Sałatka z wędzonej ryby i mango oraz konkurs z książką!
Pomysł na sałatkę z rybą i mango wzięłam z gazetki z przepisami sprzed około 10 lat. Uwielbiam przygotowywać i jeść różnego rodzaju sałatki i surówki, a te z rybą szczególnie. Na mojej liście ulubionych jest sałatka z surimi, z tuńczykiem i niezaprzeczalnie ta tutaj. Połączenie wędzonej ryby z delikatnym miąższem mango to zdecydowanie moje smaki. Jeśli lubicie ryby, musicie koniecznie wypróbować ten przepis, bo sałatka jest naprawdę smaczna.
Przygotowując sałatkę, pomyślałam sobie, że zorganizuję dla Was konkurs. Do wygrania jest książka s. Anastazji – 123 Sałatki i surówki. I chociaż dzisiejszy przepis nie pochodzi z tej książki, to muszę powiedzieć, że często do niej zaglądam, zwłaszcza jak mam przygotować surówkę do obiadu. W swojej bibliotece posiadam 2 sztuki tej pozycji i chętnie oddam jedną z nich w dobre ręce. Co trzeba zrobić aby wygrać konkurs? Szczegóły poniżej.
Składniki:
- pół główki sałaty lodowej
- 150 g wędzonej ryby (np. łosoś, makrela)
- 1 szt. dojrzałego mango
- 1 czerwona cebula
- natka pietruszki
- sok z cytryny
- oliwa
Sałatę opłukać i połamać na małe kawałki. Z ryby usunąć skórę i ości, rozdrobnić w palcach. Cebulę posiekać w piórka. Wszystkie składniki przełożyć do dużej miski, skropić sokiem z cytryny i delikatnie wymieszać. Moja sałatka była przyrządzona z makrelą, która jak wiecie jest dość słona i aromatyczna, więc potrawa nie wymagała już doprawienia. Oczywiście jeśli lubicie, można dosypać soli i pieprzu. Gotową sałatkę posypać rozdrobnioną natką pietruszki.
Konkurs – Wygraj książkę siostry Anastazji!
Czas trwania konkursu: Do końca tygodnia tj. 30 marca 2014r. do godziny 23.59
Nagroda: Książka s. Anastazji „123 sałatki i surówki”
Zadanie konkursowe: W komentarzu pod tym postem, należy podać nazwę oraz przepis na waszą ulubioną sałatkę z rybą.
Zwycięzcy: Komisja w składzie autorów bloga (Paula i Jacek) wybierze najciekawszy przepis, który zostanie nagrodzony i przyrządzony przez Paulę na łamach bloga.
Wyniki: Zostaną ogłoszone w poniedziałek 31 marca 2014r.
Nie jest to warunek konkursu, ale mile widziane są zdjęcia waszych sałatek :)
Uwielbiam sałatki z grillowanym łososiem. Sezon grillowy się zbliża więc polecam :)
Sałatka z piekielnym łososiem
mix ulubionych sałat
czerwona papryka
50 g sera feta
nasiona z połowu granatu
łyżka musztardy z całymi ziarnami gorczycy (użyłam meksykańskiej)
dressing:
łyżka oliwy
łyżka przyprawy do sałatek z błonnikiem i nagietkiem
2 plasterki papryczki jalapeno
2 filety z łososia (po ok 125 g )
marynata do łososia:
łyżka soku z cytryny
2 łyżeczki cayenne
ognista przyprawa w młynku
Sok z cytryny mieszamy z cayenne. Zalewamy łososia i dobrze go
nacieramy. Z obu stron posypujemy dużą ilością ognistej przyprawy z
młynka.
Grillujemy z obu stron.
W tym czasie fetę kroimy w
kosteczkę i mieszamy ją z musztardą. Paprykę kroimy w cienkie plasterki
oraz wyjmujemy z granatu nasionka. Sałatę mieszamy z papryką, fetą i
granatem.
Papryczkę jalapeno kroimy bardzo drobno. Mieszamy ją z oliwą i przyprawą do sałatek. Dressingiem zalewamy sałatkę.
Gotowego łososia dzielimy na małe kawałki i dodajemy do sałatki.
Smacznego :)
Fotka: http://mientablog.com/wp-content/uploads/2012/05/salatkagrilllosos2.jpg
Ja mam właściwie dwie ulubione sałatki, obydwie bardzo podobne do siebie, ale podam przepis na tę z łososiem. To danie można przyrządzić na ciepło (taką wersję podałam w moim blogu), ale jako sałatka spisuje się nieziemsko smacznie :)
Składniki:
300 g filetu z łososia
sól, pieprz
2 jabłka
ok 10 śliwek kalifornijskich
garść rodzynek
sok z 1 pomarańczy
sok z 1 1/2 cytryny
ok 3 łyżek miodu
kardamon
cynamon
8 gniazd makaronu tagliatelle
ser roquefort (ok 6 łyżeczek)
1. Łososia przyprawiamy solą i pieprzem, smażymy ok 2 minut z każdej strony, a następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na ok 10 minut (zależy od wielkości i grubości filetu). Gdy łosoś ostygnie, kroimy go na cienkie paski.
