Sernik trudno odchudzić. Zatem co zrobić, aby ten pyszny wypiek miał mniej kalorii? Z pomocą przychodzi mój przepis na sernik FIT – bez spodu, bez masła, ale za to ze słodkimi rodzynkami i z chudym twarogiem. Natomiast zamiast cukru można dodać ksylitol. Jeśli odchudzasz się lub po prostu starasz się mieć kalorie pod kontrolą, to taki sernik jest właśnie dla Ciebie.

Porcja takiego ciasta z pewnością nas nie odchudzi, ale ma dużo mniej kalorii niż tradycyjny sernik. Dla mnie jednak najważniejsza jest prostota jego przygotowania. Sernik bez spodu jest po prostu pyszny i łatwy w przygotowaniu! Jeśli łatwy przepis to dla Ciebie za mało, to zaangażuj do pomocy męża. Ja tak robię od dawna, dzięki czemu sernik robi się praktycznie sam. ;)

A za świetny przepis dziękuję koleżance i blogerce Agnieszce z Eat Fit Food :)

sernik bez spodu fit

Składniki potrzebne do upieczenia sernika (tortownica Ø 24 cm)

  • 750 g chudego twarogu dwukrotnie zmielonego
  • 150 g brązowego cukru/ ksylitolu
  • 6 dużych jaj
  • 100 g rodzynek
  • 1 opakowanie małego budyniu śmietankowego/waniliowego bez cukru Winiary

Jak zrobić sernik FIT – krok po kroku

1. Żółtka oddziel od białek i ubij z cukrem/ksylitolem, aż będą puszyste. Stopniowo dodawaj ser i nadal ubijaj na najwyższych obrotach. Dodaj suchy budyń. Wyłącz mikser.

2. Włącz piekarnik i nagrzej go do 180º C. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Najlepiej zgnieć arkusz w rękach, po czym rozprostuj i wyłóż nim dno oraz boki.

3. Rodzynki zalej wrzątkiem i odstaw na kilka minut, po czym odcedź. Białka ubij oddzielnie i dodaj do masy serowej połowę. Delikatnie wymieszaj łopatką. Dodaj resztę białek i rodzynki. Wymieszaj i wlej do tortownicy.

4. Czas pieczenia wynosi około 60 minut, chociaż to dużo zależy od piekarnika. Sernik powinien się lekko zarumienić.

5. Po upieczeniu, wyłącz piekarnik i uchyl go. Niech sernik godzinę w nim jeszcze posiedzi. Po tym czasie powinien zostać przeniesiony na całą noc do lodówki.

Porada

Nie martw się, jeśli sernik w trakcie pieczenia będzie pięknie wybrzuszony, a po upieczeniu opadnie tzn. wróci do pierwotnej objętości. Taki urok tego ciasta. Sztuką jest, aby w smaku nie był suchy i twardy.

Podziel się ze mną opinią na temat tego sernika. Czy uważasz, że powinno być więcej przepisów na dania dietetyczne/FIT? :)

Pokaż komentarzeClose Comments

16 Comments

  • Aga
    Posted 22 kwietnia 2019 at 12:06

    Super sernik :)

  • princessfood
    Posted 22 listopada 2016 at 21:35

    Świetny przepis na pewno wypróbuje :)
    A blog jeszcze lepszy,kawał dobrej roboty.
    Zapraszam do mnie :D

  • Anna
    Posted 2 listopada 2016 at 15:02

    A moja córka zrobiła z serem z wiaderka i wyszedł pyszny!!! Z całego kilograma, więc dodałyśmy tez więcej innych składników. I z żurawiną, bo nie miałyśmy rodzynek. I trochę migdałów pokrojonych wrzuciłyśmy. Najlepszy sernik ever!!!

  • Paulina
    Posted 16 lutego 2015 at 12:20

    Pycha! Upiekłam w foremkach silikonowych do muffinek i wyszły małe serniczki :) Przepis trafia do ulubieńców :)

    • jakpomasle
      jakpomasle
      Posted 22 lutego 2015 at 22:50

      Super pomysł z tymi serniczkami!

  • miko
    Posted 18 stycznia 2015 at 20:03

    A jaki program ustawic w piekarniku termoobieg czy gora dol? I jak przekladamy do lodowki to przykryc folia?

    • jakpomasle
      jakpomasle
      Posted 18 stycznia 2015 at 21:02

      Ja piekłam bez termoobiegu i taki sposób polecam. Przy serniku preferuję “spokojny” wypiek, bez wiatraka. Kiedyś piekłam sernik z termoobiegiem i bardzo szybko zaczął rosnąć, aż popękał.
      Do lodówki można nie przykrywać folią, chociaż czasem zapachy niektórych produktów są tak intensywne, że lepiej przykryć.

      • miko
        Posted 19 stycznia 2015 at 10:01

        Sernik wyszedl dobry i bardzo prosty do zrobienia :)

        • jakpomasle
          jakpomasle
          Posted 19 stycznia 2015 at 23:31

          Super, cieszę się:)
          Ja już robiłam go kilka razy i uwielbiam go nie tylko za smak, ale przede wszystkim za prostotę przygotowania.

  • gin
    Posted 14 stycznia 2015 at 22:41

    Mmm, wygląda pysznie :)

    • jakpomasle
      jakpomasle
      Posted 16 stycznia 2015 at 17:31

      Oj, był smaczny:)

  • Natalia
    Posted 14 stycznia 2015 at 21:13

    Sernik uwielbiam, w każdej postaci. Jedyny którego nie lubię to ten co go zwą “Sernik bez sera”. Dawaj gryza!!

    • jakpomasle
      jakpomasle
      Posted 16 stycznia 2015 at 17:30

      Sernik bez sera? Nie znam, ale nie wiem czy chcę go poznać ;)

      • Natalia
        Posted 1 lutego 2015 at 22:10

        Tak. Moja mama robiła go na święta raz czy dwa. Zamias sera ubijasz 3 śmietany 18% i coś tam się dodaje. Ogólnie dla mnie mało serowy. Wole prawdziwy biały ser taki co to na wsi u gospodarza można kupić :-)

        • jakpomasle
          jakpomasle
          Posted 4 lutego 2015 at 20:23

          Ja też uwielbiam sernik z… sera! Kiedyś robiłam także sernik “z wiaderka” – jest nawet przepis na blogu. Nie powiem, że taka opcja ułatwia pracę, ale to jednak nie to samo. Teraz po prostu Jacek trze ser, a ja resztę.
          Dziś na blogu dodałam przepis na podobne ciasto o którym piszesz, z tym, że nazwałam je “jogurtowym” i nieskromnie powiem, że było pyszne! Sernik to to nie jest, ale kocham oba rodzaje!

Leave a comment

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.