rogaliki drożdżowe
|

Rogaliki drożdżowe z dżemem – baaaardzo puszyste

Ostatnio zrobiłam puszyste rogaliki drożdżowe z dżemem. Na sam widok nie mogłam się oprzeć, więc zjadłam kilka od razu po wyjęciu z piekarnika. Rogaliki drożdżowe smakują najlepiej, gdy są jeszcze ciepłe. Może, to kwestia wprawy, albo po prostu szczęście, ale ciasto drożdżowe zawsze wychodzi mi puszyste. Ale tym razem przeszłam samą siebie. Nie pamiętam, kiedy ciasteczka były tak lekkie i puszyste.

Do środka rogalików najlepiej pasuje marmolada śliwkowa. Niektórzy nadziewają je masą twarogową albo Nutellą. Ponieważ nie miałam żadnej z tych rzeczy pod ręką, a do sklepu daleko, to wykorzystałam dżem truskawkowy Kto się skusi?

rogaliki drożdżowe

Aby zrobić rogaliki drożdżowe potrzebujesz:

  • 500 g mąki
  • 40 g drożdży
  • 200-250 ml mleka
  • 75 g cukru
  • 2 szczypty soli
  • 50 g masła
  • 2 jajka

oraz dżem/marmolada i cukier puder do posypania (polecam trzcinowy, bo pięknie pachnie).

Jak zrobić rogaliki drożdżowe:

1. Do miseczki wlej ciepłe mleko, dodaj drożdże, cukier i mieszaj, aż się wszystko rozpuści. Po roztopieniu masła trzeba je jeszcze ostudzić.

2. Przesiej mąkę do miski wbij całe 2 jaja. Następnie miseczkę z mlekiem zostaw na 15-30 minut, aż zgęstnieje, po czym wlej całość do mąki i wymieszaj dokładnie.

3. W trakcie zagniatania ciasta dodaj sól oraz rozpuszczone masło. Gdy wszystkie składniki się połączą przykryj ciasto ściereczką i odstaw na godzinę. Tak przygotowane ciasto powinno być dość wilgotne.

4. Gdy ciasto już wyrośnie musisz podzielić je na 3 części. Każdą z nich rozwałkuj i wykrój nożem paski co 12 cm.

5. Z pasków ciasta wytnij trójkąty równoboczne o podstawie 8-10 cm. Na węższą część trójkąta połóż nadzienie, a następnie zwiń w rogala zakręcając końce do środka.

6. Rogaliki piecz w temperaturze 200° C przez koło 12 minut. Aby były ładniejsze możesz przed pieczeniem posmarować je roztrzepanym jajkiem.

rogaliki drożdżowe

Volia, rogaliki drożdżowe są gotowe. Prawda, że proste?! Jeśli macie inne pomysły na nadzienie do rogalików, to koniecznie podzielcie się swoim patentem w komentarzach? :)

Oceń przepis / post

Podobne wpisy

46 komentarzy

  1. Rewelacja! Pulchniutkie, mięciutkie i przepyszne! Zrobiłam z dżemem z jabłek. Oj wydaje mi się, że na stałe zagości na moim stole😉😁

  2. Hej, dzisiaj wynralem ten przepis bo najprostszy i udalo sie😀. Dodalem ok 100 g mąki bo sie lepilo. Za kilka dni podwojna porcja.

  3. Robiłam za pierwszym razem i zniknęły w 15 min 😂 dziś robię znowu , ale podwoiłam proporcje 😂 . A dodam że nie jestem specem w kuchni , nigdy nie piekłam ! A udały się !!!

  4. Mniam! Pyyyyyyyszniutkie! Dzięki za przepis. to moje pierwsze rogaliki drożdżowe. Wyszły cudnie, smakują tak samo, rodzina oszalała. Rewelacja. Na pewno będzie to mój ulubiony przepis!

