Dzisiaj przepis na ciasto 3 bit. Ciasto nazywa się na cześć batoników z herbatnikami, kremem i czekoladą, którymi kiedyś się po prostu zajadałam. Zazwyczaj przygotowuję ciasta, które się piecze i właśnie z tego powodu ten przepis może by nie trafił na mój blog. Ciasto 3 bit nie wymaga piekarnika, dlatego polecam je paniom i panom, którzy nie posiadają takiego sprzętu w swojej kuchni. Przepis dedukuję “loli”, która jakiś czas temu poprosiła właśnie o przepis na 3 bita.

Uwaga! Moje ciasto nie zawiera śmietany 30% tak jak podają prawie wszystkie przepisy. Nie przepadam za tak tłustą śmietaną, co nie znaczy, że jej całkowicie unikam w kuchni. Przygotowując ostatnią warstwę kremu zwyczajnie zaliczyłam wpadkę. Podczas ubijania śmietanka się zważyła się i cała porcja kremówki poszła do kosza. Tak już po prostu się zdarza. Całe ciasto szło jak po maśle, a ostatnia warstwa – klapa.

Nie zniechęciło mnie to do końca. Postanowiłam zrobić masę z mleka. Jak ją zrobiłam przeczytacie w opisie przygotowania. Efekt końcowy był taki, że ciasto pięknie się kroiło, jeszcze szybciej znikało i całej rodzinie smakowało.

Składniki ciasta 3 bit

  • 2,5 op. herbatników maślanych (po 250 g z Biedronki)
  • 1 puszka mleka słodzonego
  • 2 budynie waniliowe
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 100 masła
  • 0,7 l mleka
  • 1 galaretka cytrynowa
  • śnieżka
  • kilka kostek gorzkiej czekolady

masa kajmakowa

Ciasto 3 bit – przepis krok po kroku

Masa kajmakowa z mleka zagęszczonego słodzonego

Najdłuższym etapem przygotowania ciasta jest przygotowanie karmelu. Puszkę mleka należy włożyć o garnku z wodą i gotować. Spotkałam się z różnymi wersjami co do czasu gotowania takiego mleka. Niektóre przepisy podają 4 h inne 1,5, a ostatnio przeczytałam w gazetce z przepisami, że puszkę należy nakłuć i tak gotować! Nie wiem co autorka miała na myśli, ale chyba tego nie przetestowała. Co by nie było: nie dziurawić puszki, niech spokojnie się gotuje.

Moje mleko gotowało się pod przykryciem i na najmniejszym gazie (małe parowanie wody i mniejsze straty energii). Po 3 godzinach i ostudzeniu do rana, mleko zamieniło się w kremową i przyjemną maź.

W sklepach są dostępne już gotowe takie masy. Mają nawet różne smaki: orzechowa, kokosowa itp. Nie będę wyliczała zalet domowej masy kajmakowej, ale powiem tylko tyle, że jest nieporównanie smaczniejsza. Jeśli sami nie porównacie, musicie uwierzyć mi na słowo.

1. Blachę (25×40 cm) wyłożyć folią spożywczą. Na dnie ułożyć jedną warstwę herbatników, którą smarujemy karmelem.

masa kajmakowa

2. Znów ułożyć herbatniki.

ciasto 3 bit

3. Przygotować masę budyniową. Z pół litra mleka ugotować budynie i ostudzić. Miękkie masło utrzeć z cukrem (pudrem) i stopniowo dodawać po łyżce budyniu. Utrzeć gładką masę i wyłożyć na herbatniki. Ułożyć kolejną i ostatnią warstwę herbatników.

ciasto 3 bit

4. Przygotować masę z mleka. Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody i odstawić do ostudzenia. Zimne mleko (pozostałe 200 ml) ubić ze śnieżką ok. 3-4 minuty. Pod koniec ubijania dodawać po łyżce rozpuszczonej galaretki. Tak ubita pianę wyłożyć na ciasto i posypać startą czekoladą. Ciasto wstawić do lodówki do stężenia. W tym czasie herbatni lekko zmiękną dzięki czemu będą się ładnie kroić, a nie kruszyć.