2. Makaron gotujemy w osolonej wodzie.
3. Jabłuszka obieramy i usuwamy gniazda nasienne, następnie kroimy na małe kwadraciki. Zalewamy dokładnie sokiem z połówki cytryny, aby nie sczerniały. Sok z cytryny, sok z pomarańczy, rodzynki, pokrojone śliwki, kardamon, cynamon i miód mieszamy ze sobą w rondelku i podgrzewamy do chwili, aż składniki dokładnie się ze sobą połączą i przejdą wzajemnie smakiem.
4. Na talerzu układamy makaron, posypujemy go serem roquefort, jabłuszkami, polewamy lekko zimnym sosem, układamy łososia i zalewamy resztą sosu. Podajemy sałatkę tego samego dnia (łosoś nie lubi leżeć). Jeżeli jednak nam nie zejdzie, śmiało możemy zapiec takie cudeńko w piekarniku (dodatkowo można posypać innym, ulubionym serem).
Moja sałatka z rybą to przepis z czasów studenckich. Uwielbiam ją na zimno i ciepło (lekko podgrzewam w mikrofalówce)
Składniki:
1 puszka tuńczyka w oleju
100-150 g ciemnych oliwek
1/2 puszki kukurydzy
1 duża marchewka
200-300 g makaronu penne
świeża natka pietruszki
2 łyżki majonezu
2 łyżki śmietany lub jogurtu greckiego
Wykonanie:
Makaron gotujemy al dente. Przestudzony wrzucamy do większego naczynia. Marchewkę trzemy na tarce o dużych oczkach i delikatnie podduszamy do miękkości. Oliwki kroimy w plasterki. Przestudzoną marchewkę i pozostałe składniki (z wyjątkiem majonezu i śmietany) dodajemy do makaronu. Składniki mieszamy, dodajemy majonez i śmietanę, doprawiamy solą, pieprzem i natką pietruszki (ilość zależy od upodobań, ja daję bardzo dużo, można dodać odrobinę świeżej kolendry). Smacznego!
PS. Idę do kuchni, bo głodna się od tego pisania zrobiłam :D
Sałatka warstwowa z tuńczykiem Składniki :
3 łyżki majonezu
3 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka musztardy
5 ugotowanych jaj
1 puszka groszku
2 puszki tuńczyka w sosie własnym ( czasami daję w oleju )
200 g żółtego sera
pęczek szczypiorku
sól, pieprz
Majonez, jogurt i musztardę mieszamy razem, doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy.
Białka oddzielamy od żółtek. Groszek odcedzamy na sitku. Szczypiorek drobno tniemy. Tuńczyka odsączamy z nadmiaru zalewy ale też nie za bardzo tak żeby był mokry.
Bierzemy miskę w której będziemy układać warstwy sałatki. Najpierw na samo dno tarkujemy białka na grubych oczkach. Na to układamy groszek, następnie tuńczyka, którego rozdrabniamy w rękach. Kolejno szczypiorek, na to zcieramy na drobnych oczkach tarki żółty ser. Na ser sos majonezowo-jogurtowy a na sam wierzch również na drobnych oczkach tarki tarkujemy żółtka.
Smacznego :)
Pozdrawiam serdecznie
Justyna
Kuchenne fascynacje
Sałatka ryżowa z wędzonym
węgorzem
Składniki:
1 węgorz wędzony (około pół kilo)
1 szklanka ryżu
4 łyżki oleju
1 czerwona papryka
20 czarnych oliwek (bez pestek)
1 średni ogórek
2 ząbki czosnku
pęczek szczypiorku
sól
pieprz
sok z cytryny
Wędzonego węgorza należy pokroić na drobne
kawałki. Następnie ryż wymieszać z olejem. Do tego dodać
pokrojoną w kostkę paprykę i ogórek, w plasterki oliwki oraz
posiekany szczypior i zmiażdżony czosnek. Wszystko razem wymieszać
i polać sokiem cytryny oraz doprawić solą i pieprzem.
Witam :)
Moja ulubiona sałatka z rybą to :
Sałatka z wędzonym łososiem (2 porcje) i sosem miodowo-musztardowym
* 1/4 główki sałaty lodowej
* 1 pomidor
* 2 ogórki konserwowe
* 1/2 papryki
* kilka oliwek
* 10 dag wędzonego łososia
Sos miodowo – musztardowy
* pełna łyżka miodu (najlepiej 'lejącego’)
* 1,5 łyżki ostrej musztardy (użyłam Dijon Kamisa)
* opcjonalnie sok z cytryny
wszystko umieszczamy w kubeczku mieszamy energicznie do powstania idealnej konsystencji sosu
Sałatkę przygotowujemy warstwowo. Na początku siekamy sałatę lodową, następnie układamy pokrojonego w kosteczkę pomidora, paprykę ogórka i oliwki. na samą górę kładziemy pasma cieniutko pokrojonego łososia – wszystko polewamy sosem i zjadamy :) Smacznego
Pozdrawiam,
a tu sałatka w pełnej krasie ( http://kluskowopl.blogspot.com/2012/06/saatka-z-wedzonym-ososiem.html
przynajmniej raz na 2 tygodnie pojawia się w naszym śniadaniowym menu