Co zrobić z mięsem z rosołu czyli Wiosenna Sałatka z Kurczakiem

sałatka wiosenna

Pewnie nie raz zastanawialiście się co zrobić z mięsem z rosołu. Nie każdy lubi gotowane mięso z zupy, więc warto pomyśleć nad jego smacznym wykorzystaniem. Ja najczęściej robię potrawkę z ryżem i warzywami, ale już nam się znudziła. Dlatego tym razem przygotowałam coś innego, czym mogłam zaskoczyć mojego mężą :)

Przygotowałam lekką sałatkę z kurczakiem curry, a całość polałam sosem jogurtowo-koperkowym. Taka sałatka z powodzeniem może zastąpić normalny obiad. Jest bardzo sycącą i pożywna, a jednocześnie lekka, co nie jest bez znaczenia dla osób, które dbają o swoją linię.

Sałatka

  • ugotowane mięso z kurczaka: np. podudzia
  • sałata
  • rzodkiewka
  • pomidor
  • szczypiorek
  • curry
  • zioła prowansalskie
  • oliwa

Sałatę, rzodkiewkę, pomidor i szczypiorek umyć i odsączyć. Wyjąć tyle talerzy ile porcji przewidujemy. Sałatę porwać i ułożyć na talerzach. Tak samo postąpić z rzodkiewką i pomidorem – pokroić i ułożyć na sałacie. Teraz należy przygotować sos i zająć się mięsem.

wiosenna sałatka

Sos jogurtowo-koperkowy

  • pół kubeczka jogurtu naturalnego (50 g)
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • świeży koperek
  • pieprz
  • sól
  • szczypta cukru

Wszystkie składniki porządnie wymieszać w kubeczku. Sól, pieprz wedle uznania, a dodatek cukru może wydawać się dziwny, ale wspaniale podkreśla smak sosu. Na końcu dodać posiekany koperek.

wiosenna sałatka

Mięso oddzielić od kości, posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać mięso, wymieszać razem z curry. Chwilę smażyć, właściwe tylko po to aby było ciepłe. Na końcu dodać zioła i wymieszać.

Na warzywa wyłożyć ciepłe mięso i polać sosem.

Bon Apetit!

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.