Moje ciasto 3 bit już po godzinie chłodzenia było testowane przez Jacka. A to, że poszedł po drugą porcję to znaczy, że było naprawdę dobre. ;)

ciasto 3 bit

ciasto 3 bit

Wartość odżywcza ciasta 3 – BIT w 100 g:

energia: 300 kcal
białko: 5,4 g
tłuszcz: 11,3 g
węglowodany: 43,6 g
błonnik: 0,7 g

Pokaż komentarzeClose Comments

46 Comments

  • Daria Żółtowska
    Posted 20 maja 2014 at 22:56 0Likes

    Witam, czy zamiast galaretki do śnieżki moge dodać żelatyne? jesli tak, to w jakich proporcjach ją przygotować?
    pozdrawiam :-)

    • jakpomasle
      jakpomasle
      Posted 21 maja 2014 at 14:52 0Likes

      Można dodać żelatynę. Mleka mamy 200 ml, wody 200 ml (szklanka) to razem 400 ml. Zamiast jednej torebki galaretki trzeba dodać ok. 2-2,5 łyżeczki żelatyny i rozpuścić w ujętej wyżej szklance wody.

  • iwona
    Posted 17 kwietnia 2014 at 05:56 0Likes

    witam:)rozmiem ze budyn ma buć kupiony bez cukru?

    • jakpomasle
      jakpomasle
      Posted 17 kwietnia 2014 at 08:59 0Likes

      Tak. Ja dodaję ten bez cukru, bo później z margaryną/masłem trzeba go utrzeć. Ewentualnie jeśli budyń jest z cukrem, można tego cukru mniej dodać podczas ucierania.

  • K.
    Posted 5 marca 2014 at 23:42 0Likes

    Jak ucierać masę budyniową bez łyżki do ucierania? Może być blender?

    • jakpomasle
      jakpomasle
      Posted 6 marca 2014 at 22:36 0Likes

      Ja ucieram mikserem zakończonym piórkami (trzepaczką). Można też ucierać łyżką – kulą, chociaż sama nie próbowałam, wydaje mi się to bardzo pracochłonne. Blenderem też nie próbowałam, ale myślę, że końcówka (trzepaczka do blendera) nie poradziłaby sobie z masłem/margaryną. Najwygodniejszy będzie mikser ręczny.

  • Kamila
    Posted 1 marca 2014 at 18:52 0Likes

    Chciałabym zrobić to w formie 24x24x5. Czy do przeliczenia składników mogę użyć tej strony? http://www.mojewypieki.com/przelicznik-foremek

    • jakpomasle
      jakpomasle
      Posted 1 marca 2014 at 19:02 0Likes

      Pewnie, że tak :)

  • nikola
    Posted 29 grudnia 2013 at 23:13 0Likes

    w drugiej warstwie chyba jednak mozna sobie odpuscic maslo i cukier, sam budyn ma swietna konsystencje.

  • lila
    Posted 29 grudnia 2013 at 23:10 0Likes

    galaretka niepotrzebna, psuje smak.

  • Janet
    Posted 21 grudnia 2013 at 14:03 0Likes

    Co to jest ta ‘śnieżka’ znajdująca się w składnikach?

    • jakpomasle
      jakpomasle
      Posted 22 grudnia 2013 at 17:53 0Likes

      “Śnieżka” to taka bita śmietana w proszku. Znajdziesz ją w sklepach koło galaretek, budyni i innych dodatków do ciast.

    • jakpomasle
      jakpomasle
      Posted 22 grudnia 2013 at 17:55 0Likes

      “Śnieżka” to taka bita śmietana, tyle że w proszku. Znajdziesz ją na sklepowej półce koło galaretek, budyniów i innych dodatków do ciast.

  • MalinazOlsztyna
    Posted 6 listopada 2013 at 22:33 0Likes

    Pierwsza proba:herbatniki+masa+herbatniki.Mase budyniowa zrobilam za rzadka,bicie piany odpuscilam.Smaczne ale mozna bylo zjesc tylko lyzeczka bo budyniowa masa plylwala:P
    Druga proba: .Poszlo lepiej ale budyn znowu zbyt rzadki a poza tym mi sie ta masa zwazyla,Rozsmarowalam ja na herbatnikach a ze jeszcze troche zostalo to dodalam kakao i posmarowalam herbatniki.Na wierzch polozylam jeszcze jedna warstwe herbatnikow.Smietany juz nie robilam
    Kupilam taka mala blache na okolo 8 herbatnikow i na naj sie ucze bo jak bym miala kazda duza blache probna zjesc to masakra.
    W przepisie pisze zeby ubijac mleko ze sniezka ale nie pisze czym.Dobrze ze gdzies indziej wyczytalam ze mikserem.Ja mam tylko zwykla trzepaczke-taka reczna.wiec chyba dam bita smietane w spreju.Jutro przetestuje na Mamie:)
    Czemu mi sie ta masa budyniowa zwazyla???