  5. Ja do ciasta dodałam jeszcze 1 opakowanie budyniu waniliowego, zamiast masła dodałam margarynę, i jeszcze trochę i jedno opakowanie cukru wanilinowego. A nadzieniem był dżem porzeczkowy. Pyszności :)

  6. ZROBIŁAM! wyszły rewelacyjne, miałam zjeść tylko 3 a zjadłam chyba z 10
    :D:D:D:D mój narzeczony stwierdził że są to najlepsze rogaliczki jakie
    jadł :D

    1. Super! Bardzo dziękuję. :) Ten wyjątkowy smak to jest największa zaleta i wada tych rogalików. Jak już się zacznie jeść, to nie można się oderwać. :)

  7. Dzień dobry,
    a ja mam takie pytanie.. otóż co robie źle że wychodza mi chrupiace … :( nie wazne czy wyciagne zarumienione blade czy przypieczone :(
    w piekarniku gazowym moge je nawet za bardzo przypiec ale i tak będą miekkie natomiast u mamy w elektryccznym nie ważne czy 150, 180 czy 200 stopni a wychodza chrupiące. dodaje 5 jajek , 1 kg mąki 150 g masła, 100g drozdzy mleko „na oko” niecala szklanka pewnie i kilka lyżek cukru.

    1. Wydaje mi się, że za mało dodajesz mleka. Na 1 kg mąki powinno być około 400 ml czyli 2 szklanki. Masła powinno być troszkę mniej (100g) i podobnie drożdży (80 g), ale one tutaj najmniej przyczynią się do kruchości. Najważniejsze to mniej masła i więcej mleka. Tobie bardziej wychodzi krucho-drożdżowe.
      Jak przygotowujesz ciasto z 1kg mąki, pomnóż pozostałe składniki razy dwa (cukier do smaku, ale i do wyrośnięcia drożdży jest ważny).
      Mam nadzieję, że pomogłam :)

      1. super! dziękuję , nie spodziewałam się tak szybkiej odpowiedzi . Myślałam że to wina piekarnika że wychodzą krucho-drożdżowe , bo w gazowym mogę dodawać składniki ” na oko” i zawsze rogale są miekkie:) zaraz się zabieram do pichcenia. nie poddam się ! napiszę jakie wyszły z Pani przepisu .

        1. To prawda, że w gazowym piecze się „trudniej”, ale proporcje składników są bardzo ważne. Pamiętaj, aby drożdżowe ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika. Koniecznie napisz jak wyszły!
          :))

          1. wyszły o niebo lepsze !!! winą moze byla tez zbyt niska temperatura.. pierwsza blaszkę wyciągnełam i były bardzo mieciutkie , przy wyciaganiu drugiej zaś wyszłły twarde i już sie przestraszyłam ale ZMIĘKŁY. jednak to nie jest to samo co w piekarniku gazowym.. w nim wychodzą zawsze miękkie. te zaś są z zewnątrz leciutko chrupiące ale bardziej puszyste i miękkie w srodku. Nie wiem juz jak dobierac skladniki :)

            próbuje dalej ! może na Welkanoc wyjdą jeszcze lepsze !

  8. Genialne wyszły :) Wprawdzie ja nie umiałam ich tak ładnie zawinąć po rogalikowemu, ale widać co to :P Ale serio, robiłam takie rogaliki już z różnych przepisów i ten jest idealny.

  9. pyszne, wlasnie zrobilam i rodzinka caly czas podbiera, nie wiem czy do jutra wytrzymaja:) Zrobilam z marmoladka, jablkiem i z bananem z gorzka czekolada.

  10. pyszne :))) właśnie pierwszą „turę” wyjęłam z piekarnika, robiłam je z powidłami śliwkowymi (pycha), cukru dałam „na oko” (pnieważ nie mam wagi kuchennej :) dałam 4 duże łyżki, nie są za słodkie, takie w sam raz :))

    1. Super. Do ciasta drożdżowego nie trzeba dodawać szczególnie dużo cukru. Słodycz marmolady czy powideł robi swoje.
      Pozdrawiam :))

    1. Można dodać nieco mniej (30g), ale wydaje mi się że to zależy od rodzaju drożdży i gdzie je kupujemy. Ja najczęściej kupuję w osiedlowym sklepie, rzadziej w dyskoncie i widzę różnice nie tylko w konsystencji, ale i w smaku ;)

    1. Właściwie tak. Powinno być gładkie i jednolite. Jeśli klei się do dłoni, należy dosypać nieco mąki i jeszcze przez chwilę wyrabiać.

    1. Przy drożdżowym konieczne, bo musi podrosnąć. Można zostawić na blacie w kuchni, nie musi być specjalnie ciepłe, chociaż ja często wstawiam je do lekko nagrzanego piekarnika (50 st. C).

    1. Mi wyszło 2,5 blaszki „piekarnikowe”, ale można zrobić nieco większe rogaliki, to będą 2 blachy (na każdej ok 20 szt).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.