Wegańskie ciasto dyniowe z herbatą. Bez mleka, jaj i masła!
Wilgotne, nie za słodkie w smaku, a do tego z rodzynkami. To ciasto pachnie prawdziwą jesienią. Takie jest herbaciane ciasto z dynią! A do tego ciasto jest całkowicie wegańskie.
To już brzmi tak, że wstawiam wodę na kawę! W chłodnych porach roku przyjęło się już u mnie w domu, że (prawie) co weekend jest ciasto. Najczęściej korzystam z sezonowych owoców, ale są także przepisy którymi męczę moich domowników (np. ciasto drożdżowe). Dynia u mnie gości nie za często. Kiedyś trafiłam na fatalną odmianę i ciężko mi się przemóc. I słuchajcie, wydarzyło się coś niesamowitego. Poprosiłam męża, aby kupił dynie (już wszystko jedno jaką). Mój mąż kupił najsmaczniejszą dynię jaką kiedykolwiek jadłam! Poszłam dziś do pani, która sprzedaje takie pyszności i podziękowałam. A Wam zdradzę, że była to odmiana Muszkatołowa. Tak pyszna, że po upieczeniu w piekarniku, oboje jedliśmy ją w kawałkach jak ziemniaki. A w smaku nieco przypominała bataty. Dynie upiekłam, zmiksowałam i część dodałam właśnie do ciasta, które tutaj przedstawiam!
Przepis inspirowany przepisem Marty z Jadłonomii (dziękuję :) ). Kolejny plus ciasta, to to, że jest wegańskie! Bez jajek, mleka, masła. A w smaku przepyszne i taaaaaakie pachnące…
Zróbcie to ciasto w ten weekend ;)
Składniki sypkie:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/3 łyżeczki soli
- garść rodzynek
Składniki mokre:
- 1 szklanka puree z dyni* (upieczona i zmiksowana dynia)
- 3/4 szklanki cukru trzcinowego
- 0,5 szklanki oleju
- 1/3 szklanki herbaty, polecam Earl Grey
- 2 łyżki octu jabłkowego
*Dynię można przygotować dzień wcześniej. Należy pokroić ją na mniejsze kawałki, zdjąć skórę i wydrążyć z pestek i miękkiej części w środku. Piekarnik nagrzać do 200 st C. Dynię rozłożyć na blasze i wstawić do piecyka. Piec około 1 h. Potem dać jej ostygnąć i zmiksować na puree. W przepisie na ciasto potrzebujemy jej 1 szklankę. Pozostałą cześć puree można zamrozić i wykorzystać w innych przepisach.
- Mokre składniki zmiksować w blenderze ma gładką masę. W dużej misce wymieszać suche składniki.
- Do suchych składników wlać mokre i szpatułką wymieszać, aż się połączą.
- Tak przygotowaną masę wlać do formy keksowej uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecyk rozgrzać do 200 st.C. Wstawić ciasto i piec 60 minut w temperaturze 180 st.C.
- Gdy ciast ostygnie, posyp je cukrem pudrem. Podawaj gdy całkowicie ostygnie (w ciepłym można wyczuć sodę).
Prawda, że przepis jest prosty?
czym mogę zastąpić herbatę?
Zgadzam się – ciasto jest bardzo pulchne i smaczniutkie :)
Ciasto jest pulchniutki i megasmaczne, pozdrawiam:)