Mazurek Wielkanocny – tradycyjny polski przepis
Już za niespełna 4 tygodnie będziemy obchodzić święta Wielkiej Nocy. Postanowiła z tej okazji przygotować w swojej kuchni świąteczne potrawy i ciasta, które nastepnie będę publikować dla Was na blogu w najbliższym czasie. Dziś przygotowałam Mazurek Wielkanocny, znany też pod nazwą Mazurek Polski. Przepis pochodzi z książki Bożeny Dykiel „Moje sekrety kulinarne”, którą kilka lat dostałam od Jacka w prezencie . Pozycja bardzo ciekawa, bo przepisy są posegregowane tematycznie.
Składniki:
- 450 g mąki
- 150 g cukru pudru
- 250 g masła (ja użyłam margaryny)
- 3 jaja
- marmolada lub gęsty dżem
- bakalie
- lukier lub czekolada
Mazurek Wielkanocny – sposób przygotowania
Pierwszą ważną rzeczą o jakiej należy pamiętać, jest wcześniejsze wyjęcie masła (lub margaryny) z lodówki. W temperaturze pokojowej tłuszcz zmięknie, a ciasto łatwiej się zagniecie. Z podanych składników, czyli z mąki, cukru, jajek i masła zagnieść gładkie ciasto. Każdy przepis na kruche ciasto podaje, aby je schłodzić w lodówce. W tej recepturze nie było takiej wzmianki, a ja postępowałam zgodnie z opisem. Po zagnieceniu ciasta, podzielić je na dwie części, a każdą z nich upiec oddzielnie.
Widelcem zrobić dziurki w surowym cieście. Piekarnik nagrzać do 180° C, a placki piec około 20 minut, aż się lekko zarumienią.
Po upieczeniu ostrożnie wyjąć placki z formy, ponieważ ciasto jest delikatne i kruche, a to oznacza, że lubi się łamać i kruszyć.
Mazurek to tradycyjne Wielkanocne ciasto, które przekładane jest różnymi masami, marmoladą lub dżemem. Mój mazurek w połowie był z marmolady i konfitury domowej roboty z gruszek, prażonych jabłek i śliwek z dodatkiem migdałów. Przełożony mazurek polukrować lub polać czekoladą. Ozdobić bakaliami.
Babka piaskowa czy mazurek?
A Wam z czym kojarzy się Wielkanoc?
Tradycyjny mazurek z tradycyjnymi, polskimi m&m’s-ami.
Polski mazurek to kolorowy mazurek :)
Pozdrawiam
Chyba wykorzystam Wasz wpis do zrobienia mazurka na Święta! Bardzo ładne zdjęcia! Z czym kojarzy mi się Wielkanoc? Ze „święconką”, zapachem wiosny w powietrzu… Pozdrawiam, Martyna
Ach, dziękujemy i bardzo się cieszymy. Wkrótce na blogu inna wersja: Mazurek z kajmakiem. Zapraszamy:)