Makaron domowy jajeczny – prosty przepis babci
Pyszny, smaczny, o złocistym kolorze, a do tego naturalny. Jedyny w swoim rodzaju domowy makaron jajeczny! Dziś będzie przepis na niezastąpiony składnik niedzielnego rosołu, czyli właśnie domowej roboty makaron jajeczny.
Taki domowy makaron smakuje nieporównywalnie lepiej, niż makaron ze sklepu. Gdy myślę „makaron domowy”, to pierwsze skojarzenia jakie mi przychodzą do głowy związane są z moją Mamą i Babcią. Moja Mama co roku na wigilię przygotowywała kluski z makiem, których nieodłącznym składnikiem był właśnie własnoręcznie zrobiony domowy makaron.
Makaron domowy przepis babci Marianny
Natomiast moja świętej pamięci Babcia w każdą niedzielę podawała na obiad rosół, w którym nie mogło zabraknąć domowego makaronu. Oczywiście mogła skorzystać z gotowego, sklepowego makaronu. Ale wtedy tradycyjny rosół nie smakowałby już tak samo.
Dlatego mimo ogromnego wyboru różnych rodzajów makaronów, które znajdziemy w supermarketach, w mojej rodzinie wciąż żywa jest tradycja wytwarzania makaronu jajecznego. Zarówno moja Mama, jak i ja staramy się, aby rosół zawsze był podawany z makaonem własnej roboty.
Smak domowych kluseczków jest niepowtarzalny i nie wyobrażam sobie, że mogłabym je zastąpić kupnym zamiennikiem, nawet od najlepszych producentów. W tym konkretnym przypadku, jak widać, tradycja wygrywa z wygodą i nowoczesnością.
Wspominając dawne czasy, bliskie mi osoby i związane z nimi wydarzenia, nabrałam ochoty na rosół, którego nieodzownym składnikiem jest zawsze makaron domowy.
Poniżej dokładny przepis, według którego makaron jajeczny robiła moja Babcia. Następnie przepis ten przekazała mojej Mamie, a później trafił w moje ręce.
Składniki do przygotowania domowego makaronu jajecznego:
- 1 szklanka mąki
- 1 jajko
- szczypta soli
- kilka łyżek wody
Jak zrobić makaron domowy jajeczny?
- Mąkę przesiać do miski lub na stolnicę, na środku zrobić wgłębienie, wbić jedno jajko, a następnie wlać odrobinę wody. Każde ciasto, które trzeba zagnieść zaczynam od wymieszania/zarobienie widelcem, kiedy główne składniki są mokre, lepkie i najchętniej przyklejają się do ręki.
- Po wymieszaniu całości widelcem wyrabiam ciasto na gładką masę. Ciasto powinno być zwarte, gładkie i elastyczne.
- Kolejny krok to rozwałkowanie ciasta na kilka cienkich placków i pozostawienie ich na kilkanaście minut w celu podsuszenia.
- Następnie płaty ciasta nalezy pokroić na szerokie prostokąty, zwinąć jak roladę i ukośnie siekać nożem.
- Kluseczki po wykrojeniu są ze spobą posklejane i trzeba je od siebie oddzielić. Jarobię to lewą ręką, a nożem w prawej lekko podrzucam makaron do góry.
- Nie wolno zapominać o podsypywaniu ciasta mąką, ponieważ lubi się ono przyklejać do wszystkiego.
- Posiekane kluseczki trzeba jeszcze raz trochę podsuszyć, aby zrobiły się bardziej zwarte. Gotowy makaron gotujemy krótko w lekko osolonej wodzie z łyżką oleju.
Dlaczego robiąc domowy makaron jajeczny korzystam z maszynki do makaronu?
Od pewnego czasu do wyrabiania jajecznego makaronu domowego korzystam ze specjalnej przystawki do robota kuchennego Kitchen Aid. Jeżeli chcesz przeczytać test robota wraz z przystawką, to daj znać w komentarzu pod postem.
Dodam jednak, że początkowo wahałam się, czy jest sens kupowania specjalnej przystawki tego rodzaju. Ale dzisiaj nie wyobrażam sobie robienia makaronu domowego całkowicie własnoręcznie, bez udziału robota kuchennego.
Jeżeli jednak obawiacie się, że zrobienie domowego makaronu jest trudne oraz wymaga wiele czasu i wysiłku, to od razu mówię, że jesteście w błędzie. W istocie przygotowanie takiego makaronu jest bardzo proste. Najważniejsze są dobre chęci, a praktyka przyjdzie z czasem. :)
Dziekuje za przepis x Tutaj wszyscy mówią o kolorze ciasta bo nie jest taki jaki powinien być ale jak wszyscy wiemy istnieją różne kolory makaronów . Ja normalnie dodaje kurkumę na żółtawo pomarańczowy kolor lub na zielony dodaje szpinak . Lubie ten przepis bo jest tani :) i idzie do niego mała ilość jaj a ja zawsze oszczędzam na niektórych produktach dlatego uważam ze ten przepis jest znakomity ale jeszcze lepiej by było jakby jajo wogóle nie było wliczone .
