Bułeczki z otrębami
Coraz częściej nie podoba mi się pieczywo ze sklepu. Ciemne pieczywo w większości jest farbowane karmelem. Ma lekko orzechowy…
Coraz częściej nie podoba mi się pieczywo ze sklepu. Ciemne pieczywo w większości jest farbowane karmelem. Ma lekko orzechowy…
Jak wiecie, ostatnio zrobiłam małą rewolucję w mojej diecie oraz kuchni. W domu zaczęły pojawiać się superfoods i coraz częściej…
Chrupiąca, miękka w środku, z soczystymi pieczarkami i ciągnącym serem. Chrupiące zapiekanki z pieczarkami! Jak ich nie lubić?? Już ich…
Jesień w pełni, a wraz z nią nadeszła jesienna depresja i zniechęcenie. Nas też ta przypadłość dopadła, więc zaszyliśmy się w domowych pieleszach w oczekiwaniu na zimę i nadchodzące Boże Narodzenie. Ponieważ siedzenie pod pierzyną z książką w ręku też może się znudzić, postanowiliśmy poszukać jakiegoś remedium. Inspiracja przyszła z bardzo nieoczekiwanej strony.
Moje pierwsze próby pieczenia chleba były zadowalające, a odbywało się to przy pomocy sklepowych mieszanek. Nigdy nie podjęłam się upieczenia chleba na zakwasie, aż do teraz. Nie wiem dlaczego, ale zawsze mi się wydawało, że przygotowanie zakwasu jest trudne i może mi się nie udać. Dodam, że przygotowywałam już żurek na domowym zakwasie i barszcz czerwony.
Wczoraj wieczorem pogoda była typowa jak na listopad. Mgła, w powietrzu,czuć było mróz i dym z pieców okolicznych domów. Jednym…