ciasto ananasowe z bezą
||

Ciasto ananasowe z bezą kokosową

Typowe ciasto dla gości. Ładnie się kroi i prezentuje, a jeszcze lepiej smakuje. Ciasto należy do nielicznych, które zawsze wychodzą.

Pieczemy na prostokątnej blasze.

Ciasto:

  • 3 jajka
  • 1 szkl. mąki
  • 150 g margaryny lub masła
  • 0,5 szkl. cukru
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki maki ziemniaczanej
  • łyżka śmietany

Beza:

  • 4-6 białek
  • 20 dag cukru
  • 20 dag wiórek kokosowych

Masa ananasowa:

  • puszka ananasów
  • 1 budyń waniliowy
  • pół szkl. cukru
  • 25 dag masła

Ciasto zagniatamy na gładką masę i schładzamy w lodówce. Ciasto wykładamy na blachę i pieczemy około 25 minut w temp. 170 st. C.
Z białek i cukru ubijamy na sztywno pianę, nastepnie dodajemy wiórki i mieszamy delikatnie drewnianą łyżką. Bezę pieczemy 15 minut w tej samej formie co ciasto (wylozyć papierem do pieczenia), aż się lekko zarumieni.

Sok z ananasów odlewamy, dopełniamy do pół litra i gotujemy na tym budyń, schładzamy. Masło ucieramy dokładnie na gładką masę, następnie po łyżce budyniu dodajemy do masy i ucieramy. Do gotowej masy dodajemy posiekane drobno ananasy.

Ciasto przekładamy w kolejności: Ciasto -> krem -> beza kokosowa

Oceń przepis / post

Podobne wpisy

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.