Zupa pomidorowa czysta z makaronem i groszkiem

zupa pomidorowa z makaronem

Tradycyjna zupa pomidorowa, rosół i barszcz czerwony czysty to pakiet zup, które mogę jeść bez końca. Chyba nigdy mi się nie znudzą. Oczywiście najlepsza pomidorowa powstaje z pomidorów dojżewających w ciepłym, sierpniowym słońcu. Ale gdy zima trzyma i mrozem straszy, bez wahania sięgam po ich wygodną wersję, czyli własne siekane pomidory w słoikach. A jeśli mój zapas przetworów się wyczerpie, to po prostu kupuję rozdrobnione pomidory w puszce. Dziś przygotowałam zwykłą pomidorówkę z marchewką, groszkiem i papryką. Zupę podałam z makaronem.

Składniki zupy pomidorowej

  • 400 g pomidory krojone Pudliszki w kartoniku
  • 1 l rosołu
  • pół papryki
  • garść mrożonego zielonego groszku
  • 1 marchewka
  • ziele angielskie
  • sól
  • pieprz

+ dla wzmocnienia smaku często dodaję łyżkę lub dwie koncentratu pomidorowego (w zależności od ilości zupy)

Zupa pomidorowa – sposób przygotowania

To chyba najprostsza zupa jaką można ugotować. Zupa nie jest zabielana, ale nie mniej smaczna. Według mnie nawet lepiej smakuje, gdy nieco postoi.

Rosół zagotować, dodać marchewkę i paprykę oraz ziele angielskie. Gotować do miękkości czyli około 10 minut. Następnie należy dodać pomidory z kartonika, zamieszać i zagotować. Groszek dodaję na końcu, nie wymaga on długiego gotowania, można go przecież jeść również na surowo. Zupę do smaku posolić i popieprzyć.

I volia. Zupa pomidorowa gotowa :)

 

zupa pomidorowa

A jaka jest Wasza ulubiona zupa?

Oceń przepis / post

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.