Wafle przekładane masą z mleka w proszku
Gdy na dworze temperatura sięga powyżej 35° C w cieniu, możecie mi na słowo uwierzyć, że nie mam ochoty dodatkowo podgrzewać atmosfery piekarnikiem. Jakiś czas temu miałam wypróbować przepis na masę do wafli, którą przyrządza się na bazie mleka w proszku. Nie chciałam aby było zbyt banalnie z kakao, dlatego wyszłam przed dom zaopatrzona w młotek i pudełko z orzechami włoskimi. Zaczęłam łupać i muszę wam powiedzieć, że to fajna zabawa. Stukanie młotkiem odstresuję i rozluźnia, a w nagrodę można zjeść wafelka!
Przepis pochodzi z jednej z książek, jakie ostatnio dostałam od Anety z Ad-Art i której jeszcze raz dziękuję. Książka to: „Torty, ciasta przekładane, rolady” autorstwa Haliny Jachowskiej. Przepis nieco zmieniłam.
Aby zrobić wafle przekładane masą potrzebujesz:
- pół szklanki mleka
- 200 g masła
- 2 szklanki mleka w proszku
- 1 szklanka cukru
- opakowanie wafli
- orzechy włoskie – im więcej tym lepiej
Jak zrobić wafle z masą – przepis krok po kroku
1. Najpierw zagotuj zwykłe mleko z cukrem. Po ugotowaniu odstaw mleko, dodaj masło i wymieszaj do rozpuszczenia.
2. Mleko w proszku wsyp do przestudzonego mleka z masłem. Wymieszaj wszystko i tak przygotowaną masę pozostaw do ostygnięcia.
3. W tym czasie możesz posiekać orzechy. Ja zrobiłam to w blenderze, dzięki temu otrzymałam drobne kawałki. Po ich dodaniu do masy łatwiej było nią wysmarować wafle. I jeszcze jedna wskazówka: wafle najlepiej smaruje się przy pomocy silikonowej łopatki.
Dla formalności dodam, że ostatniego wafla nie smarujemy ;)
Wysmarowane i złożone wafle zawiń w opakowanie, w którym przynieśliśmy je do domu.
Na wafle połóż deskę, a na deskę coś ciężkiego. U mnie najczęściej jest to forma ceramiczna.
Tak przełożone i zawinięte wafle włóż na pół godziny do zamrażarki. Po wyjęciu można kroić.
Orzechy włoskie to podobno najlepsze źródło mikroelementów :
Przepis łatwy i postaram się go zrobić skoro zachwalasz. A z książki na pewno więcej skorzystasz niż ja. Dziękuję i pozdrawiam.
to ja dziękuję :))