Poradnik konsumenta

Niniejszy poradnik konsumenta powstał w celu edukacji żywieniowej Ciebie i twoich najbliższych. Dla przeciętnego konsumenta całe to formalne zaplecze produkcyjne pozostaje w sferze tabu. Liczy się wyrób, jego jakość, smak, cena i ewentualna szkodliwość (klientów fast food’ow nie dotyczy). Jednak każdy z nas jest czyimś klientem i bardzo istotne są dla nas prawa konsumenta.

Produkcja żywności to skomplikowana sprawa. Producent musi spełnić szereg wymogów formalnych, technicznych, higienicznych, zarządzania produkcją, ryzykiem itd. Jest mnóstwo standardów prawnych, które przedsiębiorstwo musi respektować. A przynajmniej tak być powinno.

Z uwagi na moje wykształcenie (technolog żywności) jak i doświadczenie zawodowe, wiem jak funkcjonują zakłady. Ale jestem też po drugiej stronie – codziennie kupuję żywność dla mnie i mojej rodziny. Czytam etykiety, mam swoje ulubione marki spożywcze, przywiązują się do konkretnych produktów, ale także porównuję je ze sobą i najlepsze na koniec. Testuję nowości! Chcę dzielić się z Tobą moją wiedzą, dlatego stworzyłam poradnik konsumenta, który sama chciałabym przeczytać.