|

Kaczka pieczona w sosie grejfrutowym

kaczka pieczona

W polskiej tradycji wielkanocnej kaczka pieczona należała do ścisłego kanonu potraw świątecznych. Zwykle była to kaczka pieczona z jabłkami lub nadziewana farszem różnego rodzaju. Pamiętam, że w dzieciństwie jeździliśmy z rodzicami do babci na Wielkanocny obiad, podczas którego moja babcia podawała właśnie kaczkę.

To wspomnienie z dzieciństwa zainspirowało mnie, aby w tym roku upiec kaczkę dla mojej rodziny. Ponieważ do świąt jest jeszcze trochę czasu, to postanowiłam, że zrobię mały eksperyment i przetestuję nowy przepis. Jeżeli przygotowane na jego podstawie danie wyjdzie smaczne, to na pewno zrobię je jeszcze raz, tym razem na Wielkanoc.

Postawiłam na kaczkę pieczoną w sosie grejpfrutowym, zrobionym ze świeżo wyciśniętego soku, czerwonego wina i sosu sojowego. Sos powstał na bazie marynaty, w której pierś z kaczki marynowała się przez godzinę. To tak pokrótce, szczegółowy przepis znajdziecie poniżej.

Składniki

  • 2 piersi z kaczki
  • sól morska Kamis
  • pieprz Kamis
  • olej
  • łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 100 ml czerwonego wina
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • łyżka ketchupu
  • 1 grejpfrut
  • ząbek czosnku

Tak powstała moja kaczka pieczona

W pierwszej kolejności musimy przygotować marynatę, w której będzie moczyło się mięso. Mąkę ziemniaczaną wsypać do szklanki, dodać wino, sos sojowy, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz ketchup i dokładnie wszystko wymieszać. Grejpfruta przekroić na pół, z jednej połówki wycisnąć sok i dodać do marynaty.

kaczka pieczona

Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, oprószyć solą morską i świeżo zmielonym pieprzem Kamis. Tak przygotowane piersi z kaczki włożyć do marynaty. Ja przygotowałam to w woreczku strunowym, dzięki temu mięso można obracać, a marynata równomiernie pokryje mięso. Schłodzić w lodówce przynajmniej 2 h albo zostawić na noc.

kaczka pieczona

Wyjąć mięso z marynaty i odsączyć. Na patelnie wlać olej i obsmażyć piersi ze wszystkich stron. Dzięki takiemu lekkiemu smażeniu nasze mięsko będzie wewnątrz miękkie, a nie gumowate i twarde. Usmażone piersi przekładamy do naczynia, w którym będziemy je zapiekać. W trakcie pieczenia mięso polewać przygotowaną marynatą, a pod koniec dodać cząstki grejpfruta. Czas pieczenia: 30 minut w temp. 160° C i pod przykryciem.

kaczka pieczona

Dopełnieniem całości będzie ryż ugotowany na sypko i cząstki grejpfruta, które bardzo ciekawie komponują się z całym daniem.

Opisywana powyżej kaczka pieczona w sosie grejpfrutowym okazała się być bardzo delikatna w smaku, krucha i aromatyczna. Do tej pory kaczkę podawałam z młodymi ziemniakami, ale tym razem wykorzystałam biały ryż. To połączenie również było bardzo udane. W ten prosty sposób z tradycyjnej pieczonej kaczki powstało zupełnie nowe danie.

A czy w waszych domasz na Wielkanoc jada się pieczoną kaczkę?

Oceń przepis / post

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.