Brykiet czy węgiel drzewny? Poznaj różnice

Dzisiaj nikt już nie ma wątpliwości, że najpopularniejszy – szczególnie weekendowy – sport Polaków to… grillowanie. Pyszności przyrządzane na grillu mają swój niepowtarzalny smak i zapach, a wszystko to za sprawą odpowiedniego paliwa, które zasila urządzenie. Zwykle wybieramy węgiel drzewny lub brykiet, ale czy wiecie, czym różnią się oba te paliwa, jak je wybierać i … Czytaj dalej

co jeść żeby schudnąć

Co jeść żeby schudnąć? Zasady odżywiania, aby stracić na wadze.

Sposób odżywiania ma kluczowe znaczenie w odchudzaniu. Nie oznacza to jednak, że dieta ma być głodówką lub męczarnią. Będąc na diecie można jeść, a nawet trzeba! Zatem co jeść żeby schudnąć? O tym przeczytasz w poniższym artykule. Jaka dieta żeby schudnąć? Dieta stosowana, żeby szybko schudnąć (i zdrowo) ma zapewniać sytość i oczywiście utratę masy. … Czytaj dalej

ciasto marchewkowe fit

Czy istnieje idealne fit ciasto marchewkowe?

Ciasto marchewkowe smakuje nawet osobom, które nie przepadają za ciastami. Jest coś wyjątkowego w połączeniu naturalnej słodyczy marchewek, cynamonu, gałki muszkatołowej i mielonych goździków. Gdy byliśmy dziećmi, nie zwracaliśmy uwagi na kalorie i cukier. Ciastko to było ciastko. Dorośli już nieco inaczej podchodzą do takich deserów. Często pojawia się poczucie winy, ale także przyjemność i … Czytaj dalej

placki chińskie ze szczypiorkiem

Chińskie placki ze szczypiorkiem

Chińskie placki ze szczypiorkiem to łatwe w przygotowaniu danie, które może być podane na kolację lub jako przekąska w ciągu dnia. Ciasto robi się podobnie jak ciasto na pierogi, z tym że niezbędny będzie olej sezamowy, który jest bardzo charakterystyczny dla kuchni azjatyckiej. Dodatek szczypiorku do ciasta nadaje mu smak i podnosi walory odżywcze. Sos … Czytaj dalej

odrywany chlebek czosnkowy

Odrywany chlebek czosnkowy z mozarellą

Można go jeść samodzielnie. Można maczać w sosie, można go podać z grillowanymi warzywami lub pieczonym mięsem. To od ciebie zależy jak podasz chlebek czosnkowy z mozzarellą. Połączenie czosnku, sera i miękiszu pieczywa jest wyśmienite, a nacięcia sprawiają, że każdy przy stole może oderwać kawałek i cieszyć się tym smakiem. Dla mnie palce lizać! Składniki … Czytaj dalej

likier kukułkowy nalewka z kukułek

Nalewka z kukułek. Jak zrobić alkohol z cukierków?

Dziś podaję przepis na wykonanie słodkiego likieru z kukułek na bazie znanych cukierków “Kukułka” oraz mleka. W smaku słodki, dość mocny i delikatnie kakaowy. Wielbiciele słodkich alkoholi od razu się nim zachwycą. Likier idealnie pasuje do deserów, lodów w pucharkach. Można też raczyć się samych likierem, który dość mocno rozgrzewa. Takie trunki dobrze się sprawdzają … Czytaj dalej

drożdżówki z serem przepis

Drożdżówki z serem twarogiem

Tradycyjne drożdżówki z serem kojarzą mi się z czasami szkolnymi. Wtedy to było moje ulubione drugie śniadanie. Żadne pączki, mini pizze czy inne wypieki z dżemem tak nie smakowały jak właśnie puszyste drożdżówki z twarogowym. Teraz, gdy już mam własną rodzinę, często przygotowuję podobne wypieki dla moich dzieci. Sama wciąż je uwielbiam i lubię do … Czytaj dalej

jaka może być kasza rodzaje i właściwości odżywcze

Jaka może być kasza. Rodzaje kaszy i właściwości odżywcze.

Zboża znane są człowiekowi od ponad 8000 lat i przez ten czas na stałe weszły do diety większości z nas. Nic w tym dziwnego, bo ziarna maja przede wszystkim zasadnicze znaczenie jako źródło energii i ważnych składników odżywczych. Do przetworów powstałych w wyniku przerobu ziarna należy przede wszystkim mąka i kasza. W tym artykule skupimy … Czytaj dalej