domowy makaron

Dziś będzie przepis na makaron domowy jajeczny, niezastąpony składnik rosołu. Taki domowy makaron smakuje nieporównywalnie lepiej, niż makaron ze sklepu. Gdy myślę “makaron domowy”, to pierwsze skojarzenia jakie mi przychodzą do głowy związane są z moją Mamą i Babcią. Moja Mama co roku na wigilię przygotowywała kluski z makiem, których nieodłącznym składnikiem był właśnie własnoręcznie zrobiony domowy makaron. Natomiast moja świętej pamięci Babcia w każdą niedzielę podawała na obiad rosół, w którym nie mogło zabraknąć domowego makaronu.

Obecnie w sklepach mamy ogromny wybór makaronów wszelkiego typu. Mimo tej obfitości, w naszej rodzinie nie podajemy opisanych wyżej potraw z udziałem gotowych makaronów kupowanych w sklepach. Smak domowych kluseczków jest niepowtarzalny i nie wyobrażam sobie, że mogłabym je zastąpić kupnym zamiennikiem, nawet od najlepszych producentów. W tym konkretnym przypadku, jak widać, tradycja wygrywa z wygodą i nowoczesnością.

makaron domowy

Wspominając dawne czasy, bliskie mi osoby i związane z nimi wydarzenia, nabrałam ochoty na rosół, którego nieodzownym składnikiem jest zawsze makaron domowy. W mojej rodzinie rosół zawsze zawierał w sobie domowy makaron, którego smak jest nieporównywalnie lepszy makaronu, który kupujemy w sklepach.

Jeżeli obawiacie się, że zrobienie domowego makaronu jest trudne oraz wymaga wiele czasu i wysiłku, to od razu mówię, że jesteście w błędzie. W istocie przygotowanie takiego makaronu jest bardzo proste.

Składniki do przygotowania makaronu

  • 1 szklanka mąki
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • kilka łyżek wody

Robimy makaron domowy

Mąkę przesiać do miski lub na stolnicę, na środku zrobić wgłębienie, wbić jedno jajko, a następnie wlać odrobinę wody. Każde ciasto, które trzeba zagnieść zaczynam od wymieszania/zarobienie widelcem, kiedy główne składniki są mokre, lepkie i najchętniej przyklejają się do ręki.

Po wymieszaniu całości widelcem wyrabiam ciasto na gładką masę. Ciasto powinno być zwarte, gładkie i elastyczne.

Kolejny krok to rozwałkowanie ciasta na kilka cienkich placków i pozostawienie ich na kilkanaście minut w celu podsuszenia.

Następnie płaty ciasta nalezy pokroić na szerokie prostokąty, zwinąć jak roladę i ukośnie siekać nożem. Kluseczki po wykrojeniu są ze spobą posklejane i trzeba je od siebie oddzielić. Jarobię to lewą ręką, a nożem w prawej lekko podrzucam makaron do góry.

Nie wolno zapominać o podsypywaniu ciasta mąką, ponieważ lubi się ono przyklejać do wszystkiego.

Posiekane kluseczki trzeba jeszcze raz trochę podsuszyć, aby zrobiły się bardziej zwarte. Gotowy makaron gotujemy krótko w lekko osolonej wodzie z łyżką oleju.

rosół z domowym makaronem

 

Napiszcie w komentarzach z czym Wam się kojarzy makaron domowy :)

 

 

Pokaż komentarzeClose Comments

29 Comments

  • sylwia
    Posted 2 lutego 2019 at 21:00 0Likes

    Witam”dziś właśnie zrobiłam makaronik i wróciły dawne świetne rodzinne czasy z babcia mamą i ciocia,które zawsze robiły domowy makaronik a my podkradaliśmy z rodzeństwem i kuzynowstwem ten pyszny suchy makaronik’mniam mniam’super czasy

  • kruk
    Posted 3 lutego 2018 at 11:04 0Likes

    ja dodałem cynamon i czekoladę dzieciaki szalału oczywiście do sosu z owoców

  • Miłka
    Posted 27 lipca 2015 at 11:26 0Likes

    Witam, robiłam wczoraj makaron, a dziś chciałam skonfrontować swój przepis z innymi przepisami. Ja robię tylko i wyłącznie mąka i jaja, bez wody i zawsze (od przeszło 30-tu lat) wychodzi znakomity, absolutnie nie jest twardy. wczoraj robiłam z 1 kg mąki i 12-tu jaj. Polecam i pozdrawiam.

    • Syn
      Posted 13 września 2019 at 02:40 0Likes

      Brawo. Moja mama dawała do mąki tyle jaj (albo żółtek, nie jestem pewien-zapytam) “ile mąka przyjmie” aby powstało gęste ciasto. Mąkę, przesiewała. Potem wałkowanie (placki sypała mąką) następnie cięcie w paski, potem kroiła na stolnicy w cieniutkie nitki i.. suszyła. Pycha. Mama ma dziś 75 lat. Całuję Ją Gorąco, Kocham Cię Mamo.

  • asia
    Posted 31 marca 2014 at 13:53 0Likes

    ciasto wyszlo mi twarde

  • Lena
    Posted 9 września 2013 at 18:38 0Likes

    Fajny prosty przepis. Robiłyśmy dzisiaj z moją 4-letnią córką i świetnie się przy tym bawiłyśmy. Makaron wyszedł wyśmienity :) Dziękujemy!

