Sałatka z Surimi (krabowa)

Wiosna zagościła u nas na dobre, ptaki śpiewają, żywopłot cały się zazielenił a pierwsze pąki kwiatów już zaczęły się rozwijać. Jak co roku, wraz z przyjściem wiosny, nabieram nieopisanej ochoty na wszelkiego rodzaju nowalijki i sałatki z ich udziałem. Aby trochę urozmaicić moje sałatkowe menu postanowiłam, że na naszym stole zagości sałatka z surimi, inaczej zwanymi pałeczkami krabowymi.

Przepis zapożyczyłam od mojej przyjaciłóki, u której miałam okazję pierwszy raz okazję spróbować tę tzw. sałatkę krabową. Tym co ją wyróżnia spośród innych, to prostota przygotowania i niebanalny smak, dzięki któremu świetnie się sprawdza jako danie imprezowe.

sałatka z surimi

Zanim przejdę do przepisu muszę zaznaczyć, że surimi nie ma nic wspólnego z krabem. Produkt ten powstaje na bazie mielonego mięsa białych ryb, najczęściej mintaja, dorsza lub morszczuka. Kawałki ryb mieli się, dodaje przyprawy, formuje w kształt paluszków, a otoczkę barwi na różowo-czerwony kolor. Mimo swojego technologicznego pochodzenia wszystkie składniki i dodatki są pochodzenia naturalnego. Polecam nie oceniać produktu po opakowaniu i spróbować samemu jak smakuje.

Aby zrobić sałatkę z surimi potrzebne są następujące składniki:

  • pół opakowania makaronu ryżowego nitki – 100 g
  • pół opakowania paluszków krabowych – około 150 g
  • świeży ogórek
  • 1 ząbek czosnku
  • pół małej cebuli
  • puszka kukurydzy
  • 2 łyżki majonezu (polecam Winiary)
  • kilka gałązek świeżej natki pietruszki
  • sól i pieprz

Sałatka z surimi – dokładny przepis, krok po kroku

sałatka z surimi

Makaron wyjąć z opakowania i włożyć do głębokiej miski, posolić, zalać wrzątkiem i przykryć. Po 5 minutach odcedzić i posiekać. Przełożyć do szklanej miski. Paluszki krabowe wyjąć z foli i pokroić na plasterki 1 cm.

Ogórka obrać, przekroić wzdłuż, a następnie na plasterki.

Cebulkę pokroić na bardzo małą kostkę.

Rozgnieść ząbek czosnku, dodać do makaronu.

Odcedzić kukurydzę. Wszystkie składniki przełożyć do miski z makaronem.

sałatka z surimi

Posiekać natkę pietruszki, dodać majonez, sól i pieprz do smaku. Wymieszać.

sałatka z surimi
sałatka krabowa

Jak wspomniałam wcześniej, sałatka z surimi idealnie nadaje się jako danie na małe imprezy z przyjaciółmi. Stanowi świetne uzupełnienie koreczków, kanapek i snacków. Do tego dobrze się komponuje z winem i kolorowymi drinkami. Łatwość i szybkość przygotowania jeszcze bardziej działa na jego korzyść.

Smacznego! Z niecierpliwością czekam na Wasze komentarze, jak Wam wyszła sałatka z surimi. Chętnie poznam Wasze wariacje na temat sałatki z surimi :)

11 komentarzy do wpisu „Sałatka z Surimi (krabowa)”

  1. ja robię podobną, ale bez kukurydzy, czosnku i pietruszki, za to z koperkiem, szczypiorkiem i pół na pół jogurt i majonez :) polecam!

    Odpowiedz
    • Lubię połączenie jogurt i majonez. Sałatka jest wtedy lżejsza. Do tej dodaję czosnek, bo podkreśla smak, ale lepiej wtedy zostać w domu:)))

      Odpowiedz
    • Nie pomyślałam o ananasie, ale brzmi ciekawie no i pasuje do ryby. Przy najbliższej okazji ożywię moją sałatkę dodatkiem kilku plastrów.

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.