Typowe ciasto dla gości. Ładnie się kroi i prezentuje, a jeszcze lepiej smakuje. Ciasto należy do nielicznych, które zawsze wychodzą.

Pieczemy na prostokątnej blasze.

Ciasto:

  • 3 jajka
  • 1 szkl. mąki
  • 150 g margaryny lub masła
  • 0,5 szkl. cukru
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki maki ziemniaczanej
  • łyżka śmietany

Beza:

  • 4-6 białek
  • 20 dag cukru
  • 20 dag wiórek kokosowych

Masa ananasowa:

  • puszka ananasów
  • 1 budyń waniliowy
  • pół szkl. cukru
  • 25 dag masła

Ciasto zagniatamy na gładką masę i schładzamy w lodówce. Ciasto wykładamy na blachę i pieczemy około 25 minut w temp. 170 st. C.
Z białek i cukru ubijamy na sztywno pianę, nastepnie dodajemy wiórki i mieszamy delikatnie drewnianą łyżką. Bezę pieczemy 15 minut w tej samej formie co ciasto (wylozyć papierem do pieczenia), aż się lekko zarumieni.

Sok z ananasów odlewamy, dopełniamy do pół litra i gotujemy na tym budyń, schładzamy. Masło ucieramy dokładnie na gładką masę, następnie po łyżce budyniu dodajemy do masy i ucieramy. Do gotowej masy dodajemy posiekane drobno ananasy.

Ciasto przekładamy w kolejności: Ciasto -> krem -> beza kokosowa

Pokaż komentarzeClose Comments

1 Comment

  • Dd
    Posted 12 sierpnia 2018 at 17:26 0Likes

    Dobre pytanie (i nie tylko )….😉

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.