Makaron z serem i pomidorkami
Odkąd zakochałam się w makaronach moim marzeniem było pojechać do Włoch i smakować się bez końca w potrawach z ich udziałem. Na szczęście w naszych sklepach są oryginalne włoskie makarony Barilla, dzięki temu co dzień mogę poczuć się jak w Italii.
Dziś proponuję makaron w kształcie skręconych rurek o przekroju litery „S” z dodatkiem chudego twarogu z pomidorkami.
Dla 2 osób potrzebujemy:
- makaron
- 100 g chudego sera twarogowego
- łyżka masła Osełka
- kilka pomidorków koktajlowych
- listki świeżego oregano
- sól do smaku
Makaron gotowałam niecałe 9 minut w lekko osolonej wodzie, aby na pewno wyszło al’dente. Makaronu po ugotowaniu nie przelewam wodą, tylko odcedzam na durszlaku i nakładam na talerze i dodaję masło. Twaróg rozdrobnić widelcem i posypać nim makaron. Podawać z pomidorami koktajlowymi i świeżymi liśćmi oregano lub bazylii. Do smaku posypać solą.
Przypominam tym którzy nie wiedzą/nie pamietają o mojej akcji Kuchnia Bardzo Włoska 2012.
![]() |
Lubię takie proste dania z makaronami a włoskie makarony kupiłam w Lidlu,mają duży wybór:)