dżem gruszkowy

Dżem wieloowocowy

  Przepis pochodzi z książki Siostry Anastazji 153 przetwory i dania mięsne. Taki dżem jest idealnym dodatkiem do pieczywa, kremów, ciast, naleśników, ryżu i deserów. Podczas gotowania dżemu, wyjadając łyżeczką z garnka powiedział: „Dobrze, że jest jesień, bo są takie frykasy jak dżemy”. Niewątpliwie, gotowanie dżemu to przyjemna czynność. Składniki: 1 kg śliwek 1 kg … Czytaj dalej

przetwory z jabłek

Pasteryzowane jabłka w słoikach na zimę

  Jabłek w tym roku od groma! Najlepsze są zerwane prosto z drzewa i właśnie takowe posiadam w sporej ilości. Postanowiłam zamknąć schyłek lata w słoikach i zrobiłam pasteryzowane jabłka na zimę.  Często spotykam się z przepisami na prażone jabłka, ale ja zrobiłam inaczej. Prościej. Składniki: jabłka (u mnie złota reneta) cukier Jabłka dokładnie umyć, … Czytaj dalej

powidła śliwkowe z cynamonem

Zima nie straszna czyli powidła śliwkowe z cynamonem!

Znam jedną osobę, która nie lubi śliwek. Szanuję to, ale trudno mi sobie to wyobrazić. Jak się zastanowię nad sobą, to z wielkim trudem przychodzi mi do głowy jakakolwiek rzecz, której nie lubię jeść. Chociaż po mnie nie widać, lubię jeść wszystko. Poza kręgiem moich zainteresowań są niektóre fast foody, bo o ile placek w pizzerii i domowe frytki zjem, tak na sam widok złotych łuków odczuwam mdłości.

dżem z dyni

Przepyszny dżem z dyni i jabłek. Jak u babci.

Przyszła wiosna, więc wzięłam się za porządki. Dla blogerki kulinarnej wcale nie znaczy to, że musi przewietrzyć szafy w garderobie. Na pierwszy ogień idzie spiżarnia i lodówka, a w szczególności zamrażarka! Jest to świetna okazja, aby sobie przypomnieć, jakie skarby skrywają te wielkie białe skrzynki. A ile miejsca się przy tym zwalnia dla świeżych warzyw i owoców, którymi latem obrodzą sady i ogrody.

Po szybkim przeglądzie zamrożonych zapasów zorientowałam się, że posiadam spore pokłady niewykorzystanej dyni. Wspaniałe znalezisko, które nie może się zmarnować! No to teraz trzeba się zastanowić, co z niej zrobić.

sok marchewkowy kubuś

Domowy sok Kubuś

Przepis pochodzi z książki Thermomix’a, ale możemy go przygotować i bez tego robota. Domowy Kubuś jest zdrowy, pyszny i lubią go dzieci.   Potrzebujemy: 200g marchwi 350 g jabłek (obrać, pokroić) 100 g banana 150 g cukru sok z 1 cytryny woda Marchewki obrać, pokroić na kawałki i zmiksować, dodać 750 ml wody i gotować … Czytaj dalej

powidła z zielonych sliwek

Powidła z zielonych renklod i kakao czyli „Czeko-dżem”

  W tym roku nasza przydomowa renkloda wyjątkowo obficie obrodziła. W związku z tym postanowiłam zrobić z niej powidła. Nie wiem jak wy, ale dla mnie najlepsze są z węgierek. Najlepsze śliwki do smażenia to takie najbardziej dojrzałe. Z racji, że nie pryskamy naszych owoców w ogrodzie, gdy ów śliwka osiąga swą dojrzałość zawsze uprzedzają … Czytaj dalej

pomidory w słoikach

Krajanka pomidorowa pasteryzowana na zimę

  W tym roku lato bardzo sprzyjało dojrzewaniu naszym pomidorom. Pomidory według klasyfikacji botanicznej należą do owoców, ale u schyłku XIX wieku z powodu kwestii podatkowych zostały podporządkowane pod warzyw i tak zostało do dziś. Najbardziej smakują mi sierpniowe pomidory. Są pachnące i słodkie. Są prawdziwe. Najczęściej jadam je na surowo – tak jak jabłka. … Czytaj dalej