Babka drożdżowa Wielkanocna
Już niedługo będziemy przeżywać święta Wielkiejnocy. W ubiegłym roku nie publikowałam prawie żadnych potraw związanych z tymi świętami. W tym roku postaram się wypróbować więcej przepisów. Ba! Nawet postarałam się przygotować specjalną zakładkę w menu pt: „Wielkanoc”. Blog się rozrasta, a to przekłada się na większą sumienność w jego prowadzeniu.
Opisywania dzisiaj babka drożdżowa przygotowana została według przepisu siostry Anastazji (143 przysmaki). Gorąco polecam pozycje Siostry Anastazji ze Zgromadzenia Córek Bożej Miłości, która od lat gotuje i piecze dla krakowskich jezuitów. Za swoje zasługi otrzymała wiele nagród, w tym Nagrodę Prezesa Międzynarodowych Targów Poznańskich. Bez wahania sięgam po przepisy z książek Siostry. Nie wiem jak to się dzieję, ale dania i ciasta opisane przez s. Anastazję zawsze mi się udają.
Składniki
- 500 g mąki
- 3 żółtka
- 1/2 szklanki oleju
- 5 dag drożdży
- 1/4 l mleka
- 3 łyżki cukru
- rodzynki (moja wersja jest bez rodzynek)
- sól
Babka drożdżowa – sposób przygotowania
Z drożdży, jednej łyżki cukru i odrobiny mleka zarobić rozczyn. Gdy lekko podrośnie dodajemy go do pozostałych składników i dokładnie zagniatamy. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić, aż podrośnie i znów wyrobić.
Gdy ponownie podrośnie przełożyć do dużej formy do połowy wysokości. Nakryć i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Doskonale sprawdza się piekarnik nagrzany do minimalnej temperatury. Babka powinna podwoić swoją objętość.
Piekarnik rozgrzać i wstawić do niego babkę. Piec 40 minut w temperaturze około 180° C. Po upieczeniu i ostudzeniu posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.
I już! Wielkanocna babka drożdżowa jest gotowa. Nie po raz pierwszy przygotowywałam babkę wg przepisu Siostry Anastazji i zawsze wychodzi tak samo dobra i smaczna. Na pewno pojawi się na moim wielkanocnym stole.