    • jakpomasle
      jakpomasle
      Posted 11 września 2013 at 22:13 0Likes

      Super! Cieszę się, że przepis się przydał, a makaron udał. :)

  • fap fuś
    Posted 14 sierpnia 2013 at 11:04 0Likes

    ile gram zawiera 1 porcja ?!

  • karolinka
    Posted 13 sierpnia 2013 at 15:35 0Likes

    Pzrepis w sam raz ja tylko dodalabym jeszcze ze dwa żółtka – inny kolor i mysle , że będą smaczniejsze :)

    • jakpomasle
      jakpomasle
      Posted 26 sierpnia 2013 at 23:34 0Likes

      Za dużo żółtek może sprawić, że kluseczki będą zbyt twarde – tak zawsze powtarzała moja mama. Ale z kolorem to racja :)

  • Sylwia
    Posted 14 lipca 2013 at 15:20 0Likes

    Przepis super, szybko się robi, wychodzi na jeden obiad (5-6 porcji), robiłam pierwszy raz w życiu :)

    • jakpomasle
      jakpomasle
      Posted 14 lipca 2013 at 20:19 0Likes

      Super, cieszę się :)

  • IzabelaCH
    Posted 23 czerwca 2013 at 11:30 0Likes

    Wlasnie zrobilam makaronik… Czuje sie jak w Polsce… Dziekuje za przepis.

  • agnieszska
    Posted 10 czerwca 2013 at 17:43 0Likes

    ja dzisiaj też robiłam własnoręcznie makaron domowy i cały czas miałam przed oczami mój rodzinny dom 25 lat temu….czułam się jak w bajce…:)

    • jakpomasle
      jakpomasle
      Posted 10 czerwca 2013 at 18:54 0Likes

      Przyjemne są takie powroty w dawne czasy, a smak potraw “ufizycznia” je.

  • Janek
    Posted 20 maja 2013 at 19:27 0Likes

    Zrobiłem w/g przepisu.Placuszki wyszły krzywe po rowałkowaniu ale jaki by makaron wyszedł zawsze jest on domowy.Bez uszlachetniaczy i innych witamin z grupy E:e-365 itd.

    • jakpomasle
      jakpomasle
      Posted 20 maja 2013 at 22:55 0Likes

      I o to chodzi. Moje kluseczki też nie są symetryczne, ale jak smakują… teraz sam wiesz:))

    • jakpomasle
      jakpomasle
      Posted 20 maja 2013 at 22:55 0Likes

      I o to chodzi. Moje kluseczki też nie są symetryczne, ale jak smakują… teraz sam wiesz:))

  • defal
    Posted 12 kwietnia 2013 at 08:28 0Likes

    Witam, spróbujcie mojego przepisu !5 jaja na 1 kg mąki (12 żółtek+3 jaja całe) to jest rewelacja! Pzdr

    • defal
      Posted 12 kwietnia 2013 at 08:29 0Likes

      sorki nie !5 tylko 15

      • jakpomasle
        jakpomasle
        Posted 18 kwietnia 2013 at 21:46 0Likes

        Chętnie wypróbujemy. Bardzo lubimy makaron i kluseczki:)

  • zuzu
    Posted 9 marca 2013 at 11:12 0Likes

    Swoje kluseczki robię praktycznie tak samo, jednak my lubimy kluseczki krótkie więc kroje je ‘prawie prosto’ :) i zwykle robie razy 2. Mam amatorów makaronu:)

  • Ania
    Posted 20 lutego 2013 at 14:28 0Likes

    z tego przepisu dużo wychodzi tego makaronu .?

    • jakpomasle
      jakpomasle
      Posted 21 lutego 2013 at 22:20 0Likes

      Ja zazwyczaj gotuję dla dwóch osób z dokładką. Tego makaronu wyszło mi mniej więcej na 4 porcje rosołowe. Pozdrawiam:)

  • Ania
    Posted 20 lutego 2013 at 14:28 0Likes

    z tego przepisu dużo wychodzi tego makaronu .?

  • tr
    Posted 3 lutego 2013 at 14:11 0Likes

    Panowie kluseczkowie na pewno podołali zadaniu. Naprawdę fajny blog, ale warto popracować nad ortografią i interpunkcją, to naprawdę przeszkadza w przeglądaniu. Pozdrawiam

    • Jacek Andrzejewski
      Posted 10 lutego 2013 at 18:38 0Likes

      Dziękujemy za miłe słowa i konstruktywną krytykę. Robimy wszystko, aby błędów i pomyłek było jak najmniej, a każdy kolejny wpis był napisany lepiej od poprzedniego. Pozdrawiam :)

  • kowalka
    Posted 5 grudnia 2012 at 21:46 0Likes

    przepis rewelacyjny,kluseczki przepyszne

  • Rafał
    Posted 27 listopada 2012 at 13:52 0Likes

    Dzisiaj robiłem makaron wg tego samego
    przepisu. Mam pecha bo u mnie wszyscy (moje panie) lubią domowy maraton. Robię zawsze
    więcej bo lubią sobie zjeść go z boczkiem i cebulką. Szukam przepisu na prostą szarlotkę,
    której nie da się zepsuć, wiem że można kupić, ale chce popróbować samemu.
    Gotuje od dawna, a z ciastami nie miałem okazji zbyt często, sporadycznie jakiś
    deser na chłodno.

     

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.