Wegański makaron w kremowym sosie z karmelizowanymi pomidorami

Kuchnia wegańska wciąż mnie zaskakuje. Bogactwo smaków i niesamowite połączenia składników sprawiają, że coraz częściej testuję przepisy z kuchni roślinnej, pomimo, że nie jestem ani na diecie wegetariańskiej ani wegańskiej. Brak mięsa, mleka, serów, jajek czy miodu w potrawie tylko mnie dodatkowo skłania, aby ugotować “coś innego” niż zwykle. Dlatego od czasu do czasu korzystam z takich przepisów.

Dziś przygotowałam prosty wegański obiad. Ugotowałam bardzo kremowy sos z makaronem, karmelizowanymi pomidorami koktajlowymi i świeżą bazylią. Polecam to danie, bo szybko je się robi i do tego przygotujesz je na jednej patelni! Nawet makaronu nie musisz gotować osobno. A smak? Przepyszne!

makaron weganski

Składniki do przygotowania wegańskiego obiadu:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 1,5 szklanki bulionu warzywnego
  • 0,5 szklanki mleka roślinnego (u mnie migdałowe)
  • 0,5 puszki mleka kokosowego (nie light)
  • 1 łyżka płatków drożdżowych
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej + 3 łyżki wody
  • 230 g makaronu spaghetti
  • bazylia
  • sól
  • pieprz

Jak przygotować wegański kremowy sos?

  1. Na dużej patelni rozgrzać oliwę, dodać posiekany czosnek i umyte pomidorki. Podsmażaj na małym poziomie, co jakiś czas mieszając, do momentu aż pomidory zaczną pękać. Dodaj świeżo zmieloną sól i pieprz i syrop klonowy. Smaż jeszcze 2-3 minuty. Wyjmij pomidory i czosnek. Nie myj patelni, będzie potrzebna w kolejnym kroku.
  2. Wlej bulion warzywny, mleko kokosowe, mleko roślinne. Dodaj sól, pieprz oraz płatki drożdżowe. Dokładnie wymieszaj i zagotuj. W międzyczasie wymieszaj skrobie z wodą i wlej do gotującego się sosu. Szybko mieszaj trzepaczką, aby nie powstały grudki.
  3. Dodaj do sosu nieugotowany makaron typu spaghetti. Można go złamać w połowie, wtedy od razu cały się zanurzy w sosie. Wymieszaj, zmniejsz moc pod patelnią i przykryj pokrywką. Co jakiś czas mieszaj i sprawdzaj kiedy będzie gotowy. Powinno to zająć tyle czasu ile piszą na opakowaniu makaronu. Gotowy makaron powinien być sprężysty, a sos dość gęsty i gładki. Jeśli jest taka potrzeba to dodaj jeszcze sól i pieprz do smaku.
  4. Dodaj karmelizowane pomidory, siekaną bazylie. Lekko przemieszaj i od razu podawaj. Gotowe danie można lekko skropić sokiem z cytryny.
  5. Gotowe! Można wbijać widelec!
kremowy sos weganski

To danie ma wszystko to co lubię. Kremowy sos, makaron, pomidory!
Dajcie znać w komentarzu pod przepisem jak Wam smakowało.

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.