Kaczka pieczona w sosie grejfrutowym
W polskiej tradycji wielkanocnej kaczka pieczona należała do ścisłego kanonu potraw świątecznych. Zwykle była to kaczka pieczona z jabłkami lub nadziewana farszem różnego rodzaju. Pamiętam, że w dzieciństwie jeździliśmy z rodzicami do babci na Wielkanocny obiad, podczas którego moja babcia podawała właśnie kaczkę.
To wspomnienie z dzieciństwa zainspirowało mnie, aby w tym roku upiec kaczkę dla mojej rodziny. Ponieważ do świąt jest jeszcze trochę czasu, to postanowiłam, że zrobię mały eksperyment i przetestuję nowy przepis. Jeżeli przygotowane na jego podstawie danie wyjdzie smaczne, to na pewno zrobię je jeszcze raz, tym razem na Wielkanoc.
Postawiłam na kaczkę pieczoną w sosie grejpfrutowym, zrobionym ze świeżo wyciśniętego soku, czerwonego wina i sosu sojowego. Sos powstał na bazie marynaty, w której pierś z kaczki marynowała się przez godzinę. To tak pokrótce, szczegółowy przepis znajdziecie poniżej.
Składniki
- 2 piersi z kaczki
- sól morska Kamis
- pieprz Kamis
- olej
- łyżka skrobi ziemniaczanej
- 100 ml czerwonego wina
- 2 łyżki sosu sojowego
- łyżka ketchupu
- 1 grejpfrut
- ząbek czosnku
Tak powstała moja kaczka pieczona
W pierwszej kolejności musimy przygotować marynatę, w której będzie moczyło się mięso. Mąkę ziemniaczaną wsypać do szklanki, dodać wino, sos sojowy, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz ketchup i dokładnie wszystko wymieszać. Grejpfruta przekroić na pół, z jednej połówki wycisnąć sok i dodać do marynaty.
Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, oprószyć solą morską i świeżo zmielonym pieprzem Kamis. Tak przygotowane piersi z kaczki włożyć do marynaty. Ja przygotowałam to w woreczku strunowym, dzięki temu mięso można obracać, a marynata równomiernie pokryje mięso. Schłodzić w lodówce przynajmniej 2 h albo zostawić na noc.
Wyjąć mięso z marynaty i odsączyć. Na patelnie wlać olej i obsmażyć piersi ze wszystkich stron. Dzięki takiemu lekkiemu smażeniu nasze mięsko będzie wewnątrz miękkie, a nie gumowate i twarde. Usmażone piersi przekładamy do naczynia, w którym będziemy je zapiekać. W trakcie pieczenia mięso polewać przygotowaną marynatą, a pod koniec dodać cząstki grejpfruta. Czas pieczenia: 30 minut w temp. 160° C i pod przykryciem.
Dopełnieniem całości będzie ryż ugotowany na sypko i cząstki grejpfruta, które bardzo ciekawie komponują się z całym daniem.
Opisywana powyżej kaczka pieczona w sosie grejpfrutowym okazała się być bardzo delikatna w smaku, krucha i aromatyczna. Do tej pory kaczkę podawałam z młodymi ziemniakami, ale tym razem wykorzystałam biały ryż. To połączenie również było bardzo udane. W ten prosty sposób z tradycyjnej pieczonej kaczki powstało zupełnie nowe danie.
A czy w waszych domasz na Wielkanoc jada się pieczoną kaczkę?