Palce lizać czyli popcorn z solonym karmelem i orzeszkami.

karmelowy popcorn

Solony karmel podbił już nie jedno podniebienie. Moje również! Ten smak pojawia się w coraz to większej ilości produktów. Lody, batony, czekolada, herbata, powstał nawet alkohol o smaku słonego karmelu! I nic dziwnego. Połaczenie słodkiego ze słonym to mieszanka bardzo kusząca i… uzależniająca! Kto jeszcze nie próbował, koniecznie musi nadrobić kulinarne zaległości. Dlatego dzisiaj przedstawiam przepis na karmelowy popcorn z orzeszkami. Zobaczcie na dole jest krótki filmik z przygotowania. Dzięki jednem “magicznemu” składnikowy z łatwością połaczycie solony karmel z lekkim popcornem. To jest takie dobre i takie łatwe, że nie ma opcji abyście nie wypróbowali tego przepisu.

Składniki do przygotowania popcornu z solonym karmelem:

  • 100 g kukurydzy na popcorn + łyżka oleju
  • 0,75 szklanki solonych orzeszków
  • 0,5 szklanki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 50 g masła
  • 2 łyżki słodkiej śmietanki UHT np. 12%
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,25 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 0,5 tabliczki czekolady + 20 g masła

Jak przygotować karmelowy popcorn?

karmelowy popcorn
  1. Najpierw przygotuj popcorn (Możesz oczywiście skorzystać z gotowego. To Twój wybór.). Wsyp ziarna do suchego garnka i wlej 1 łyżkę neutralnego oleju (np. rzepakowy). Włącz gaz/płytę indukcyjną i pomieszaj garnkiem, aby wszystkie ziarna były mokre od oleju. W razie potrzeby dodaj jeszcze kilka kropli oleju. Trzymaj garnek na bardzo małym ogniu i czekaj aż zacznie strzelać. Nie zapomnij o pokrywce :)
  2. Od razu przesyp popcorn do dużej miski. Dodaj orzeszki.
  3. Przygotuj formę w której będziesz zapiekać przekąskę. Wysmaruj ścianki neutralnym olejem. Piekarnik nagrzej do 120 st.C.
  4. Do małego rondla wsyp cukier, dodaj syrop klonowy i masło. Podgrzewaj na małym gazie poczekaj aż się roztopi i zacznie gotować, wtedy wlej słodką śmietankę. Mieszaj do momentu, aż cukier się całkowicie rozpuści czyli około 1-2 minuty. Wyłącz gaz/płytę. Dodaj sól i wymieszaj. Wsyp tajemniczy składnik, o którym wspominałam w filmiku – soda oczyszczona. Karmel powinien się zapienić i stać puszysty. Dzięki temu będzie można łatwo go połączyć z popcornem. Natychmiast przełóż go do popcornu i orzeszków. Wymieszaj przy pomocy szpatułki lub plastikowej łyżki.
  5. Wyłóż masę do formy, wygładz górę na płasko. Wstaw do piekarnika na 1 godzine. Po tym czasie, wyjmij i wystudz.
  6. Przygotuj czekoladę. Połamane kostki rozpuść w kąpieli wodnej z dodatkiem masła. Przełóż do woreczka, zrób dziurkę i wylej na ostudzony popcorn z solonym karmelem. Gotowe!
karmelowy popcorn

Ilość czekolady zależy od Was.
Dodajcie jej tyle ile lubicie.

To jest tak dobre, że musiałam się z Wami podzielić tym przepisem. Jak już wypróbujecie przepis to chciałabym, abyście też puścili ten przepis dalej w świat. niech się ludzie dowiedza jakie to dobre :)

Paula Andrzejewska

Autor: Paula Andrzejewska

Cześć! Nazywam się Paula Andrzejewska i jestem technologiem żywności (magister inżynier). Wiem z czego się składa i co zawiera (z chemii właśnie!). Pracowałam również w kilku zakładach produkujących żywność: w laboratorium i na stanowiskach kierowniczych/managerskich. Chcę pokazać Ci w jaki sposób producenci żywności obchodzą prawo, które produkty to prawdziwe perełki, a które totalne porażki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.