Babka drożdżowa z krówką
Kwiecień już się zaczął, zatem pora gromadzić przepisy na świąteczne potrawy i wypieki. I tak dziś, wypróbowałam przepis s. Anastazji na delikatną drożdżową babkę z rodzynkami. Zamiast lukru użyłam masy krówkowej z puszki. Samo ciasto nie jest bardzo słodkie, dlatego polewa, lukier lub właśnie masa krówkowa powinna się na nim znaleźć. Z podanych proporcji otrzymałam jedną dużą babkę i dwie małe, które zjedliśmy jeszcze ciepłe.
Składniki:
- 1/2 kg mąki
- 3 żółtka
- 1/2 szklanki oleju
- 50 g drożdży
- 1/4 l mleka
- 3 łyżki cukru
- rodzynki
- sól
Drożdże, 1 łyżkę cukru i odrobinę mleka wymieszać i odstawić, aż podrośnie. Pozostałe składniki wymieszać w misce i dodać podrośnięty zaczyn. Wyrobić gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia i ponownie wyrobić. Gdy podrośnie przełożyć do formy na babkę do połowy wysokości i pozostawić w cieple, aby wyrosło. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40 minut w 180° C. Udekorować lukrem, posypać cukrem pudrem lub wysmarować gotową masą krówkową.
O mniam, prezentuje się wyjątkowo kusząco :)