zupa krem paprykowa

Prosta zupa paprykowa krem – przepis na pyszny obiad

Moje ulubione warzywa to zdecydowanie pomidory i papryka. Najsmaczniejsze są właśnie teraz. Przez cały rok czekam na sierpień, aby posilić się nimi w dużych ilościach. Ostatnio w gazecie natrafiłam na ciekawy przepis na zupę krem z papryki. Nie mogłam przejść obojętnie obok tej receptury, więc skorzystałam z niej przy pierwszej nadarzającej się okazji :)

zupy na przeziębienie

Rozgrzewająca zupa na przeziębienie z imbirem. Przepis!

Czy Wam też doskwiera jesienne przeziębienie? Ja mam z tym problem każdego roku. Wystarczy, że z kalendarzowego lata temperatura spadnie poniżej 20 stopni C i złapanie przeziębienia jest tylko kwestią czasu. W takich sytuacjach przydają się przepisy na potrawy, które pomagają szybko postawić człowieka na nogi. Jednym z takich przepisów jest rozgrzewająca zupa paprykowa, którą Wam dzisiaj zaprezentuję.

sałatka sushi

Sałatka sushi. Jak zrobić? Prosty przepis!

Sałatka sushi to nic innego jak esencja japońskiej przystawki z ulubionymi dodatkami. Doprawiony ryż, miękkie nori, chrupiąca marchewka i paluszki krabowe podane na młodych listkach szpinaku i rukoli. Zamiast awokado, można dodać mango albo tak jak ja – oba te owoce. Dodatki zależą już tylko od ciebie! Sałatka sushi to alternatywa dla tradycyjnych zwijanych rolek. … Czytaj dalej

pierożki ravioli

Pierożki Ravioli z kozim serem, suszonymi pomidorami i karczochem. Przepis nie tylko na Walentynki.

Niedługo Walentynki, święto miłości. To jednocześnie doskonała okazja, aby przyrządzić i zjeść coś wyjątkowego i pysznego. Moja propozycja to danie z afrodyzjakiem – pierożki ravioli z kozim serem, suszonymi pomidorami i karczochem. Składniki na ciasto ravioli (wegański przepis): 3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka soli 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek 1 szklanka wody Składniki … Czytaj dalej

karmelowy popcorn

Palce lizać czyli popcorn z solonym karmelem i orzeszkami.

Solony karmel podbił już nie jedno podniebienie. Moje również! Ten smak pojawia się w coraz to większej ilości produktów. Lody, batony, czekolada, herbata, powstał nawet alkohol o smaku słonego karmelu! I nic dziwnego. Połaczenie słodkiego ze słonym to mieszanka bardzo kusząca i… uzależniająca! Kto jeszcze nie próbował, koniecznie musi nadrobić kulinarne zaległości. Dlatego dzisiaj przedstawiam … Czytaj dalej

weganski makaron z pomidorami

Wegański makaron w kremowym sosie z karmelizowanymi pomidorami

Kuchnia wegańska wciąż mnie zaskakuje. Bogactwo smaków i niesamowite połączenia składników sprawiają, że coraz częściej testuję przepisy z kuchni roślinnej, pomimo, że nie jestem ani na diecie wegetariańskiej ani wegańskiej. Brak mięsa, mleka, serów, jajek czy miodu w potrawie tylko mnie dodatkowo skłania, aby ugotować „coś innego” niż zwykle. Dlatego od czasu do czasu korzystam … Czytaj dalej

frużelina owocowa

Zrób to z dzieckiem: Deser sernikowy z ciastkami owsianymi i frużeliną jagodową

Dzisiejszy deser wykonała moja 6 letnia córka (oczywiście z moją pomocą). Deser jest na tyle prosty, że większość czynności wykonała tylko na moje komendy. Samo wykonanie sprawiło jej mnóstwo frajdy, wiedziała co dodaje do środka, a na końcu mogła to zjeść! Wszystkie składniki dobrałam tak, aby deser był jak najbardziej pożywny i zdrowy. Jak ciasteczka … Czytaj dalej

kopiec kreta z wiśniami

Jak zrobić ciasto kopiec kreta z wiśniami?

Ciasto kopiec kreta to czekoladowe ciasto z dodatkiem bananów i warstwy kremowej śmietany z kawałkami czekolady. Kiedyś znane jako proste i smaczne ciasto do przygotowania z pudełka. To też było jedno z moich samodzielnie upieczonych ciast. Pamiętacie mój wpis o ciastach z pudełka? Dziś jednak, przygotowałam kopiec kreta w nieco innej wersji. Słodycz bananów została … Czytaj dalej