Foremki na babeczki – jak zrobić
Kto nie skusi się na małą babeczkę z owocami i aksamitnym kremem? Na sam widok takich pyszności w cukierni robi mi się przyjemnie. Wygląd potrawy to połowa sukcesu. Babeczki są nie tylko piękne, ale poręczne i pyszne! Dziś chciałam wam pokazać jak przygotować i upiec z ciasta foremki na babeczki. Wystarczy do nich dodać krem lub bitą śmietanę i owoce. Ciasto nie jest kruche (i się nie kruszy), a delikatne i miękkie po wypełnieniu.
Składniki (duża porcja)
- 500 g mąki
- 2 jaja
- łyżeczka amoniaku
- pół szklanki gęstej śmietany (12%, 18%)
- 120 g cukru
- 50 g masła
- cukier waniliowy
Pieczemy foremki na babeczki
Masło rozpuścić. Mąkę wymieszać z pozostałymi składnikami, wlać masło i zagnieść ciasto gładkie jak na pierogi. Jeśli nie będzie się chciało łatwo wymieszać, można dodać łyżkę śmietany.
Ciasto podzielić na kawałki i rozwałkować dosyć cienko. Przy pomocy szklanki, u mnie akurat kieliszek do wina, wykrawać krążki pasujące do foremek w których będziemy piec babeczki.
Foremki posmarować olejem i wypełnić krążkami ciasta.
Foremki na babeczki wypełnione ciastem należy obciążyć. Do tego celu należy użyć grochu, fasoli lub soczewicy.
Groch można wsypać bezpośrednio na ciasto, ale wtedy pozostawi on odciski. Lepszym pomysłem jest wypełnienie foremek papierowymi kokilkami, dzięki temu nasze foremki na babeczki będą bardziej estetyczne. Podobnie można obciążyć ciasto na tartę, wtedy polecam użycie papieru do pieczenia.
Babeczki pieką się około 10 minut w temp. 180° C. Po upieczeniu i ostygnięciu są lekkie i twarde. Po nałożeniu bitej śmietany staja się przyjemniej miękkie i się nie kruszą.