Ryba w sosie azjatyckim z ananasem
Jest piątek, a wielu osobom piątek kojarzy się z rybą. Kombinowałam jak by tu ją przyrządzić inaczej i szukałam przepisu w internecie pod frazą „ryba” oraz „ananas”. Traf chciał, że dotarłam do przepisu p. Ewy (byłej miss). Ryba w sosie smakuje bardzo azjatycko, danie zawiera curry i sos sojowy, podałam je z ryżem.
Składniki:
1 kg ryby (tilapia, mintaj)
Ciasto:
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia (ja nie dodałam)
Sos:
puszka ananasa
1 marchewka
słoik papryki marynowanej
3/4 szklanki oleju
6 łyżek sosu sojowego
5 łyżek octu winnego
2 łyżeczki curry
12 płaskich łyżeczek cukru
3/4 szklanki wody
1 łyżka mąki ziemniaczanej
6 ząbków czosnku
Rybę posypać solą, składniki na ciasto wymieszać, obtaczać w nim kawałki ryby i smażyć na rozgrzanym oleju.
Marchewkę zetrzeć na tarce, paprykę i ananasa pokroić w kostkę, a sok zostawić do sosu. Na patelnie wlewamy 3/4 szklanki oleju, dodajemy sok z ananasa oraz marchewkę, dusimy 5 minut. Dodajemy pozostałe składniki: sos sojowy, ocet winny, cukier (tutaj radzę nie dodawać od razu całości), paprykę, ananasa, curry oraz posiekany czosnek. Mąkę rozprowadzamy w zimnej wodzie i wlewamy do sosu, chwilę dusimy i sos gotowy.
Rybę przekładamy do sosu.
Ja moją rybę podałam z ryżem i papryką w paseczki. Smacznego:)
Zastanawiam się,czy konieczna jest taka ilość oleju? Sos wyszedł mi bardzo tłusty :'(
Można dodać mniej oleju. Ja na początku dodaję „trochę”, a wraz z upływem smażenia dolewam.
mniam aż ślinka cieknie :) a na ile osób te składniki są podane? :)
Zwykle gotuję dla nas dwojga, ale zawsze z dokładka. Można przyjąć, że przepis dotyczy 3 porcji lub 4 małych.
:) musze to wyprobowac kiedys ale chyba bez ananasa bo tato nie lubi.
Bez ananasa to nie to samo, ale spróbuj z brzoskwiniami (jak tata lubi).
w sumie jak robię roladki z kurczaka z ananasem w środku to jakoś je i nie narzeka :)