Co zrobić z mięsem z rosołu czyli Wiosenna Sałatka z Kurczakiem
Pewnie nie raz zastanawialiście się co zrobić z mięsem z rosołu. Nie każdy lubi gotowane mięso z zupy, więc warto pomyśleć nad jego smacznym wykorzystaniem. Ja najczęściej robię potrawkę z ryżem i warzywami, ale już nam się znudziła. Dlatego tym razem przygotowałam coś innego, czym mogłam zaskoczyć mojego mężą :)
Przygotowałam lekką sałatkę z kurczakiem curry, a całość polałam sosem jogurtowo-koperkowym. Taka sałatka z powodzeniem może zastąpić normalny obiad. Jest bardzo sycącą i pożywna, a jednocześnie lekka, co nie jest bez znaczenia dla osób, które dbają o swoją linię.
Sałatka
- ugotowane mięso z kurczaka: np. podudzia
- sałata
- rzodkiewka
- pomidor
- szczypiorek
- curry
- zioła prowansalskie
- oliwa
Sałatę, rzodkiewkę, pomidor i szczypiorek umyć i odsączyć. Wyjąć tyle talerzy ile porcji przewidujemy. Sałatę porwać i ułożyć na talerzach. Tak samo postąpić z rzodkiewką i pomidorem – pokroić i ułożyć na sałacie. Teraz należy przygotować sos i zająć się mięsem.
Sos jogurtowo-koperkowy
- pół kubeczka jogurtu naturalnego (50 g)
- 2 łyżki oliwy
- 3 łyżki soku z cytryny
- świeży koperek
- pieprz
- sól
- szczypta cukru
Wszystkie składniki porządnie wymieszać w kubeczku. Sól, pieprz wedle uznania, a dodatek cukru może wydawać się dziwny, ale wspaniale podkreśla smak sosu. Na końcu dodać posiekany koperek.
Mięso oddzielić od kości, posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać mięso, wymieszać razem z curry. Chwilę smażyć, właściwe tylko po to aby było ciepłe. Na końcu dodać zioła i wymieszać.
Na warzywa wyłożyć ciepłe mięso i polać sosem.
Bon Apetit!