Jak zrobić ciasto kopiec kreta z wiśniami?
Ciasto kopiec kreta to czekoladowe ciasto z dodatkiem bananów i warstwy kremowej śmietany z kawałkami czekolady. Kiedyś znane jako proste i smaczne ciasto do przygotowania z pudełka. To też było jedno z moich samodzielnie upieczonych ciast. Pamiętacie mój wpis o ciastach z pudełka? Dziś jednak, przygotowałam kopiec kreta w nieco innej wersji. Słodycz bananów została przełamana warstwą frużeliny wiśniowej. Taka wersja znanego ciasta bardziej mi odpowiada.
Jak zrobić kopiec kreta z wiśniami?
- 3 jajka
- 0,5 szklanki cukru
- 0,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 czubate łyżeczki ciemnego kakao
- 50 g masła
- 250 g mrożonych wiśni
- 70 g wody (1/3 szklanki)
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej + 3 łyżki wody
- łyżeczka żelatyny + 3 łyżki wody
- 200 g śmietanki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 6 kostek ciemnej czekolady
- 1 łyżeczka żelatyny + 3 łyżki wody
- 3 banany
- czarne kakao do posypania (nieobowiazkowe)
- Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Masło rozpuścić, ostudzić i wlać do ubijanych jaj nie przerywając mieszania. Mąkę, skrobie, kakao i proszek do pieczenia rozmieszać w misce. Wyłączyć mikser, przesiać 1/3 mąki i wymieszać delikatnie łopatką. Przesiać resztę mąki i ponownie wymieszać. Tortownice wysmarować masłem i posypać bulką tartą. Piekarnik rozgrzać do 180 st.C. Wymieszane ciasto wlać do tortownicy i piec 30 minut do suchego patyczka. Ostudzić. Odciąć górną część ciasta i pokruszyć. W pozostałym blacie ciasta wydrążyć dolną część, tak aby można było ułożyć na w pół przekrojone banany.
- Wiśnie przełożyć do rondla, wlać 70 ml wody, zagotować. Żelatynę zalać 3 łyżkami wody i odstawić. Do wiśni wlać rozmieszaną skrobię w wodzie i cały czas mieszając podgrzewać, aż zgęstnieje. Wyłączyć płytę, dodać napęczniałą żelatynę i wymieszać z gorącymi owocami aż się rozpuści. Odstawić i ostudzić. Wyłożyć na ciasto pokryte bananami.
- Ubić bitą śmietanę na puch. Czekoladę posiekać nożem. Żelatynę wsypać do szklanki, wlać 3 łyżki wody i odstawić, aż napęcznieje. Wlać 2 łyżki gorącej wody i rozpuścić żelatynę, aby była płynna. Do śmietanki dodać serek mascarpone i jeszcze chwilę ubijać. Dodać czekoladę oraz rozpuszczoną żelatynę. chwilę ubijać i wyłączyć mikser. Masę śmietanową wyłożyć na warstwę wiśniową na kształt kopuły. Wygładzić brzegi. Na wierzch wysypać pokruszone ciasto. Można posypać kakao.