Wielkanocna sałatka z brokułem, jajkiem i selerem

Aktualizacja: 21 marca 2016 przez Paula Andrzejewska

Już za kilka dni Wielkanoc. Przygotowując dania na świąteczny stół, poza kanonem tradycyjnych potraw, warto zadbać o kilka nowych pozycji. Dlatego w tym roku w naszym domu oprócz klasycznych dań pojawi się również sałatka z brokułem i jajkiem na twardo.

Sałatka jest lekka, ale jednocześnie pożywna. Wszystkie zawarte w niej składniki świetnie się ze sobą komponują. Robiłam ją już kilka razy i jeszcze nigdy nie kończyło się na jednej porcji. Po prostu sałatka palce lizać! ;)

Składniki:

  • 1 brokuł
  • 100 g żółtego sera (radamer, salami)
  • 1 słoik selera konserwowego
  • 4 jajka
  • 2 łyżki majonezu + 2 łyżki jogurtu
  1. Brokuła rozdziel na różyczki, łodygę pokrój nożem na małe kawałki. Ugotuj na przez 3-4 minuty. Po wyjęciu zahartuj w zimnej wodzie.
  2. Selera odcedź. Ser żółty zetrzyj na tarce. Jajka ugotuj na twardo (zalej zimną wodą i od momentu zagotowania 10 minut).
  3. W misce wymieszaj brokuła, ser, seler. Jajka pokrój w małą kostkę i dodaj do sałatki. Dodaj do smaku jogurt i majonez (ilość według uznania).

Sałatka palce lizać. Chrupiąca i delikatna jednocześnie. Całą robotę robi gotowany na parze brokuł i wyrazisty żółty ser.

2 komentarze do wpisu „Wielkanocna sałatka z brokułem, jajkiem i selerem”

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.