Ciasto czekoladowo-bananowe z jagodami. Pyszne!
Chyba nikt nie lubi jak coś się marnuje, a szczególnie jeśli chodzi o żywność. Produkty zepsute niezwłocznie należy wyrzucić, ale np. czarne banany nadają się jeszcze do przetworzenia! Jest kilka zastosowań spożywczych dla takich egzemplarzy. Kiedyś trafiłam na przepis na wino z bananów. Potrzebne były właśnie takie w kropki, a jeszcze lepiej całe czarne. W ów przepisie potrzeba ich było aż 10 kg i autor polecał odwiedzić kilka jak nie kilkanaście sklepów w celu zakupienia takiej ilości ciemnych bananów. W moim przepisie nie nachodzicie się, bo potrzebujecie tylko 2 banany, oczywiście mocno dojrzałe, a pozostałe składniki zawsze są w lodówce.
Jest wiele przepisów na ciasto z bananami. Kiedyś już robiłam jedną wersję (bez kakao) i nie do końca przypadła mi do gustu. Widoczne „niteczki” z bananów nie wyglądały zbyt apetycznie, dlatego zdecydowałam się na wersję czekoladową. Powiem krótko. To ciasto przeszło moje oczekiwania. Z wyglądu przypomina murzynka, ale jeśli spróbujecie kawałek to przekonacie się, że ciasto jest bardzo bananowe, a czekolada (kakao) tylko podkreśla smak. Przygotujcie to ciasto i dajcie zaskoczyć swoich gości wyjątkowym smakiem. Podsuńcie im kawałek i czekajcie na reakcje…
Foremka keksowa – 32x13x8 cm
Ciasto czekoladowo-bananowe – składniki:
Składniki mokre:
- dwa bardzo dojrzałe banany – mogą być nawet całe czarne
- 50 g masła (miękkie lub rozpuszczone)
- 2 jajka
- 150 ml mleka
Składniki suche:
- 170 g mąki pszennej
- 150 g cukru
- 4 łyżki kakao
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
oraz garść mrożonych jagód lub malin.
Jak zrobić ciasto czekoladowo-bananowe z jagodami?
- Ustaw piekarnik na 180ºC. Arkusz papieru do pieczenia zgnieć w rękach jak gazetę i wyprostuj w rękach. Wyłóż papierem formę, układając brzeg na zewnątrz.
- Banany zmiksuj w blenderze. Dodaj pozostałe mokre składniki i dokładnie zmiksuj.
- Suche składniki wymieszaj w misce. Wlej składniki mokre i wymieszaj łyżką do połączenia. Na końcu dodaj mrożone jagody lub maliny.
- Masę przelej do formy wyłożonej papierem i wstaw do piekarnika.
- Piecz około 50-60 minut. Przy ciastach z owocami nie sprawdza się metoda „suchego patyczka”.
- Po upieczeniu wyjmij ciasto z formy, ostudź i dopiero zabierz się za krojenie.
Ciasto można oblać polewą czekoladową lub po prostu oprószyć cukrem pudrem.
Ciasto ładnie wyrasta, jest wilgotne i bardzo pachnie bananami. Dodatek aromatów jest już zbędny. Można nie dodawać już owoców, ale wg mnie ciasto jest smaczniejsze. Ja dodałam jagody, a ciacho zyskało jeszcze wilgotności.
Napiszcie w komentarzach jak Wam się udało :) Jestem pewna, że wyszło pyszne!