zupa krem paprykowa
||

Prosta zupa paprykowa krem – przepis na pyszny obiad

Jeśli jesteś miłośnikiem papryki, to koniecznie musisz spróbować zupy krem z papryki. Ta aromatyczna i kremowa zupa paprykowa to idealne danie na jesienne dni. Papryka, która jest głównym składnikiem zupy, nadaje jej nie tylko intensywny smak, ale również piękny, głęboki kolor. W tym artykule mam dla Ciebie łatwy przepis na zupę paprykową krem.

Składniki, które potrzebujesz, znajdziesz w większości sklepów spożywczych, a przygotowanie zupy zajmie Ci tylko kilka prostych kroków. Gotowy posiłek możesz podać z ulubionymi dodatkami, np. z chlebem lub grzankami. Decyzję pozostawiam Tobie.

Jeśli chcesz spróbować swoich sił w przygotowaniu zup, to na początek idealnie sprawdzi się prosta zupa paprykowa. Jest bardzo łatwa w przygotowaniu, a co więcej zupa paprykowa krem wymaga tylko kilku składników. Z pewnością znajdziesz je w swojej kuchni, gdyż są to głównie cebula, czosnek, oliwa, bulion warzywny oraz papryka. Dzięki temu zupa jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa, ponieważ zawiera mnóstwo witamin i składników mineralnych.

Prosta zupa paprykowa – lista składników:

  • 1 kg papryki (żółtej i czerwonej)
  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • Oregano
  • 3 łyżki oliwy
  • 600 ml bulionu warzywnego
  • Sól
  • Pieprz cayenne
  • 1 łyżka octu balsamicznego

Zupa paprykowa krem – jak ją przygotować?

  1. Przygotuj warzywa: Aby rozpocząć przygotowanie zupy, paprykę należy umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę należy obrać i posiekać, podobnie jak czosnek.
  2. Usmaż cebulę i czosnek: W garnku należy rozgrzać oliwę i usmażyć na niej czosnek z cebulką. Po chwili dodać paprykę i oregano. Wszystko należy podsmażyć przez kilka minut.
  1. Duszenie warzyw: Do garnka z warzywami dodać bulion, zagotować i dusić pod przykryciem przez około 25-30 minut, aż warzywa będą miękkie.
  2. Zmiksuj zupę: Gdy warzywa będą już miękkie, należy wyjąć blender i miksować zupę na papkę.
  1. Dopraw zupę: Gotową zupę należy doprawić solą, pieprzem cayenne i octem balsamicznym.

Prosta zupa paprykowa krem jest gotowa! Jak ją podawać?

Twoja prosta zupa paprykowa krem jest już gotowa! Możesz ją podawać w miseczkach, posypując wierzch czarnym pieprzem lub z odrobiną pesto i dodatkiem pokrojonych zielonych oliwek.

Prezentowana prosta zupa paprykowa krem to pyszne, aromatyczne danie, które z pewnością zasmakuje wszystkim miłośnikom papryki. Dzięki intensywnemu smakowi i kolorowi papryki, zupa ta jest idealna na zimowe dni, kiedy potrzebujemy dawki ciepła i wzmocnienia organizmu. Często do niej wracam i gorąco polecam ten przepis! Koniecznie dajcie znać w komentarzach, jak Wam smakowało. ?

4.8/5 - (51 votes)

Podobne wpisy

13 komentarzy

  1. Zamierzam dziś zrobić. Zupy krem najlepiej mi smakują na jesień. Czasem biorę także do pracy w pojemnikach, ale muszę podgrzewać w mikrofali niestety (nie lubię mikrofali, ale to jedyny szybki sposób).

    1. Zupa w pracy to fajny pomysł. Ja mam specjalny termos (super gorąca już nie była, ale mocno ciepła) i dość często go używam. 100 razy bardziej wolę moje zupy w termosie, niż kupowane na stołówce etc.
      :)

  2. Obiecaliście wyniki konkursu w sobotę i nową notkę…

    My, czytelnicy, rozumiemy że macie swoje życie i problemy ale szkoda że nie napisaliście że np kilka dni Was nie będzie. :I

    1. Cześć Nathaliae!

      Cały czas jesteśmy, nigdzie nie wyjechaliśmy i pracujemy nad blogiem. Mieliśmy problemy techniczne wynikające z przeniesienia bloga na nowy serwer i nie mogliśmy dodawać żadnych nowych postów. Tak sobie teraz myślę, że trzeba było dać znać na FB…

      Dziś wieczorem wszystko zostało naprawione i od jutra wracamy do normalnego trybu pracy. Dlatego też jutro ukaże się zaległy (piątkowy) odcinek JPM Przed Kamerą, a wyniki konkursu ogłosimy w środę. Specjalnie na tę okazję we wtorek nagrywamy osobny film, w którym uroczyście odczytamy nazwisko/nick zwycięzcy i pokażemy nagrodę :)

      1. No zawaliłeś sprawę Jacku, nie da się ukryć ;p no ale jakoś to przeżyjemy. ;) to czekam w takim razie na nowy odcinek ! :)

  3. Na taki przepis czekałem! Obiecuję, że jak rozpakuję się w nowym, studenckim, mieszkaniu i będę z powrotem miał dostęp do blendera to będzie to pierwsza zupa jaką zjem w tym miejscu :) Wygląda apetycznie!

  4. Ja chyba wolałabym Twoją wersję, z samym pieprzem, bo oliwek nie lubię ale sama w sobie, zupka wydaję się być pyszna ;)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.