Półkruche ciasteczka – przepis podstawowy

 

Ciasteczka, no właśnie – jak to z nimi jest? Kruche czy półkruche? Już się rozpisywałam kiedyś o ciasteczkach i powiem wam, że osobiście wolę te półkruche, potocznie zwane właśnie kruchymi, stąd napis na zdjęciu powyżej. To trochę takie ciastka służbowe – do kawy z sąsiadką, do wina z przyjaciółką, z mlekiem dla dzieci, a także wspaniała ozdoba stołu i szybki poczęstunek dla niespodziewanych gości. Najbardziej lubię kruche ciastka za to, że można je długo przechowywać, bo one chyba nie mogą się popsuć.

Mój przepis to podstawowy przepis na półkruche ciasteczka. Ciastka można pokryć lukrem, czekoladą i kolorową posypką i powiesić na choinkę. Samo wycinanie i pieczenie ciastek to duża frajda dla dzieci.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 150 g masła lub margaryny
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku o pieczenie
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 3 łyżki śmietany

Mąkę przesiać i wymieszać z cukrem, sodą, proszkiem. Zrobić wgłębienie, dodać masło i palcami rozdrobnić z mąką na grudki. Dodać pozostałe składniki. Wyrobić jednolite ciasto i schłodzić w lodówce 1h. Ciasto będzie miało kruchą strukturę. Mnie zawsze irytuje to gdy podczas wałkowania pęka lub się łamie, zupełnie inaczej niż ciasto drożdżowe.

Ciasto podzielić na części. Każdą część wałkować do grubości około 0,5 cm. Zbyt cienkie ciastka będą szybko się przypiekać, a później łamać. Pamiętajmy jednak, że ciasteczka urosną. Przy pomocy foremek wycinamy ciastka. Inny sposób na ciasteczka: formować ręcznie kulki, rozpłaszczyć i zrobić wzorek przy pomocy widelca. Ja chyba wolę wycinać ciasteczka foremkę, tym razem to była gwiazdka.

Piekarnik nagrzać do 180 – 190 stopni C. Ciasteczka piec około 10-15 minut. Przy pierwszej partii zawsze sprawdzam wzrokowo stan upieczenia, przy kolejnych blaszkach już mniej więcej wiem jak długo będą się piekły.

 A czy Wy lubicie kruche ciasteczka? Jeśli tak, to jakie?

17 komentarzy do wpisu „Półkruche ciasteczka – przepis podstawowy”

  1. Przepyszne ciasteczka! Na Święta robiłam według przepisu z gazety, niestety gazetę pochłonęła czarna dziura :) a naszła mnie dzisiaj wielka ochota, więc zaczęłam szukać w internecie i.. znalazłam Twój przepis! Ciasto wyrabia się bardzo dobrze, a zabawa z foremkami to istna przyjemność. Polecam wszystkim!

    Odpowiedz
    • Ja zawsze dodaję 18%, ale 12 % też może być. Dodatek śmietany sprawia, że ciasto łatwiej się zagniata i jest elastyczne.

      Odpowiedz
  2. wczoraj robiliśmy te ciastecka i wyszły cudnie nie treba ozdabiać bo wyglądaja i smakują cudownie dzięki za prepis i polecam go wszystkim

    Odpowiedz
  3. Kocham kruche ciasteczka. Jak w ostatnie święta w te również obdaruje bliskich pięknie zapakowanymi własnoręcznie zrobionymi i ozdobionymi ciasteczkami ;) 

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.