Muffinki piernikowe z twarożkiem. Przepis nie tylko na święta.

mufinki piernikowe

Niedługo święta Bożego Narodzenia, a to oznacza dom pachnący piernikami i choinką. Nie wszystkim się chce robić pierniki, a czasem zwyczajnie nie ma na nie czasu, dlatego moja propozycja jest aby zrobić mufinki piernikowe z twarożkiem.
Nie trzeba miksera ani wałka, a ciasto robi się w 3 minuty! Te mufinki zawsze się udają.
Zamiast masy twarogowej można dodać startą czekoladę z orzechami lub po prostu włożyć trochę nutelli albo tylko udekorować bitą śmietaną lub lukrem cytrynowym.

W moich przepisach najczęściej stawiam na proste i łatwo dostępne składniki. Przepis na mufinki piernikowe jest na tyle prosty, że mogą spróbować zrobić go nawet dzieci (i mężczyźni;) ).

Obecnie wiele osób szuka przepisów z obliczoną wartością kaloryczną potrawy. Będę się starała zawsze dodawać taką informację na końcu przepisu. Z podanego przepisu wychodzi 12 muffinek.

Suche składniki:

  • mąka pszenna – 175 g
  • przyprawa do piernika – 1 op.
  • proszek do pieczenia – 0,5 łyżeczki
  • cukier puder – 20 g

Mokre składniki:

  • jogurt naturalny – 90 g
  • jajko – 1 szt
  • miód pszczeli – 50 g
  • woda – 120 g
  • olej – 30 g

Masa serowa:

  • chudy twaróg – 130 g
  • jajko – 1 szt
  • cukier puder – 1 szt
  1. Przepis zacznij od przygotowania masy serowej. W małej misce przy pomocy widelca rozgnieć twaróg, jajka i cukier. Możesz dodać łyżkę mąki pszennej, aby masa nie podchodziła wodą. Wymieszaj dokładnie i odstaw.
  2. W małej misce wymieszaj (najlepiej rózgą lub trzepaczką) mokre składniki.
  3. W nieco większe miejsce wymieszaj suche składniki – mąkę, cukier, przyprawę do piernika i proszek do pieczenia.
  4. Do miski z suchymi mąką przelej zawartość miski z mokrymi składnikami. Wymieszaj rózgą lub łyżka do połączenia się składników. Muffinki nie lubią zbyt długiego mieszania.
  5. Nagrzać piekarnik do 180 st.C. Przygotować blaszkę z foremkami na mufinki. Do każdej foremki/papilotki wkładać pojednaj łyżce masy piernikowej, starając się zrobić na środku wgłębienie, a boki masy wyciągać do góry. Następnie na środek każdej babeczki układać po 1 łyżeczce masy serowej. Pozostałą masę piernikową wyłożyć na górę muffinek, tak aby przykryła twarożek.
  6. Czas pieczenia 25-30 minut w temp. 180 st.C. Po upieczeniu dokładne wystudzić (gorącym serem można się poparzyć). Można posypać cukrem pudrem lub polewą czekoladową.
mufinki piernikowe

Wartość odżywcza i kaloryczna 1 muffinki:

  • Energia: 133 kcal
  • Białko: 5,8 g
  • Tłuszcz: 3,7 g
  • Węglowodany: 19 g

Jak wypróbujecie ten przepis, koniecznie dajcie znać jak `Wam smakowało! Możecie podesłać do mnie zdjęcie waszych babeczek, a chętnie opublikuje je na Facebooku :)

Paula Andrzejewska

Autor: Paula Andrzejewska

Cześć! Nazywam się Paula Andrzejewska i jestem technologiem żywności (magister inżynier). Wiem z czego się składa i co zawiera (z chemii właśnie!). Pracowałam również w kilku zakładach produkujących żywność: w laboratorium i na stanowiskach kierowniczych/managerskich. Chcę pokazać Ci w jaki sposób producenci żywności obchodzą prawo, które produkty to prawdziwe perełki, a które totalne porażki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.