Przepis na prawdę super. Co prawda ciasto dość twarde ale przez to makaron się tak nie skleja. Ja użyłam akurat rozmiaru M i na podwójna porcje dodałam 6 łyżek wody. No i moje ciasto odpoczywa owinięte w folię do 15 minut po zrobieniu. Ja robie makaron maszynką więc dla mnie przepis idealny.
ja mam maszynkę Ariete do robienia makaronu tak bardzo lubimy własny makaron a nie ze sklepu, lepszy smak, pracy przy tym nie dużo a mniej konserwantów i ulepszaczy
Witam”dziś właśnie zrobiłam makaronik i wróciły dawne świetne rodzinne czasy z babcia mamą i ciocia,które zawsze robiły domowy makaronik a my podkradaliśmy z rodzeństwem i kuzynowstwem ten pyszny suchy makaronik’mniam mniam’super czasy
ja dodałem cynamon i czekoladę dzieciaki szalału oczywiście do sosu z owoców
Witam, robiłam wczoraj makaron, a dziś chciałam skonfrontować swój przepis z innymi przepisami. Ja robię tylko i wyłącznie mąka i jaja, bez wody i zawsze (od przeszło 30-tu lat) wychodzi znakomity, absolutnie nie jest twardy. wczoraj robiłam z 1 kg mąki i 12-tu jaj. Polecam i pozdrawiam.
Brawo. Moja mama dawała do mąki tyle jaj (albo żółtek, nie jestem pewien-zapytam) „ile mąka przyjmie” aby powstało gęste ciasto. Mąkę, przesiewała. Potem wałkowanie (placki sypała mąką) następnie cięcie w paski, potem kroiła na stolnicy w cieniutkie nitki i.. suszyła. Pycha. Mama ma dziś 75 lat. Całuję Ją Gorąco, Kocham Cię Mamo.
ciasto wyszlo mi twarde
Fajny prosty przepis. Robiłyśmy dzisiaj z moją 4-letnią córką i świetnie się przy tym bawiłyśmy. Makaron wyszedł wyśmienity :) Dziękujemy!
Super! Cieszę się, że przepis się przydał, a makaron udał. :)
ile gram zawiera 1 porcja ?!
Pzrepis w sam raz ja tylko dodalabym jeszcze ze dwa żółtka – inny kolor i mysle , że będą smaczniejsze :)
Za dużo żółtek może sprawić, że kluseczki będą zbyt twarde – tak zawsze powtarzała moja mama. Ale z kolorem to racja :)
Przepis super, szybko się robi, wychodzi na jeden obiad (5-6 porcji), robiłam pierwszy raz w życiu :)
Super, cieszę się :)
Wlasnie zrobilam makaronik… Czuje sie jak w Polsce… Dziekuje za przepis.
ja dzisiaj też robiłam własnoręcznie makaron domowy i cały czas miałam przed oczami mój rodzinny dom 25 lat temu….czułam się jak w bajce…:)
Przyjemne są takie powroty w dawne czasy, a smak potraw „ufizycznia” je.
Zrobiłem w/g przepisu.Placuszki wyszły krzywe po rowałkowaniu ale jaki by makaron wyszedł zawsze jest on domowy.Bez uszlachetniaczy i innych witamin z grupy E:e-365 itd.
I o to chodzi. Moje kluseczki też nie są symetryczne, ale jak smakują… teraz sam wiesz:))
I o to chodzi. Moje kluseczki też nie są symetryczne, ale jak smakują… teraz sam wiesz:))
Witam, spróbujcie mojego przepisu !5 jaja na 1 kg mąki (12 żółtek+3 jaja całe) to jest rewelacja! Pzdr
sorki nie !5 tylko 15
Chętnie wypróbujemy. Bardzo lubimy makaron i kluseczki:)
Swoje kluseczki robię praktycznie tak samo, jednak my lubimy kluseczki krótkie więc kroje je 'prawie prosto’ :) i zwykle robie razy 2. Mam amatorów makaronu:)
z tego przepisu dużo wychodzi tego makaronu .?
Ja zazwyczaj gotuję dla dwóch osób z dokładką. Tego makaronu wyszło mi mniej więcej na 4 porcje rosołowe. Pozdrawiam:)
z tego przepisu dużo wychodzi tego makaronu .?
Panowie kluseczkowie na pewno podołali zadaniu. Naprawdę fajny blog, ale warto popracować nad ortografią i interpunkcją, to naprawdę przeszkadza w przeglądaniu. Pozdrawiam
Dziękujemy za miłe słowa i konstruktywną krytykę. Robimy wszystko, aby błędów i pomyłek było jak najmniej, a każdy kolejny wpis był napisany lepiej od poprzedniego. Pozdrawiam :)
przepis rewelacyjny,kluseczki przepyszne
Dzisiaj robiłem makaron wg tego samego
przepisu. Mam pecha bo u mnie wszyscy (moje panie) lubią domowy maraton. Robię zawsze
więcej bo lubią sobie zjeść go z boczkiem i cebulką. Szukam przepisu na prostą szarlotkę,
której nie da się zepsuć, wiem że można kupić, ale chce popróbować samemu.
Gotuje od dawna, a z ciastami nie miałem okazji zbyt często, sporadycznie jakiś
deser na chłodno.