Puszyste jagodzianki drożdżowe

Leśne jagody za chwilę się skończą, zatem ostatni dzwonek, aby zabrać się za jagodzianki drożdżowe. Borówka amerykańska nie zastąpi prawdziwych kwaśno-słodkich jagód! Jeśli nie zdążyliście kupić tych owoców na czas lub sezon się skończył wcześniej niż zwykle, warto zainwestować w dobrej jakości dżem lub konfiturę z jagód. Puszyste ciasto drożdżowe z leśnym nadzieniem wynagrodzi cały trud. Do zestawu obowiązkowo szklanka ciepłego mleka. Szkoda, że nie ma takich domowych zestawów w Drive’ach Slow Food.

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki
  • 130 ml ciepłego mleka
  • 7 g drożdży suchych lub 30 g świeżych
  • 80 g stopionego masła
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • szczypta soli

oraz

szklanka jagód, cukier puder do posypania oraz 1 jajko do smarowania

jagodzianki

Jagody przebrać i delikatnie opłukać. Odsączyć.

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać 2-3 łyżki mąki i odstawić, aż powstanie pianka. Dodać rozczyn do pozostałych składników. Zagnieść gładkie ciasto i odstawić, aby wyrosło. Gdy podwoi swoją objętość, podzielić je na pół, a każdą z części uformować w wałek i odrywać po kawałku formując kulki. Na każdą część ciasta nałożyć łyżeczkę jagód i zakleić, układając sklejeniem do spodu.

Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Układać jagodzianki, tak aby lekko się stykały ze sobą, a forma w całości była wypełniona. Przed upieczeniem dobrze je posmarować roztrzepanym jajkiem i postawić w ciepłe miejsce na kilka minut, aby podrosły.

Nagrzać piec do 190º C. Wstawić jagodzianki i piec, do momentu aż się zarumienią. Po upieczeniu, pozwólmy im chwilę odparować, a po chwili można posypać cukrem pudrem. Podawać z ciepłym mlekiem.

jagodzianki

Smacznego!

 

Oceń przepis / post

9 komentarzy do “Puszyste jagodzianki drożdżowe”

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.