Prosta zupa paprykowa krem – przepis na pyszny obiad
Jeśli jesteś miłośnikiem papryki, to koniecznie musisz spróbować zupy krem z papryki. Ta aromatyczna i kremowa zupa paprykowa to idealne danie na jesienne dni. Papryka, która jest głównym składnikiem zupy, nadaje jej nie tylko intensywny smak, ale również piękny, głęboki kolor. W tym artykule mam dla Ciebie łatwy przepis na zupę paprykową krem.
Składniki, które potrzebujesz, znajdziesz w większości sklepów spożywczych, a przygotowanie zupy zajmie Ci tylko kilka prostych kroków. Gotowy posiłek możesz podać z ulubionymi dodatkami, np. z chlebem lub grzankami. Decyzję pozostawiam Tobie.
Jeśli chcesz spróbować swoich sił w przygotowaniu zup, to na początek idealnie sprawdzi się prosta zupa paprykowa. Jest bardzo łatwa w przygotowaniu, a co więcej zupa paprykowa krem wymaga tylko kilku składników. Z pewnością znajdziesz je w swojej kuchni, gdyż są to głównie cebula, czosnek, oliwa, bulion warzywny oraz papryka. Dzięki temu zupa jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa, ponieważ zawiera mnóstwo witamin i składników mineralnych.
Prosta zupa paprykowa – lista składników:
- 1 kg papryki (żółtej i czerwonej)
- 2 cebule
- 1 ząbek czosnku
- Oregano
- 3 łyżki oliwy
- 600 ml bulionu warzywnego
- Sól
- Pieprz cayenne
- 1 łyżka octu balsamicznego
Zupa paprykowa krem – jak ją przygotować?
- Przygotuj warzywa: Aby rozpocząć przygotowanie zupy, paprykę należy umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę należy obrać i posiekać, podobnie jak czosnek.
- Usmaż cebulę i czosnek: W garnku należy rozgrzać oliwę i usmażyć na niej czosnek z cebulką. Po chwili dodać paprykę i oregano. Wszystko należy podsmażyć przez kilka minut.
- Duszenie warzyw: Do garnka z warzywami dodać bulion, zagotować i dusić pod przykryciem przez około 25-30 minut, aż warzywa będą miękkie.
- Zmiksuj zupę: Gdy warzywa będą już miękkie, należy wyjąć blender i miksować zupę na papkę.
- Dopraw zupę: Gotową zupę należy doprawić solą, pieprzem cayenne i octem balsamicznym.
Prosta zupa paprykowa krem jest gotowa! Jak ją podawać?
Twoja prosta zupa paprykowa krem jest już gotowa! Możesz ją podawać w miseczkach, posypując wierzch czarnym pieprzem lub z odrobiną pesto i dodatkiem pokrojonych zielonych oliwek.
Prezentowana prosta zupa paprykowa krem to pyszne, aromatyczne danie, które z pewnością zasmakuje wszystkim miłośnikom papryki. Dzięki intensywnemu smakowi i kolorowi papryki, zupa ta jest idealna na zimowe dni, kiedy potrzebujemy dawki ciepła i wzmocnienia organizmu. Często do niej wracam i gorąco polecam ten przepis! Koniecznie dajcie znać w komentarzach, jak Wam smakowało. ?
Zamierzam dziś zrobić. Zupy krem najlepiej mi smakują na jesień. Czasem biorę także do pracy w pojemnikach, ale muszę podgrzewać w mikrofali niestety (nie lubię mikrofali, ale to jedyny szybki sposób).
Zupa w pracy to fajny pomysł. Ja mam specjalny termos (super gorąca już nie była, ale mocno ciepła) i dość często go używam. 100 razy bardziej wolę moje zupy w termosie, niż kupowane na stołówce etc.
:)
Obiecaliście wyniki konkursu w sobotę i nową notkę…
My, czytelnicy, rozumiemy że macie swoje życie i problemy ale szkoda że nie napisaliście że np kilka dni Was nie będzie. :I
Cześć Nathaliae!
Cały czas jesteśmy, nigdzie nie wyjechaliśmy i pracujemy nad blogiem. Mieliśmy problemy techniczne wynikające z przeniesienia bloga na nowy serwer i nie mogliśmy dodawać żadnych nowych postów. Tak sobie teraz myślę, że trzeba było dać znać na FB…
Dziś wieczorem wszystko zostało naprawione i od jutra wracamy do normalnego trybu pracy. Dlatego też jutro ukaże się zaległy (piątkowy) odcinek JPM Przed Kamerą, a wyniki konkursu ogłosimy w środę. Specjalnie na tę okazję we wtorek nagrywamy osobny film, w którym uroczyście odczytamy nazwisko/nick zwycięzcy i pokażemy nagrodę :)
No zawaliłeś sprawę Jacku, nie da się ukryć ;p no ale jakoś to przeżyjemy. ;) to czekam w takim razie na nowy odcinek ! :)
Odcinek już jest! :)
Prosta i pyszna ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
Na taki przepis czekałem! Obiecuję, że jak rozpakuję się w nowym, studenckim, mieszkaniu i będę z powrotem miał dostęp do blendera to będzie to pierwsza zupa jaką zjem w tym miejscu :) Wygląda apetycznie!
Trzymamy Cię za słowo, bo jak nie to ban! ;P
P.S. Literówka jest w czasie duszenia – powinno być 25 a jest 250 ;)
Już poprawione :)
Ja chyba wolałabym Twoją wersję, z samym pieprzem, bo oliwek nie lubię ale sama w sobie, zupka wydaję się być pyszna ;)