Wigilia już za niespełna miesiąc, a ja już przygotowałam uszka z grzybami do barszczu. W tym roku zrobiłam ich więcej, bo teraz, w listopadzie mam na to czas. Oczywiście część z nich razem z mężem zjedliśmy z barszczykiem. Trzeba było przetestować czy smaczne, inaczej nie publikuję na blogu:) Reszta na tacy poszła do zamrażarki – uszka koniecznie muszą być oddzielone podczas zamrażania, a jak już zamarzną przesypuję je do woreczka z zipem. Przepis na to jak zrobić uszka z grzybami do barszczu pochodzi z książki siostry Anastazji (143 przysmaki).

Przez moment zastanawiałam się, czy aby na pewno powinnam przygotować tutorial o tym, jak lepić uszka do barszczu. Już kiedyś opisywałam jak lepić pierogi, no ale pierogi to pierogi i nie każdy umie je sklejać. Uszka za to są tak łatwe w wykonaniu, że może nie powinnam się wygłupiać i wstawiać tego postu. Z drugiej strony, chyba nikt nie rodzi się z wiedzą “jak zrobić uszka z grzybami”, więc zrobiłam zdjęcia, jak to wygląda w moim wykonaniu. Zatem jeśli nie wiesz, jak się lepi uszka, to ten poradnik jest właśnie dla Ciebie. :)

Aby zrobić uszka z grzybami potrzebujesz (składniki):

Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1-2 łyżki oliwy
  • sól
  • woda

Farsz:

  • 30 g suszonych grzybów
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka masła
  • bułka tarta
  • sól

Jak zrobić uszka z grzybami – przepis krok po kroku

Najpierw przygotowujemy farsz. Grzyby wsypujemy do miseczki i zalewamy wrzątkiem, pozostawiamy na jakiś czas, a najlepiej na noc. Następny krok to odcedzenie grzybów, ja właściwie to je płuczę i odławiam, bo wtedy cały piasek i zanieczyszczenia pozostają na dnie naczynia. Przełożyć grzyby do małego rondelka, ugotować, pokroić lub zemleć w maszynce. Cebulę obrać, drobno posiekać i usmażyć na maśle z dodatkiem soli. Dodać grzyby i tyle bułki tartej, aby farsz nie był zbyt rzadki. Gdy nasze nadzienie będzie stygło, możemy zabrać się za przygotowanie ciasta.

Ciasto przygotowuję w misce, do której przesiewam mąkę i robię wgłębienie. Do mąki dodać jajko, oliwę i sól. Wyrabiać ciasto stopniowo dodając letnią wodę. Ciasto ma mieć gęstość ciasta na pierogi. Jeśli nie będziemy od razu wyrabiać uszek, ciasto należy przykryć, ponieważ lubi schnąć.

1. Ciasto podzielić na pół lub na trzy części, rozwałkować dosyć cienko. Ostrym nożem lub tak jak ja, okrągłym nożem do pizzy pokroić placek na kwadraty o boku 4 cm. Jak widać na zdjęciu moje “kwadraty” są prostokątami, ale nie ma to większego znaczenia. Podczas sklejania można przyciąć za szeroki bok.

jak zrobić uszka

2. Na każdy kwadrat nakładać porcję farszu.

uszka z grzybami

3. Złożyć uszko po przekątnej

jak zrobić uszka

4. Skleić boki.

uszka z grzybami

5. Uszko jest prawie gotowe, ma kształt trójkąta.

jak zrobić uszka

6. Zawinąć końce uszka wokół palca i skleić.

uszka z grzybami

7. Brawo! Mamy pierwsze uszko.

uszka z grzybami

A to część moich uszek:

uszka z grzybami

Uszka wrzucać do gotującej się wody, lekko zamieszać i gotować od momentu wypłynięcia około 3-4 minuty.

uszka z grzybami

Teraz jeszcze pozostaje ugotować barszczyk i jedno wigilijne danie już mamy gotowe. Jeśli nie wiecie jak przygotować prawdziwy barszcz czerwony zakwaszany skorzystajcie z mojego przepisu.

