Sałatka gyros, warstwowa – krok po kroku
Sałatka gyros, czy jak wolicie sałatka z kebabem, to danie, które znają chyba wszyscy. Układana warstwami, kolorowa, pachnąca i przede wszystkim smaczna. Oprócz warzyw jest w niej mięso, więc mężczyznom też posmakuje i nie będą narzekać, że sałatki to jedzą króliki.
Pamiętam jak jadłam ją pierwszy raz. To było wiele lat temu, gdy odwiedziłam moją koleżankę. Zorganizowałyśmy sobie babski wieczór i właśnie wtedy poczęstowała mnie sałatką gyros. Danie mi tak posmakowało, że natychmiast zanotowałam przepis. Sałatka jest bardzo prosta, ale zawsze jak ją robię, wyciągam tamten notes i wspominam dawne chwile.
Niezbędne składniki
- 400 g fileta z kurczaka
- 1 cebula
- 3 ogórki konserwowe
- puszka kukurydzy
- kapusta pekińska
- majonez
- ketchup
- przyprawa gyros
- olej do smażenia
Sałatka gyros – przygotowanie
Mięso kurczaka myjemy, suszymy i kroimy w kostkę. Polewamy 1 łyżką oleju i posypujemy przyprawą do gyrosa. Ja dodatkowo dodałam pół łyżeczki kurkumy. Mieszamy wszystko dokładnie.
Tak przygotowane mięso powinnyśmy odstawić do lodówki na jakiś czas. Ja nie miałam tyle czasu i od razu je usmażyłam.
Przygotowujmy salaterkę – najlepsza będzie taka o płaskim dnie i prostych ściankach. Sałatkę będziemy układać warstwami. Na pierwszą warstwę idzie na usmażony kurczak.
Cebulę smażymy (na oleju) na tej samej patelni co kurczaka i kładziemy ją na mięso.
Trzecia warstwa to ketchup. Osobiście polecam użycie ketchupu pikantnego, który lekko zaostrza smak i nadaje mu dodatkowej głębi.
Ogórki kroimy na pół, a następnie na plasterki. Układamy na ketchupie.
Kolejna warstwa to kukurydza.
Kapustę pekińską myjemy, kroimy na pół i siekamy. Układamy na kukurydzy.
Ostatnia już warstwa to majonez.
Sałatkę nakładamy sięgając łyżką do dna, tak aby nałożyć sobie wszystkie warstwy.
Fajna jest taka pietrowa salatka – trzeba przyznac, ze na imprezie robi naprawde pozytywne wrazenie. Ostatnio wyprobowalam jednak taka: http://obiading.pl/przepis-na-salatke-ostro-slodka/ i gosciom takze smakowalo:)
ja zamiast samego majonezu robie sos czosnkowy z jogutrem naturalnym,czosnkiem,majonezem, ziolami prowansalskimi i sol pieprz do smaku probujcie rewelacja
Na pewno wypróbuję w tej wersji, bo powiem szczerze, że nie przepadam za majonezem. Sos czosnkowy najczęściej robi Jacek i wychodzi mu lepiej niż mi.
Znam i wiem pyszna :)