Długo szukałam przepisu na smaczny keks z bakaliami. Wertując książki kucharskie, zdziwiłam się, bo mało było w nich przepisów na keks inaczej cwibak. Ba! W niektórych były identyczne receptury – kropka w kropkę przepisany przepis. Ostatecznie zaufałam mojej ulubionej starej książce (Barbara Bytnerewiczowa – Ciasta domowe) i upiekłam przepyszne ciasto. Dodałam bardzo dużo bakalii, kandyzowaną dynię, mieszankę do keksa i orzechy.

Pyszny, delikatny, przepełniony bakaliami i taki dobry. Tak jest właśnie keks.

Niezbędne składniki

  • 5 jajek
  • 200 g cukru
  • kostka do pieczenia KASIA
  • 300 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Bakalie wedle wyboru:

  • 100 g fig
  • 100 daktyli
  • 100 g rodzynków
  • 50 g smażonej skórki pomarańczowej
  • 50 g orzechów
  • morele suszone (pokroić)
  • kandyzowana dynia

Przygotować bakalie. Figi i daktyle pokroić w paski, rodzynki przebrać, umyć w ciepłej wodzie i osuszyć. Orzechy posiekać. Wszystkie bakalie przełożyć do miski. Wsypać łyżkę mąki z przepisu i wymieszać.

keks z bakaliami

Jajka ubić z cukrem na pulchną masę. Kostkę do pieczenia KASIA wyjąć wcześniej z lodówki, aby zmiękła, a następnie rozetrzeć ją mikserem na puch. Nie lubię tej czynności, bo na początku tłuszcz nie chce się ubijać, tylko stawia opór. Jednak, po chwili nabiera konsystencji puszystego kremu. Do roztartego tłuszczu dodawać powoli masę jajeczną. W trakcie mieszania obu faz, można dodawać stopniowo mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać bakalie i wymieszać łyżką.

keks z bakaliami

Ciasto będzie gęste, ale jednocześnie delikatne. Bakalie na pewno nie opadną.

keks z bakaliami

Przygotować formę – wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą, albo jeszcze lepiej wyłożyć papierem do pieczenia, który ułatwi wyjęcie ciasta po upieczeniu.

keks z bakaliami

Keks włożyć do nagrzanego piekarnika i piec 60 minut w temp. 170° C.

Przygotować formę - wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą, albo jeszcze lepiej wyłożyć papierem do pieczenia, który ułatwi wyjęcie ciasta po upieczeniu.

Pokaż komentarzeClose Comments

13 Comments

  • Jolanta Podobyćko
    Posted 4 marca 2018 at 09:24 0Likes

    Keks jest wspaniały!!! Polecam, ale uwaga dla odchudzających się: nie można mu się oprzeć, jeden kawałek to za mało .

  • Monika
    Posted 22 grudnia 2017 at 07:07 0Likes

    Witam właśnie chcę wypróbować przepis na tegoroczne Święta ale nie napisała Pani nic o polewie, jaką ma być czy też cukrem pudrem pospać 😊
    Wesołych Świąt Bożego Narodzenia

  • Monika
    Posted 14 kwietnia 2017 at 11:03 0Likes

    Ten przepis jest najlepszy.Za każdym razem wychodzi przepyszny:).

  • Thea
    Posted 15 listopada 2016 at 15:37 0Likes

    Przyznam się,że jestem smakoszem keksów od najmłodszych lat.Ale ciągle szukam nowych przepisów i je wypróbowuję i różny bywa efekt końcowy.Ale Twój wypadł znakomicie.Gratuluję i polecam,a w związku z tym zbieram się,aby wypróbować inne Twoje przepisy. Keks polecam!

  • mary
    Posted 19 grudnia 2014 at 21:52 0Likes

    Witam, zamierzam upiec keksik z Waszego przepisu, czy mogę prosić o wymiary blaszki która nada się do tego przepisu. Chciałabym aby wyszedł mi taki jak Wam.

  • BB1313
    Posted 1 listopada 2014 at 09:50 0Likes

    Kochani mało tego że jesteście przesympatyczni to jeszcze macie najlepsze przepisy. Miałam problem z sernikiem ,weszłam na Waszą stronę zrobiłam sernik “puszysty” wyszedł idealnie . Upiekłam keks wyszedł super . P0ZDRAWIAM WAS JESTEŚCIE TEŻ SUPER TAK JAK WASZE PRZEPISY!!!!!!

    • jakpomasle
      jakpomasle
      Posted 2 stycznia 2015 at 21:25 0Likes

      Bardzo dziękujemy:)

  • aldoś
    Posted 23 grudnia 2013 at 19:00 0Likes

    super przepis! już raz piekłam według Twojego przepisu i rodzinka zjadła w jeden dzień ! :) A keksik na święta- właśnie w piekarniku ;)

  • Natalia
    Posted 21 grudnia 2013 at 20:17 0Likes

    uwielbiam choc sama nie pieke bo w domu tylko ja bym jadła :) ale wyglada pysznie. Wesolych Świąt i Szczęśliwego Nowego Roku!! :)

    • jakpomasle
      jakpomasle
      Posted 23 grudnia 2013 at 16:11 0Likes

      wygląda i smakuje :)
      Natalia! Tobie również wszystkiego najlepszego i wesołych świąt :)

      • Natalia
        Posted 24 grudnia 2013 at 16:03 0Likes

        Dziękuję bardzo :) zamiast keksa mam piernik bez miodu z rodzynkami, orzechami i żurawiną. Jest pyszny wczoraj próbowałam bo nie mogłam się powstrzymać :)

  • Ewa...xD
    Posted 20 grudnia 2013 at 20:33 0Likes

    Wygląda Pyysznie ;) chyba się skusze upiec go na święta ;D Wpadłam znaleźć przepis na pierniczki ,a mam już kilka innych ;) Pozdrawiam ! Wesołych Świąt ! ;)

    • Jacek Andrzejewski
      Posted 21 grudnia 2013 at 16:53 0Likes

      My również pozdrawiamy i życzymy Wesołych Świąt! Zaglądaj do nas jak najczęściej :)

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.