Świąteczny przepis. Drożdżowa gwiazda makowa.
Tradycja głosi, aby podczas świąt na stole nie zabrakło potrawy z dodatkiem maku. Taki zwyczaj zapewniał dobrobyt i pomyślność w nadchodzącym roku. Aby tradycji stało się zadość, w Polsce najczęściej piecze się strucle z makiem, przygotowuje kluski z makiem lub kutie. Przepisów jest więcej, jednak ja dzisiaj chciałam pokazać Wam alternatywę dla strucli. Składniki są dokładnie te same – ciasto drożdżowe i masa makowa, lecz wykonanie zupełnie inne.
Drożdżowa gwiazda makowa, bo o niej mowa, nie tylko pięknie się prezentuje, ale też jest prosta do wykonania. Poza sezonem świątecznym można taką gwiazdę zrobić z nadzieniem z twarogu i rodzynek albo ulubioną marmoladą. Ciasto drożdżowe wychodzi tak plastyczne, że można się nim dosłownie bawić.
Ciasto drożdżowe:
- mąka pszenna tortowa – 500 g
- mleko – 250 ml
- jajka – 1 szt
- cukier – 50 g
- drożdże – 20 g
- masło – 100 g
- sól – szczypta
Mąkę przesiać do miski, dodać jajko, posiekane masło, cukier, sól. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku i wlać do mąki z pozostałymi składnikami. Zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Odstawić na godzinę pod przykryciem.
Masa makowa:
- mak (suchy) – 250 g
- masło – 50 g
- jajka – 1 szt
- cukier – 1/3 szklanki
- miód – 1/4 szklanki
- olejek migdałowy
- bakalie
Masę makową można przygotować wcześniej. W dniu pieczenia wystarczy zagnieść ciasto drożdżowe, przełożyć masa i upiec :)
Mak sparzyć wrzącą wodą i odstawić na 30 godziny lub do całkowitego wystygnięcia. Odsączyć na sicie z wody i zmielić w maszynce z drobnym sitkiem 3 razy.
Roztopić masło w garnku, dodać cukier, a następnie mak, miód, bakalie, olejek. Chwilę podgrzewać i mieszać. Jeśli masa będzie wydawała się zbyt sucha, można dodać odrobinę mleka. Do przestudzone maku dodać jajko i dokładnie wymieszać.
Ciasto drożdżowe podzielić na 4 części. Każda z nich rozwałkować na podobnej wielkości okrągłe placki. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia (najlepiej tą z piekarnika, bo gwiazda wychodzi duża) i ułożyć pierwszy placek ciasta drożdżowego. Na placku rozsmarować 1/3 masy makowej, tak aby został wolny brzeg dookoła ciasta. Przekładać ciasto do wykończenia składników. Powinno być 3 warstwy maku i 4 płaty ciasta.
Na środku ciasta postawić szklankę i ostrożnie nożem naciąć w kierunku brzegów. Łącznie ma być 16 nacięć. Cięcia zaczynać od 4, a potem każdą część na pół i znów na pół. Złapać dwa końce ciasta i zawinąć je do środka (trochę jak faworki), a końcówki z wolnym brzegiem skleić robiąc rozetę.
Po sklejeniu odstawić gwiazdę na 20-30 minut pod przykryciem do wyrośnięcia. W tym czasie nagrzać piekarnik do 180 st.C. Po wyrośnięciu można posmarować ciasto roztrzepanym jajkiem. Czas pieczenia 25 minut.
Nie polecam korzystania z gotowych makowych. Mają one często „takie sobie” składy. Zwróćcie kiedyś uwagę w sklepie jak mało mają takie produkty w sobie… MAKU! W mojej ocenie już lepiej kupić gotową strucle niż korzystać z kiepskiej jakości półśrodka.
Drożdżową gwiazdę makową możecie przygotować dzień lub dwa przed świętami. Należy ją wtedy zawinąć w folie spożywczą.
Jestem ciekawa Waszych gwiazd! Będzie mi miło, jeśli w komentarzach (tutaj lub na fb) wyślecie mi zdjęcia swoich wypieków.