Babka drożdżowa z krówką

Kwiecień już się zaczął, zatem pora gromadzić przepisy na świąteczne potrawy i wypieki. I tak dziś, wypróbowałam przepis s. Anastazji na delikatną drożdżową babkę z rodzynkami. Zamiast lukru użyłam masy krówkowej z puszki. Samo ciasto nie jest bardzo słodkie, dlatego polewa, lukier lub właśnie masa krówkowa powinna się na nim znaleźć. Z podanych proporcji otrzymałam jedną dużą babkę i dwie małe, które zjedliśmy jeszcze ciepłe.

babka drożdżowa przepis

Składniki:

  • 1/2 kg mąki
  • 3 żółtka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 50 g drożdży
  • 1/4 l mleka
  • 3 łyżki cukru
  • rodzynki
  • sól

Drożdże, 1 łyżkę cukru i odrobinę mleka wymieszać i odstawić, aż podrośnie. Pozostałe składniki wymieszać w misce i dodać podrośnięty zaczyn. Wyrobić gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia i ponownie wyrobić. Gdy podrośnie przełożyć do formy na babkę do połowy wysokości i pozostawić w cieple, aby wyrosło. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40 minut w 180° C. Udekorować lukrem, posypać cukrem pudrem lub wysmarować gotową masą krówkową.

babka drożdżowa przepis

 

1 komentarz do wpisu “Babka drożdżowa z krówką”

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.