Ciasto ananasowe z bezą kokosową
Typowe ciasto dla gości. Ładnie się kroi i prezentuje, a jeszcze lepiej smakuje. Ciasto należy do nielicznych, które zawsze wychodzą.
Pieczemy na prostokątnej blasze.
Ciasto:
- 3 jajka
- 1 szkl. mąki
- 150 g margaryny lub masła
- 0,5 szkl. cukru
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki maki ziemniaczanej
- łyżka śmietany
Beza:
- 4-6 białek
- 20 dag cukru
- 20 dag wiórek kokosowych
Masa ananasowa:
- puszka ananasów
- 1 budyń waniliowy
- pół szkl. cukru
- 25 dag masła
Ciasto zagniatamy na gładką masę i schładzamy w lodówce. Ciasto wykładamy na blachę i pieczemy około 25 minut w temp. 170 st. C.
Z białek i cukru ubijamy na sztywno pianę, nastepnie dodajemy wiórki i mieszamy delikatnie drewnianą łyżką. Bezę pieczemy 15 minut w tej samej formie co ciasto (wylozyć papierem do pieczenia), aż się lekko zarumieni.
Sok z ananasów odlewamy, dopełniamy do pół litra i gotujemy na tym budyń, schładzamy. Masło ucieramy dokładnie na gładką masę, następnie po łyżce budyniu dodajemy do masy i ucieramy. Do gotowej masy dodajemy posiekane drobno ananasy.
Ciasto przekładamy w kolejności: Ciasto -> krem -> beza kokosowa
Dobre pytanie (i nie tylko )….😉