Kategorie
Makarony Nowości Okazjonalna Poradnik domowy Zupy

Makaron domowy jajeczny – prosty przepis

domowy makaron

Dziś będzie przepis na makaron domowy jajeczny, niezastąpony składnik rosołu. Taki domowy makaron smakuje nieporównywalnie lepiej, niż makaron ze sklepu. Gdy myślę “makaron domowy”, to pierwsze skojarzenia jakie mi przychodzą do głowy związane są z moją Mamą i Babcią. Moja Mama co roku na wigilię przygotowywała kluski z makiem, których nieodłącznym składnikiem był właśnie własnoręcznie zrobiony domowy makaron. Natomiast moja świętej pamięci Babcia w każdą niedzielę podawała na obiad rosół, w którym nie mogło zabraknąć domowego makaronu.

Obecnie w sklepach mamy ogromny wybór makaronów wszelkiego typu. Mimo tej obfitości, w naszej rodzinie nie podajemy opisanych wyżej potraw z udziałem gotowych makaronów kupowanych w sklepach. Smak domowych kluseczków jest niepowtarzalny i nie wyobrażam sobie, że mogłabym je zastąpić kupnym zamiennikiem, nawet od najlepszych producentów. W tym konkretnym przypadku, jak widać, tradycja wygrywa z wygodą i nowoczesnością.

makaron domowy

Wspominając dawne czasy, bliskie mi osoby i związane z nimi wydarzenia, nabrałam ochoty na rosół, którego nieodzownym składnikiem jest zawsze makaron domowy. W mojej rodzinie rosół zawsze zawierał w sobie domowy makaron, którego smak jest nieporównywalnie lepszy makaronu, który kupujemy w sklepach.

Jeżeli obawiacie się, że zrobienie domowego makaronu jest trudne oraz wymaga wiele czasu i wysiłku, to od razu mówię, że jesteście w błędzie. W istocie przygotowanie takiego makaronu jest bardzo proste.

Składniki do przygotowania makaronu

  • 1 szklanka mąki
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • kilka łyżek wody

Robimy makaron domowy

Mąkę przesiać do miski lub na stolnicę, na środku zrobić wgłębienie, wbić jedno jajko, a następnie wlać odrobinę wody. Każde ciasto, które trzeba zagnieść zaczynam od wymieszania/zarobienie widelcem, kiedy główne składniki są mokre, lepkie i najchętniej przyklejają się do ręki.

Po wymieszaniu całości widelcem wyrabiam ciasto na gładką masę. Ciasto powinno być zwarte, gładkie i elastyczne.

Kolejny krok to rozwałkowanie ciasta na kilka cienkich placków i pozostawienie ich na kilkanaście minut w celu podsuszenia.

Następnie płaty ciasta nalezy pokroić na szerokie prostokąty, zwinąć jak roladę i ukośnie siekać nożem. Kluseczki po wykrojeniu są ze spobą posklejane i trzeba je od siebie oddzielić. Jarobię to lewą ręką, a nożem w prawej lekko podrzucam makaron do góry.

Nie wolno zapominać o podsypywaniu ciasta mąką, ponieważ lubi się ono przyklejać do wszystkiego.

Posiekane kluseczki trzeba jeszcze raz trochę podsuszyć, aby zrobiły się bardziej zwarte. Gotowy makaron gotujemy krótko w lekko osolonej wodzie z łyżką oleju.

rosół z domowym makaronem

 

Napiszcie w komentarzach z czym Wam się kojarzy makaron domowy :)

 

 

Paula Andrzejewska

Autor: Paula Andrzejewska

Cześć! Nazywam się Paula Andrzejewska i jestem technologiem żywności (magister inżynier). Wiem z czego się składa i co zawiera (z chemii właśnie!). Pracowałam również w kilku zakładach produkujących żywność: w laboratorium i na stanowiskach kierowniczych/managerskich. Chcę pokazać Ci w jaki sposób producenci żywności obchodzą prawo, które produkty to prawdziwe perełki, a które totalne porażki.

29 odpowiedzi na “Makaron domowy jajeczny – prosty przepis”

Witam”dziś właśnie zrobiłam makaronik i wróciły dawne świetne rodzinne czasy z babcia mamą i ciocia,które zawsze robiły domowy makaronik a my podkradaliśmy z rodzeństwem i kuzynowstwem ten pyszny suchy makaronik’mniam mniam’super czasy

Witam, robiłam wczoraj makaron, a dziś chciałam skonfrontować swój przepis z innymi przepisami. Ja robię tylko i wyłącznie mąka i jaja, bez wody i zawsze (od przeszło 30-tu lat) wychodzi znakomity, absolutnie nie jest twardy. wczoraj robiłam z 1 kg mąki i 12-tu jaj. Polecam i pozdrawiam.

Brawo. Moja mama dawała do mąki tyle jaj (albo żółtek, nie jestem pewien-zapytam) “ile mąka przyjmie” aby powstało gęste ciasto. Mąkę, przesiewała. Potem wałkowanie (placki sypała mąką) następnie cięcie w paski, potem kroiła na stolnicy w cieniutkie nitki i.. suszyła. Pycha. Mama ma dziś 75 lat. Całuję Ją Gorąco, Kocham Cię Mamo.

Fajny prosty przepis. Robiłyśmy dzisiaj z moją 4-letnią córką i świetnie się przy tym bawiłyśmy. Makaron wyszedł wyśmienity :) Dziękujemy!

Za dużo żółtek może sprawić, że kluseczki będą zbyt twarde – tak zawsze powtarzała moja mama. Ale z kolorem to racja :)

ja dzisiaj też robiłam własnoręcznie makaron domowy i cały czas miałam przed oczami mój rodzinny dom 25 lat temu….czułam się jak w bajce…:)

Zrobiłem w/g przepisu.Placuszki wyszły krzywe po rowałkowaniu ale jaki by makaron wyszedł zawsze jest on domowy.Bez uszlachetniaczy i innych witamin z grupy E:e-365 itd.

Swoje kluseczki robię praktycznie tak samo, jednak my lubimy kluseczki krótkie więc kroje je ‘prawie prosto’ :) i zwykle robie razy 2. Mam amatorów makaronu:)

Ja zazwyczaj gotuję dla dwóch osób z dokładką. Tego makaronu wyszło mi mniej więcej na 4 porcje rosołowe. Pozdrawiam:)

Panowie kluseczkowie na pewno podołali zadaniu. Naprawdę fajny blog, ale warto popracować nad ortografią i interpunkcją, to naprawdę przeszkadza w przeglądaniu. Pozdrawiam

Dzisiaj robiłem makaron wg tego samego
przepisu. Mam pecha bo u mnie wszyscy (moje panie) lubią domowy maraton. Robię zawsze
więcej bo lubią sobie zjeść go z boczkiem i cebulką. Szukam przepisu na prostą szarlotkę,
której nie da się zepsuć, wiem że można kupić, ale chce popróbować samemu.
Gotuje od dawna, a z ciastami nie miałem okazji zbyt często, sporadycznie jakiś
deser na chłodno.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.