Koniecznie daj mi znać w komentarzach, jak Ci się udało zrobić uszka z mojego przepisu? :)

uszka z grzybami

Pokaż komentarzeClose Comments

35 Comments

  • Tomek
    Posted 24 grudnia 2018 at 11:13

    Wczoraj robiłem uszka z Pani przepisu i wyszły super takie mięciutkie i pulchne.

  • otka
    Posted 20 grudnia 2018 at 17:13

    Ja robię uszka bez jajka , ciasto jak na pierogi zaparzane i zamiast gotowanych robię smażone w oleju . Ile by ich nie zrobić ..zawsze jest ich za mało !:D

  • Alina
    Posted 17 grudnia 2017 at 15:04

    A ja w sprawie zamrażania uszek: zamrażamy je surowe? I kiedy chcemy ugotować to wrzucamy na wrzątek zamrożone?

  • jesem65
    Posted 15 grudnia 2017 at 13:44

    spróbuj kiedyś po,, mojemu” ,-wszystko jak u Ciebie ale do farszu dodaję +orzechy włoskie tarte lub zmielone po namoczeniu i choć trochę oczyszczeniu ze skórki .spróbuj! Ilość orzechów wg smaku ,ja daję ok 15 %

  • Monika
    Posted 10 grudnia 2017 at 15:03

    Proszę o wyjaśnienie skąd oliwa do ciasta? Bo w składnikach jej nie ma i nie wiem ile , a w opisie jest , ze się dodaje.
    Dziękuję bardzo

  • Woda
    Posted 7 grudnia 2017 at 14:01

    Nie znalazłam ile oliwy trzeba dodać do ciasta .

  • krymilka
    Posted 26 listopada 2017 at 00:08

    a co z tym olejem do ciasta? Niby jest ale nie piszesz ile ??

  • MONIUNIA
    Posted 11 listopada 2017 at 15:00

    POZATYM WYGRAŁAŚ U MNIE MILION ZA PRZEPISY!
    Nie korzystam juz z zadnej innej storny poza Twoją!
    dziekuje slicznie!

  • MONIUNIA
    Posted 11 listopada 2017 at 14:59

    SUPER PROSTE I ZAJE*****E SMACZNE! <3 dzieki!

  • italka
    Posted 7 grudnia 2016 at 21:53

    Zastanawiałaś się, czy zrobić ten post, ja osobiśie jestem Ci bardzo wdzieczna, moj pierwsze uszka, za które wezme sie na dniach i równiez zamrożę, i z pewnoscia dam znac jak wyszły. Dziekuje!

  • Kamila
    Posted 17 listopada 2016 at 12:22

    Chciałabym zapytac ile czasu gotować grzyby? ☺

  • Rene KB
    Posted 21 grudnia 2014 at 05:03

    Przepis FANTASTYCZNY ,kształt również bardzo pomysłowy :) Bardzo DZIEKUJE !!! Wykorzystałam w zeszłym roku i teraz rowniez do niego wracam :) Jeszcze raz DZIEKUJE !!!! Zdrowych ,spokojnych ,rodzinnych ŚWIT życze !!! :)
    Pozdrawiam !!!

    • Jacek Andrzejewski
      Posted 27 grudnia 2014 at 23:40

      Pozdrawiamy i smacznego! :)

  • Iwona
    Posted 21 grudnia 2014 at 01:58

    Przepraszam, nie doczytałam, jest przecież to jajko;) Dzieki

  • Iwona
    Posted 21 grudnia 2014 at 01:57

    Czy do ciasta dodać jajko? W produktach do przepisu go nie, a w przepisie jest. Jak więc ma być z tym jajkiem?

  • NYgirl
    Posted 20 grudnia 2014 at 20:51

    Dzisiaj wlasnie bedziemy próbować uszka z Pani przepisu, wygladaja smacznie.

