Placuszki ryżowe na słodko.

Aktualizacja: 21 marca 2021 przez Paula Andrzejewska

Bardzo często robię dla dzieci na podwieczorek różnego rodzaju placuszki. Jest to doskonała forma posiłku, w którym można im przemycić dużo zdrowych składników. W tym przepisie zastosowałam mąkę pełnoziarnista i ryż, który jest bardzo sycący. Placuszki ryżowe podałam na słodko czyli z dodatkiem owoców i posypane cukrem pudrem. Wygląda to bardzo elegancko.

Sama lubię jeszcze dodatek zwykłego jogurtu naturalnego, czasem polewam odrobiną syropu klonowego. Moje dzieci jedzą te placki “z ręki” i to w trakcie zabawy. Placuszki z ryżu nie są tłuste, nie brudzą ubrania. Można chwycić jednego ze talerza i bawić się dalej :)

placuszki ryżowe

Składniki na placuszki ryżowe:

  • 0,5 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 0,5 szklanki mąki tortowej
  • 2 jajka
  • 1 łyżka cukru
  • 200 g jogurtu greckiego
  • 0,5 szklanki mleka
  • ugotowany ryż (u mnie 270 g) – może być z poprzedniego dnia
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,25 łyżeczki sody oczyszczonej

Jak zrobić placuszki z ryżu?

  1. Obie mąki, jajka, cukier, jogurt, mleko oraz proszek do pieczenia z soda dokładnie wymieszaj w misce przy pomocy trzepaczki.
  2. Dodaj ugotowany ryż i znów wszystko razem wymieszaj.
  3. Rozgrzej patelnie z odrobiną oleju.
  4. Za pomocą łyżki stołowej nakładaj na patelnię małe porcje ciasta.
  5. Placuszki ryżowe należy smażyć z obu stron, aż placki będą rumiane.

Do placuszków ryżowych można dodać kawałek rozkruszonego twarogu. Zamiast cukru można wsypać garść rodzynek. Inna wersja to dodatek startego jabłka i odrobiny cynamonu.”

Placuszki ryżowe na słodko są bardzo sycące, a niewielki dodatek cukru pudru i owoców sprawiają, że to danie zyskuje nie tylko świetny smak, ale także wspaniale wygląda. Co więcej, takie placuszki to świetna i przede wszystkim zdrowsza alternatywa dla słodyczy ze sklepu.

Co zrobić z ryżu z poprzedniego dnia?

Do przygotowania placuszków z ryżem idealnie nadaje się ryż, który został z obiadu z poprzedniego dnia. Ja czasem celowo gotuję go więcej, bo moje dzieci uwielbiają takie podwieczorki.

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.