Palce lizać czyli popcorn z solonym karmelem i orzeszkami.
Solony karmel podbił już nie jedno podniebienie. Moje również! Ten smak pojawia się w coraz to większej ilości produktów. Lody, batony, czekolada, herbata, powstał nawet alkohol o smaku słonego karmelu! I nic dziwnego. Połaczenie słodkiego ze słonym to mieszanka bardzo kusząca i… uzależniająca! Kto jeszcze nie próbował, koniecznie musi nadrobić kulinarne zaległości. Dlatego dzisiaj przedstawiam przepis na karmelowy popcorn z orzeszkami. Zobaczcie na dole jest krótki filmik z przygotowania. Dzięki jednem „magicznemu” składnikowy z łatwością połaczycie solony karmel z lekkim popcornem. To jest takie dobre i takie łatwe, że nie ma opcji abyście nie wypróbowali tego przepisu.
Składniki do przygotowania popcornu z solonym karmelem:
- 100 g kukurydzy na popcorn + łyżka oleju
- 0,75 szklanki solonych orzeszków
- 0,5 szklanki cukru trzcinowego
- 2 łyżki syropu klonowego
- 50 g masła
- 2 łyżki słodkiej śmietanki UHT np. 12%
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,25 łyżeczki sody oczyszczonej
- 0,5 tabliczki czekolady + 20 g masła
Jak przygotować karmelowy popcorn?
- Najpierw przygotuj popcorn (Możesz oczywiście skorzystać z gotowego. To Twój wybór.). Wsyp ziarna do suchego garnka i wlej 1 łyżkę neutralnego oleju (np. rzepakowy). Włącz gaz/płytę indukcyjną i pomieszaj garnkiem, aby wszystkie ziarna były mokre od oleju. W razie potrzeby dodaj jeszcze kilka kropli oleju. Trzymaj garnek na bardzo małym ogniu i czekaj aż zacznie strzelać. Nie zapomnij o pokrywce :)
- Od razu przesyp popcorn do dużej miski. Dodaj orzeszki.
- Przygotuj formę w której będziesz zapiekać przekąskę. Wysmaruj ścianki neutralnym olejem. Piekarnik nagrzej do 120 st.C.
- Do małego rondla wsyp cukier, dodaj syrop klonowy i masło. Podgrzewaj na małym gazie poczekaj aż się roztopi i zacznie gotować, wtedy wlej słodką śmietankę. Mieszaj do momentu, aż cukier się całkowicie rozpuści czyli około 1-2 minuty. Wyłącz gaz/płytę. Dodaj sól i wymieszaj. Wsyp tajemniczy składnik, o którym wspominałam w filmiku – soda oczyszczona. Karmel powinien się zapienić i stać puszysty. Dzięki temu będzie można łatwo go połączyć z popcornem. Natychmiast przełóż go do popcornu i orzeszków. Wymieszaj przy pomocy szpatułki lub plastikowej łyżki.
- Wyłóż masę do formy, wygładz górę na płasko. Wstaw do piekarnika na 1 godzine. Po tym czasie, wyjmij i wystudz.
- Przygotuj czekoladę. Połamane kostki rozpuść w kąpieli wodnej z dodatkiem masła. Przełóż do woreczka, zrób dziurkę i wylej na ostudzony popcorn z solonym karmelem. Gotowe!
To jest tak dobre, że musiałam się z Wami podzielić tym przepisem. Jak już wypróbujecie przepis to chciałabym, abyście też puścili ten przepis dalej w świat. niech się ludzie dowiedza jakie to dobre :)