    • Malina z Olsztyna
      Posted 8 listopada 2013 at 08:54 0Likes

      Bardzo smaczne ciasto.Nastepna proba w niedziele.

    • jakpomasle
      jakpomasle
      Posted 10 listopada 2013 at 16:58 0Likes

      Jeśli budyń wychodzi za rzadki można dodać trochę skrobi ziemniaczanej lub jeszcze jeden budyń z torebki.
      Co do masy budyniowej która się zważyła, to myślę że tak na prawdę ona się nie zważyła. Ugotowany i ostudzony budyń jest zwarty i twardy, więc nie może się zważyć. Myślę, że chodzi o to, że masło/margaryna do przygotowania masy była źle ubita. Powiem szczerze, że nie lubię tego etapu, bo nie jest łatwo ubić masło na puch, jednak w wielu przepisach ta czynność się pojawia. Przypuszczam, że twoje masło było źle napowietrzone i po dodaniu budyniu były widoczne “wiórki” tłuszczu co wyglądało jakby się masa zważyła. Aby masło/margaryna łatwiej się ucierała warto wyjąć ją 10 minut wcześniej z lodówki.

      • MalinazOlsztyna
        Posted 12 listopada 2013 at 22:49 0Likes

        Dzieki za odpowiedz.:)Moze zle utarlam maslo,bede probowac w tym tygodniu.Ostatnio w niedziele mialam za duzo masy budyniowej wiec znowu dodalam kakao i zrobilam jeszcze jedna warstwe.Juz bitej smietany nie robilam.I tak bylo bardzo dobre mimo ze mase kajmakowa kupilam

  • Natalia
    Posted 18 lipca 2013 at 11:46 0Likes

    Jadłam to ciasto w wykonaniu mojej siostry. Było przepyszne!! Aczkolwiek strasznie słodkie :) sama nie potrafię za bardzo robić deserów. Mam nadzieję że gdy w końcu zamieszkam sama to i na mój blog trafią jakieś przepisy :)

    • jakpomasle
      jakpomasle
      Posted 25 lipca 2013 at 20:07 0Likes

      Ja gotowałam i piekłam prawie od zawsze, ale gdy miałam już swoją, własną kuchnię to mogłam na prawdę rozwinąć skrzydła i eksperymentować. Wiadomo, że nie zawsze wszystko wychodzi, a jeśli ktoś mówi inaczej to jest albo bezkrytyczny albo idealny. Na początku ważne są chęci.

  • maria
    Posted 26 maja 2013 at 12:17 0Likes

    prosze mi powiedzięc do czego jest potrzebny cukier puder w treści przygotowania nie mogłam go znależć.. Dziękuję

    • jakpomasle
      jakpomasle
      Posted 26 maja 2013 at 17:05 0Likes

      Bo napisałam sam cukier. Dodałam w nawiasie, że chodzi o cukier puder, a konkretnie to do wykonania masy budyniwej:

      3. Przygotować masę budyniową. Z pół litra mleka ugotować budynie i
      ostudzić. Miękkie masło utrzeć z cukrem (pudrem) i stopniowo dodawać po
      łyżce budyniu. Utrzeć gładką masę i wyłożyć na herbatniki. Ułożyć
      kolejną i ostatnią warstwę herbatników.

      • maria
        Posted 29 maja 2013 at 12:06 0Likes

        Bardzo pieknie dziękuje zainformację. Państwa blog jest cudny, zyczę dużo sił i zdrowia. Czekamy z rodziną na wspaniałe Państwa propozycje kulinarne. Pozdrawiam

      • maria
        Posted 29 maja 2013 at 12:06 0Likes

        Bardzo pieknie dziękuje zainformację. Państwa blog jest cudny, zyczę dużo sił i zdrowia. Czekamy z rodziną na wspaniałe Państwa propozycje kulinarne. Pozdrawiam

        • jakpomasle
          jakpomasle
          Posted 31 maja 2013 at 15:17 0Likes

          Bardzo dziękujemy i cieszymy się, że się Pani podoba. Wszystkiego dobrego – Paula i Jacek:)

  • maria
    Posted 26 maja 2013 at 12:17 0Likes

    prosze mi powiedzięc do czego jest potrzebny cukier puder w treści przygotowania nie mogłam go znależć.. Dziękuję

