placuszki z ryzem na słodko

Placuszki ryżowe na słodko.

Bardzo często robię dla dzieci na podwieczorek różnego rodzaju placuszki. Jest to doskonała forma posiłku, w którym można im przemycić dużo zdrowych składników. W tym przepisie zastosowałam mąkę pełnoziarnista i ryż, który jest bardzo sycący. Placuszki ryżowe podałam na słodko czyli z dodatkiem owoców i posypane cukrem pudrem. Wygląda to bardzo elegancko. Sama lubię jeszcze … Czytaj dalej

kopiec kreta z wiśniami

Jak zrobić ciasto kopiec kreta z wiśniami?

Ciasto kopiec kreta to czekoladowe ciasto z dodatkiem bananów i warstwy kremowej śmietany z kawałkami czekolady. Kiedyś znane jako proste i smaczne ciasto do przygotowania z pudełka. To też było jedno z moich samodzielnie upieczonych ciast. Pamiętacie mój wpis o ciastach z pudełka? Dziś jednak, przygotowałam kopiec kreta w nieco innej wersji. Słodycz bananów została … Czytaj dalej

frużelina owocowa

Zrób to z dzieckiem: Deser sernikowy z ciastkami owsianymi i frużeliną jagodową

Dzisiejszy deser wykonała moja 6 letnia córka (oczywiście z moją pomocą). Deser jest na tyle prosty, że większość czynności wykonała tylko na moje komendy. Samo wykonanie sprawiło jej mnóstwo frajdy, wiedziała co dodaje do środka, a na końcu mogła to zjeść! Wszystkie składniki dobrałam tak, aby deser był jak najbardziej pożywny i zdrowy. Jak ciasteczka … Czytaj dalej

weganski makaron z pomidorami

Wegański makaron w kremowym sosie z karmelizowanymi pomidorami

Kuchnia wegańska wciąż mnie zaskakuje. Bogactwo smaków i niesamowite połączenia składników sprawiają, że coraz częściej testuję przepisy z kuchni roślinnej, pomimo, że nie jestem ani na diecie wegetariańskiej ani wegańskiej. Brak mięsa, mleka, serów, jajek czy miodu w potrawie tylko mnie dodatkowo skłania, aby ugotować “coś innego” niż zwykle. Dlatego od czasu do czasu korzystam … Czytaj dalej

Czy można przenieść klimat pubu do domowej kuchni?

Zawsze powtarzam, że kuchnia to moje królestwo, którego będę broniła jak niepodległości. To tutaj spędzam najwięcej czasu. Gotuję, piekę, robię makaron, kręcę filmiki i robię zdjęcia na bloga. Rządzę w niej twardą ręką! Ale jednocześnie moja kuchnia już dawno przestała pełnić funkcję wyłącznie użytkową, jako miejsca do przyrządzania posiłków. I co ważne, nie jestem w … Czytaj dalej

karmelowy popcorn

Palce lizać czyli popcorn z solonym karmelem i orzeszkami.

Solony karmel podbił już nie jedno podniebienie. Moje również! Ten smak pojawia się w coraz to większej ilości produktów. Lody, batony, czekolada, herbata, powstał nawet alkohol o smaku słonego karmelu! I nic dziwnego. Połaczenie słodkiego ze słonym to mieszanka bardzo kusząca i… uzależniająca! Kto jeszcze nie próbował, koniecznie musi nadrobić kulinarne zaległości. Dlatego dzisiaj przedstawiam … Czytaj dalej

pierożki ravioli

Pierożki Ravioli z kozim serem, suszonymi pomidorami i karczochem. Przepis nie tylko na Walentynki.

Niedługo Walentynki, święto miłości. To jednocześnie doskonała okazja, aby przyrządzić i zjeść coś wyjątkowego i pysznego. Moja propozycja to danie z afrodyzjakiem – pierożki ravioli z kozim serem, suszonymi pomidorami i karczochem. Składniki na ciasto ravioli (wegański przepis): 3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka soli 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek 1 szklanka wody Składniki … Czytaj dalej

sałatka sushi

Sałatka sushi. Jak zrobić? Prosty przepis!

Sałatka sushi to nic innego jak esencja japońskiej przystawki z ulubionymi dodatkami. Doprawiony ryż, miękkie nori, chrupiąca marchewka i paluszki krabowe podane na młodych listkach szpinaku i rukoli. Zamiast awokado, można dodać mango albo tak jak ja – oba te owoce. Dodatki zależą już tylko od ciebie! Sałatka sushi to alternatywa dla tradycyjnych zwijanych rolek. … Czytaj dalej