ciasto szefowej
||

Ciasto szefowej

ciasto szefowej

Ciasto szefowej – pyszne i lekkie niczym chmurka. Pierwszy i ostatni raz to ciasto przygotowałam kilka lat temu nie zapisując nawet receptury. Dzisiejszy przepis zaczerpnęłam z bloga Kulinarne Spotkania, gdzie ciasto to nosi nazwę „Ciasto szefa”. Ja pozostałam przy kobiecej wersji nazwy – Ciasto szefowej. Skład ciasto jest bardzo podobny do 3 Bita, który niedawno prezentowałam na blogu. Proporcji składników podanych w przepisie nie zmieniałam, chociaż autorka sugeruje formę 25×30 cm, to ja zrobiłam moje ciasto w blaszce 37×23 cm.

Biszkopt

  • 3 jajka
  • 150 g cukru
  • 150 g mąki pszennej
  • ok. 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Jajka ubić z cukrem na puszysta masę. Mąkę wymieszać proszkiem do pieczenia i częściowo dodawać do masy jajecznej – mieszać łopatką lub drewnianą łyżką. Dzięki temu masa będzie puszysta i nie opadnie. Piekarnik nagrzać do 180° C. Blaszkę posmarować tłuszczem, posypać bułką tartą wylać ciasto, wyrównać. Piec 20 minut.

Masa budyniowa

  • 2 budynie śmietankowe
  • 1/4 szkl. cukru
  • 2 szkl. mleka
  • 1 kostka miękkiego masła

W mleku rozpuścić cukier i ugotować na nim 2 torebki budyniu.Budyń ostudzić. Miękkie masło przełożyć do miski, zmiksować na puszystą masę i cały czas miksując po łyżce dodawać budyń. Masa powinna być lekka i jednolita.

Masa śmietanowa

  • 500 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka żelatyny
Śmietana przed ubiciem powinna być kilka godzin schłodzona w lodówce. Pamiętajcie o tym, bo w sklepie zazwyczaj stoi ona po chłodnią. Śmietanę ubić z cukrem. Żelatynę rozmieszać w szklance w niewielkiej ilości gorącej wody, ostudzić i dodać pod koniec ubijania.
oraz
  • 2 op. herbatników po
  • 1 puszka masy kajmakowej
  • kakao

Blachę wykładamy folią spożywczą. Ciasto przekładamy w następującej kolejności:

– biszkopt

– masa budyniowa

– herbatniki

– masa kajmakowa

– herbatniki

– masa śmietanowa

Tak przełożone ciasto wkładamy do lodówki. Po schłodzeniu posypujemy kakaem.

Oceń przepis / post

Podobne wpisy

16 komentarzy

  1. Ja piec nie bardzo umiem, ale dzielimy się z mamą robotą przy pieczeniu na pół. Więc u mnie będą: sernik, makowiec, piernik, cappucino oraz mój wymysł biszkopt z masą czekoladową a na wierzch polewa z czekolady w której to polewie będą się pysznić rodzynki wcześniej moczone w alkoholu :) do tego oczywiście kilka rodzajów ciasteczek, szyszki no i nie może zabrknąć wafla :)

  2. Paula mam pytanie dotyczące Twoje biszkoptu – zawsze ubijasz całe jaja? Bo mnie mama nauczyła ostatnio że najpierw białka ubić z cukrem na sztywno a potem dodawać po 1 żółtku – ciasto wychodzi duże i puchate :)

    1. Odkąd mam robota, który ma mieszadło o ruchu planetarnym ubijam całe. Po prostu wrzucam je i czekam :)
      Myślę, że metoda twojej mamy też jest dobra. Tak na prawdę, każda jest dobra, jeśli ciasto ładnie rośnie.

  3. U mnie to ciasto nazywa się -Balowe”. Wierzch lepiej posypać czekoladą-pycha.
    Ja bym tyle kakao nie sypała,jeśli tak to nie aż tyle.
    Przykład: spróbujcie zjeść łyżkę kakao podusicie się :)

    1. Autorka bloga z którego zaczerpnęłam przepis napisała, że kakao (wiadomo, że gorzkie) przełamuje słodycz ciasta. I trudno mi się nie zgodzić.Kakao nie jest tak dużo jak się wydaje – jest świeżo posypane, a ciasto jedzone łyżeczka, nie da skutku jedzenia cynamonu:)
      Czekoladę często trę na wierzch ciasta, ale ostatnio był 3 Bit w tej wersji. U nas kakao się sprawdziło:)

    2. Autorka bloga z którego zaczerpnęłam przepis napisała, że kakao (wiadomo, że gorzkie) przełamuje słodycz ciasta. I trudno mi się nie zgodzić.Kakao nie jest tak dużo jak się wydaje – jest świeżo posypane, a ciasto jedzone łyżeczka, nie da skutku jedzenia cynamonu:)
      Czekoladę często trę na wierzch ciasta, ale ostatnio był 3 Bit w tej wersji. U nas kakao się sprawdziło:)

  4. U mnie to ciasto nazywa się -Balowe”. Wierzch lepiej posypać czekoladą-pycha.
    Ja bym tyle kakao nie sypała,jeśli tak to nie aż tyle.
    Przykład: spróbujcie zjeść łyżkę kakao podusicie się :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.