Placuszki ryżowe na słodko.
Bardzo często robię dla dzieci na podwieczorek różnego rodzaju placuszki. Jest to doskonała forma posiłku, w którym można im przemycić dużo zdrowych składników. W tym przepisie zastosowałam mąkę pełnoziarnista i ryż, który jest bardzo sycący. Placuszki ryżowe podałam na słodko czyli z dodatkiem owoców i posypane cukrem pudrem. Wygląda to bardzo elegancko.
Sama lubię jeszcze dodatek zwykłego jogurtu naturalnego, czasem polewam odrobiną syropu klonowego. Moje dzieci jedzą te placki „z ręki” i to w trakcie zabawy. Placuszki z ryżu nie są tłuste, nie brudzą ubrania. Można chwycić jednego ze talerza i bawić się dalej :)

Składniki na placuszki ryżowe:
- 0,5 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 0,5 szklanki mąki tortowej
- 2 jajka
- 1 łyżka cukru
- 200 g jogurtu greckiego
- 0,5 szklanki mleka
- ugotowany ryż (u mnie 270 g) – może być z poprzedniego dnia
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,25 łyżeczki sody oczyszczonej
Jak zrobić placuszki z ryżu?
- Obie mąki, jajka, cukier, jogurt, mleko oraz proszek do pieczenia z soda dokładnie wymieszaj w misce przy pomocy trzepaczki.
- Dodaj ugotowany ryż i znów wszystko razem wymieszaj.
- Rozgrzej patelnie z odrobiną oleju.
- Za pomocą łyżki stołowej nakładaj na patelnię małe porcje ciasta.
- Placuszki ryżowe należy smażyć z obu stron, aż placki będą rumiane.
Do placuszków ryżowych można dodać kawałek rozkruszonego twarogu. Zamiast cukru można wsypać garść rodzynek. Inna wersja to dodatek startego jabłka i odrobiny cynamonu.”
Placuszki ryżowe na słodko są bardzo sycące, a niewielki dodatek cukru pudru i owoców sprawiają, że to danie zyskuje nie tylko świetny smak, ale także wspaniale wygląda. Co więcej, takie placuszki to świetna i przede wszystkim zdrowsza alternatywa dla słodyczy ze sklepu.
Co zrobić z ryżu z poprzedniego dnia?
Do przygotowania placuszków z ryżem idealnie nadaje się ryż, który został z obiadu z poprzedniego dnia. Ja czasem celowo gotuję go więcej, bo moje dzieci uwielbiają takie podwieczorki.