Krokiety z mięsem i pieczarkami

Dzisiaj na blogu goszczą krokiety nadziane mięsem i pieczarkami. Nie wiem jak jest u Was, ale u nas – na wschodzie Polski – krokiety z kapustą/mięsem są nieodłącznym elementem każdego wesela. Nie wiem skąd to się wzięło, ale zawsze podają je ok. 2 w nocy i nigdy ich nie jem :) W środku nocy spokojnie zadowolę się czerwonym barszczem (instant oczywiście). Z powodów wymienionych nie powiem jak smakują te serwowane na przyjęciach. Wiem natomiast jak smakują moje. Do tych najsmaczniejszych należą oczywiście te z kapustą i grzybami, ale dziś jemy ich mięsną wersję, która jest bardziej sycąca.

Krokiety z kapustą i pieczarkami (przepis tutaj).

Naleśniki na krokiety (przepis tutaj).

Jak zrobić naleśniki możesz zobaczyć na tym filmie

Składniki na farsz do krokietów

  • 0,5 kg mięsa drobiowego (mogą być udka lub filety) lub wieprzowego
  • 2 jajka
  • 1 duża cebula
  • 300 g pieczarek
  • sól, pieprz
  • łyżeczka suszonego tymianku
  • olej lub smalec do smażenia

krokiety z mięsem

Naleśniki usmażyć według przepisu. Mięso ugotować (można wykorzystać mięso z ugotowanego rosołu) i zmielić w maszynce. Cebulę obrać, posiekać i usmażyć na tłuszczu na złoto. Podobnie postąpić z pieczarkami: obrać, posiekać drobno i usmażyć. Tak przygotowaną cebulę i pieczarki połączyć z mięsem, dodać jajko, sól, pieprz i tymianek. Farsz dokładnie wymieszać.

Na każdy naleśnik nakładać łyżką nadzienie, zagiąć trzy boki naleśników do środka i zawijać do czwartego, niezałożonego boku. Tak samo postąpić z pozostałymi naleśnikami, a skończy się farsz. Przygotowane krokiety smażyć na rozgrzanym oleju. Można je dodatkowo obtoczyć w roztrzepanym jajku i bułce tartej, ale ja tego nie robię. Podawać z gorącym barszczem i niekoniecznie o północy ;)

krokiety z mięsem

Lubicie krokiety? Czym można je jeszcze nadziać?

9 komentarzy do wpisu „Krokiety z mięsem i pieczarkami”

      • wychodzą pyszne i bardzo syte :)

        Krokiety z mięsem

        Składniki na ciasto
        naleśnikowe:

        3 jajka

        1l mleka

        0.5l wody mineralnej

        łyżeczka proszku do pieczenia

        2-3 łyżki oleju

        mąka (ile zabierze)

        łyżeczka ziół prowansalskich

        szczypta soli

        Składniki na farsz:

        1kg mieszanego mięsa mielonego

        50dag sera żółtego

        puszka kukurydzy

        szklanka pikantnego ketchupu

        kilka pieczarek

        sól, pieprz, vegeta do smaku

        Panierka:

        jajka roztrzepane z odrobiną
        przypraw i mleka

        bułka tarta

        Przygotowanie:

        No sporego garnka lub miski wbijamy jajka, dodajemy sól, zioła prowansalskie, trochę mleka i mąki. Miksujemy, dodając co jakiś czas mleko i mąkę – na zmianę. Kiedy skończy się nam mleko dajemy wodę. Na koniec dodajemy proszek do pieczenia i olej. Mieszamy dokładnie. I smażymy naleśniki. Nie za grube, bo mogą popękać przy zwijaniu. Po wysmażeniu całego ciasta, naleśniki odkładamy w chłodne miejsce do wystygnięcia, najlepiej na parę godzin.

        Na patelnie wlewamy odrobinę oleju. Nim się zagrzeje dajemy całe mięso – nie będzie wtedy tak bardzo pryskać. Przyprawiamy wedle uznania – ja używam soli i pieprzu. Vegety dają naprawdę malutko. Smażymy aż mięso nie będzie surowe :D trzeba próbować co jakiś czas. Gdy się usmaży wsypujemy je do miski. Dodajemy odcedzoną kukurydzę Dolewamy
        ketchup. Mieszamy dokładnie. Próbujemy-jeśli trzeba to jeszcze
        doprawiamy. Ser trzemy na grubych oczkach i dodajemy do mięsa. Pieczarki myjemy, kroimy w drobną kostkę, podsmażamy i również dodajemy do miski z mięsem.

        Bierzemy nasze naleśniki.
        Nakładamy farsz. Zawijamy. Obtaczamy w
        jajku, w bułce. I smażymy.

        Odpowiedz

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.