  • Krashan Skóra Bhamaradżanga
    Posted 14 maja 2013 at 22:39 0Likes

    moja mama robi 3-bita, ale wyglada troche inaczej… ;)

    • jakpomasle
      jakpomasle
      Posted 15 maja 2013 at 09:07 0Likes

      Jestem ciekawa czy wychodzi jej równie smaczny jak mój. Mój przepis jest bez śmietany 30%, a więc sprawdzi się u osób dbających o linię. To taka moja innowacja:)

      • zdrowooo
        Posted 24 maja 2013 at 13:15 0Likes

        o ironio.. karmel! budyn czyli mąka, czekolada, masa herbatników.. i bez dodatku tej śmietany nagle można to jeść i dbać o linie ;D proponuje poszukać przepisów z ksylitolem :) niestety dopiero w chorobie można sie przekonać co to dieta i zdrowa żywność :)

        • jakpomasle
          jakpomasle
          Posted 24 maja 2013 at 13:26 0Likes

          Przy diecie o ustalonym limicie kalorii np. 1500 kcal, kawałek 3 bita by nie zaszkodził;)
          A jeśli zdrowie doskwiera to faktycznie człowiek zaczyna inaczej postrzegać to co spożywa.

  • kasia
    Posted 9 maja 2013 at 17:48 0Likes

    dlaczedo mleko w puszce jest brązowe?

    • jakpomasle
      jakpomasle
      Posted 9 maja 2013 at 18:01 0Likes

      Mleko gotowałam w garnku z wodą przez 3 h. Tak powstała masa kajmakowa.

      • kasia
        Posted 10 maja 2013 at 20:42 0Likes

        jestem “ciemna jak tabaka w rogu” :) nie wiedziałam,że mleko zmienia barwe na skutek gotowania

      • kasia
        Posted 10 maja 2013 at 20:42 0Likes

        jestem “ciemna jak tabaka w rogu” :) nie wiedziałam,że mleko zmienia barwe na skutek gotowania

        • jakpomasle
          jakpomasle
          Posted 10 maja 2013 at 21:07 0Likes

          tak, zmienia barwę i jest bardzo smaczne – jak cukierki “krówki”

  • Ewa
    Posted 2 maja 2013 at 17:47 0Likes

    Ciasto Wygląda na proste i pyszneeeeee!!!!!! :) …,, Chyba wypróbuje w niedziele :) I zapewne kiedy zrobię też zaraz zniknie :) (Takie są uroki posiadania czterech braci heh)

    • Ewa
      Posted 2 maja 2013 at 17:53 0Likes

      Ja zawsze robiłam innego (3-bit’a) Z upieczonego ciasta ,herbatników i masy kajmakowej :D Ale na pewno ten jest lepszy :) hehh

    • jakpomasle
      jakpomasle
      Posted 6 maja 2013 at 19:03 0Likes

      Gratuluję tylu braci, musiało być wam zawsze wesoło:)) Ja mam tylko jednego brata, ale tez potrafi zjeść:)))

  • jakpomasle
    jakpomasle
    Posted 1 maja 2013 at 08:50 0Likes

    Zachęcam do wypróbowania przepisu. Ciasto łatwo się robi, a przy tym smakuje:)

  • Justyna
    Posted 30 kwietnia 2013 at 20:31 0Likes

    Magda-śnieżka to taki proszek, który ubijasz z zimnym mlekiem i wychodzi coś na kształt bitej śmietany, tylko delikatniejszej. Do kupienia w każdym sklepie spożywczym, kosztuje ponad złotówkę. Pomysł na ciacho super, już robiłam i faktycznie pyszne, teraz spróbuję w nowej wersji.

    • jakpomasle
      jakpomasle
      Posted 1 maja 2013 at 08:49 0Likes

      Taką masę dość często robię. Jest lekka, a dzięki galaretce ładnie się kroi. Ciasto szybko zniknęło:)

  • Magda
    Posted 30 kwietnia 2013 at 14:06 0Likes

    Co to jest ta śnieżka?

    • Kasia
      Posted 30 kwietnia 2013 at 19:41 0Likes

      Bita śmietana w proszku.

    • Kasia
      Posted 30 kwietnia 2013 at 19:41 0Likes

      Bita śmietana w proszku.

  • Magda
    Posted 30 kwietnia 2013 at 14:06 0Likes

    Co to jest ta śnieżka?

  • eGroszek
    Posted 30 kwietnia 2013 at 10:42 0Likes

    Ależ bym zjadła kawałek ^__^

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.