jedna kulka = 62 kcal (10 g)
Domowe Rafaello: 437 kcal w 100 g, jedna kulka = 83 kcal (19 g)

Czy Wy też robicie własne, domowe wersje sklepowych słodyczy? Jeśli tak, to jestem ciekawa, co to za specjały. :)

3 komentarze do wpisu „Domowe Rafaello. Smak jak ze sklepu! Włoski przepis.”

  1. mimo długiego odpoczywania w lodówce masa kompletnie nie stężała, czy powodem może być to, że wiórki wykorzystałam wcześniej do zrobienia mleka kokosowego i jakiś składnik x wiążący/ klejący mógł zostać w mleku a masa na pralinki rozlewa się zamiast być zwarta?

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.