cebula czosnek właściwości

Cebula i czosnek

Cebula ma ostry zapach oraz słodkawo-korzenny smak i drażni gruczoły łzowe. Substancje zawarte w niej są zbliżone do substancji czosnku. Cebula zawiera, oprócz dwuwodoroalliiiny i organicznych związków siarki (to one odpowiadają za zapach z ust po spożyciu), glikozydy flawonowe, pektynę i glukokininy. Substancje te działają silnie bakteriobójczo, sprzyjają tworzeniu się i wydzielaniu żółci, obniżają ciśnienie krwi i wywierają korzystny wpływ na działalność przewodu pokarmowego.

Od końca stycznia do maja w handlu dostępna jest cebula dymka, którą zazwyczaj sadzimy w gruncie. Polecam posadzić w doniczce na świeży szczypiorek w kuchni. Niżej na tygodniowy szczypiorek. Po przerośnięciu w miejsce starej sadzę kolejną cebulkę.

Cebule tak jak i czosnek podaje się w różnych formach i celach, np. jako środek wzmacniający trawienie i pobudzający apetyt, w celu obniżenia poziomu cukru we krwi czy jako środek wykrztuśny.

Główki czosnku zawierają 0,1% olejku lotnego o nieprzyjemniej woni który zawiera związki siarki i witaminy A, B i C oraz substancje typu hormonów.

Czosnek obniża ciśnienie krwi, działa żółciopędne, pomaga przy wzdęciach i zwalcza pasożyty przewodu pokarmowego. Jako przyprawa odgrywa ważną rolę w sztuce kulinarnej. Czosnku dodaje się do potraw mięsnych, wędlin, zup i sosów. Szczególnie rozpowszechnione jest jego stosowanie w krajach śródziemnomorskich i na Wschodzie.

Oceń przepis / post

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.