  • as
    Posted 16 grudnia 2014 at 22:46

    dzięki za przepis

  • bryłka
    Posted 23 grudnia 2013 at 21:09

    właśnie zrobiłam i się mrożą, pyyyszne <3

    • jakpomasle
      jakpomasle
      Posted 23 grudnia 2013 at 21:26

      super! cieszę się :)

  • aaa
    Posted 18 grudnia 2013 at 20:50

    wstawiłam do mrozenia uszka a barszczyk nabiera pieknego kolorku

  • Iza
    Posted 17 grudnia 2013 at 19:23

    WItam, mieszkam za granicą i trudno jest mi kupić grzyby suszone. Jedyne dostępne jakie znalazłam to mrożone borowiki. Czy ktoś kiedyś próbował użyć mrożonych/świeżych grzybów? Farsz przygotowuje się wówczas tak samo czy trzeba coś zmieniać?Czy smak jest wówczas lepszy/gorszy? Z góry dziękuję za porady. Pozdrawiam!

    • jakpomasle
      jakpomasle
      Posted 17 grudnia 2013 at 20:43

      Mrożonych grzybów nie używałam, ale wiem, że niektórzy przygotowują uszka ze świeżych pieczarek. Myślę, że jak użyjesz mrożonych borowików, a to dobre grzyby, uszka wyjdą smaczne. Mrożone, suszone czy świeże i tak trzeba ugotować.

  • cosiek
    Posted 24 grudnia 2012 at 11:42

    cudowny przepis choć podeszłam do niego sceptycznie

    ogólnie uchodzę za dobra kucharkę hihi ale nigdy mi specjalnie nie wychodziły uszka czy pierogi unikałam ich jak mogłam
    ciasto super się wyrabia i łatwo rozwałkowuje nawet na bardzo cieniutko

    teraz będę serwować bardzo często

    bardzo dziękuje za przepis jest idealny :)

  • Ewa
    Posted 23 grudnia 2012 at 13:31

    Wyglądają te uszka ładnie, ale ja osobiście robię cieńsze ciasto na pierogi. Nie lubimy, by dominowało w pierogach (jakichkolwiek) ciasto, a gdy jest cienko rozwałkowane, wówczas harmonia smaku między ciastem a farszem jest właśnie taka, jak trzeba! Błogosławionych Świąt Bożego Narodzenia życzy stara gospodyni.

  • Ahabe
    Posted 15 grudnia 2012 at 23:46

    Piękne dzięki za odpowiedź błyskawiczną! Będzie zatem barszczyk z uszkami! Pomyślimy ciepło o Tobie przy Wigilii! Życzę Ci najserdeczniej abyś kultywowała swoją pasję, gdyż dzięki takim jednostkom jak Ty nasze polskie tradycje nie zginą! Pozdrawiam gorąco Ahabe.

  • Ahabe
    Posted 14 grudnia 2012 at 13:58

    Hej, nie wiem czy jesteś lepszą kucharką czy fotografką, ale ja ani jednym ani drugim. Więc proszę podawaj ile Ci wyszło uszek z tej proporcji, którą podałaś, ile litrów barszczu z tego przepisu wzorowanego chyba na p.Dykiel (ja ją lubię). Będę się mogła obliczyć! Ukłony!

    • jakpomasle
      jakpomasle
      Posted 15 grudnia 2012 at 12:40

       Co do uszek to na zdjęciu jest około połowy. Łącznie wyszło przynajmniej 60 sztuk. A jeśli chodzi o barszcz to wody wlałam nieco ponad poziom buraków – razem z burakami około 2,5l. Po odcedzeniu gotowego barszczu wyszło mi około 1,5 l. Barszcz gotowałam za każdym razem bez uchylania pokrywki, aby za bardzo się nie zredukował.
      Przepis na barszcz pochodzi z książki Bożeny Dykiel:)

      • blueturk
        Posted 21 listopada 2013 at 11:45

        Z 40g grzybów 60 uszek? poważnie? Pierwszy raz będę robić i nie wiem, ile grzybów kupić, ale stawiałam bardziej na pół kilo… :D

        • jakpomasle
          jakpomasle
          Posted 22 listopada 2013 at 00:20

          Takie proporcje są w przepisie, który pochodzi z jednej z najlepszych książek. Oczywiście zawsze można zrobić z połowy składników, a liczba uszek zależy od ich wielkości. Mi wyszło ok. 60 szt, innym może wyjść mniej.

Leave a comment

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.