Dziś pokażę wam sposób na błyskawiczne ciasto. Ostatnio podobnie robiłam murzynka z konfiturami. Jajka wbijam do miski, dodaję cukier i włączam robota (Mum). W czasie kiedy ciasto się ubija, ja robię sobie kawę i przeglądam gazetę.

Gdy jajka już będą ubite na puch, zwalniam obroty, dodaję sypkie składniki i mak. Wylewam ciasto do tortownicy, wpycham kawałki jabłka (w kształcie frytek, ale grubsze) i wstawiam do piekarnika. Prawda, że łatwe? I to wszystko bez brudzenia rąk czy wielu naczyń.

Składniki:

  • 4 jajka
  • pół szklanki cukru
  • pół szklanki mąki pszennej
  • łyżka skrobi ziemniaczanej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki stołowe maku
  • 3 jabłka

Jaja ubić z cukrem na puch. Dodać mąkę, skrobie, mak i proszek do pieczenia. Ostrożnie wymieszać. Jabłka obrać i niedbale pokroić w kształt bardzo grubych słupków. Tortownicę posmarować tłuszczem (tylko dno), posypać bułką tartą i wylać przygotowane ciasto. Powtykać pokrojone jabłka, tak aby część wystawała na powierzchni. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 170° C około 40 minut. Stan upieczenia ciasta najlepiej sprawdzić patyczkiem. Jeśli jest suchy to oznacza, że ciasto jest gotowe. Ostudzone posypać cukrem pudrem.

Pokaż komentarzeClose Comments

2 Comments

  • Monika
    Posted 16 września 2018 at 12:30

    Mnie też zdarzyło się przygotować ciasto z pudełka, nie jeden raz :). Teraz wolę piec sama od początku do końca, chociaż rzadko to robię, bo myślę, że pieczone przeze mnie od początku do końca jest zdrowsze dla mojego 4 letniego dziecka :).

  • gin
    Posted 21 stycznia 2013 at 16:51

    Podoba mi się taki makowy biszkopcik :)

Leave a comment

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.