W dobie komputerów, nowoczesnych terapii leczniczych, komór hiperbarycznych wciąż wracamy do prastarych metod profilaktyki zdrowia. Miód i ocet jabłkowy to sprawdzone od wieków lekarstwo na wiele dolegliwości, które w dalszym ciągu cieszy się popularnością. Ocet jabłkowy z miodem to odmładzający eliksir leczniczy z naturalnie występującym środkiem antyseptycznych i antybiotykiem, który zwalcza zarazki i bakterie.

Mamy jesień, przed nami zima. To czas przeziębień, zapaleń gardła, kataru. Nasza odporność szczególnie wystawiona jest na dużą próbę. Różnie na tym wychodzimy, dlatego warto wzmocnić się octem jabłkowym i miodem. Oczywiście najlepsza jest profilaktyka, ale jak już nas dopadnie przeziębienie, picie octu jabłkowego napewno pomoże szybciej wrócić do zdrowia.

Co to jest ocet jabłkowy?

Jest to produkt całkowicie naturalny, a do jego wytworzenia i przechowywania nie potrzebne są żadne dodatki czy konserwanty. To produkt otrzymywany z jabłek (lub ich części) w wyniku fermentacji octowej.
Ocet jabłkowy w przeciwieństwie do spirytusowego zawiera całe bogactwo składników o korzystnym wpływie na organizm człowieka. Jest to doskonałe źródło pierwiastków śladowych (m.in. fosforu, chloru, sodu, magnezu, wapnia, siarki, żelaza, fluoru, krzemu). W skład octu jabłkowego wchodzą enzymy, aminokwasy, pektyny, związki polifenolowe, witaminy z grupy B, biotyna, kwas foliowy, witamina C.

Na co pomaga ocet jabłkowy.

Ocet jabłkowy to nie jest wytwór XXI w ponieważ znany już był w medycynie ludowej od dawna. Skąd ta sława? Otóż ocet jabłkowy jest doskonałym źródłem Jego działanie jest doceniane przede wszystkim dlatego, że działa jednocześnie profilaktycznie i leczniczo. Picie octu jabłkowego szczególnie pomaga w chorobach reumatycznych, przeziębieniu, zaburzeniach trawienia, otyłości, ogólnym wyczerpaniu, a także w bólach głowy, gardła, a nawet w zaburzeniach związanych ze zmiana pogody, łupieżu, trądziku i czkawki!

Profesor Jarwis zaleca, aby spożywać ocet jabłkowy jako składnik diety (przyprawa do sałat i innych potraw) oraz jako środek leczniczy. Z uwagi na właściwości octu zaleca się jego profilaktyczne spożywanie

Ocet jabłkowy z miodem.

Dużo lepiej smakuje ocet jabłkowy z miodem. Słodki miód łagodzi kwaśny smak, a przy okazji wnosi swoje prozdrowotne właściwości. Nie od dziś wiadomo, że miód to skarbnica zdrowia, a rozcieńczony wodą miód ma lepszą aktywność.
Uwaga! Ocet jabłkowy zawsze należy rozpuścić w wodzie. Nie należy nigdy pić go „czystego”. Może to doprowadzić do nadkwasoty, uszkodzenia przełyku i szkliwa zębów, a poza tym sam ocet jest bardzo kwaśny. Wiele osób popija jeszcze nieco wody po spożyciu mikstury.

Regularne spożywanie octu jabłkowego z miodem pomaga w dolegliwościach:

  1. Przedwczesne starzenie
  2. Otyłość
  3. Zatrucie pokarmowe
  4. Wyczerpaniu
  5. Refluks kwasowy, zgaga
  6. Kruche paznokcie
  7. Nieświeży oddech
  8. Zapalenie stawów
  9. Wysokie ciśnienie krwi
  10. Wysoki poziom cholesterolu
  11. Egzema, trądzik

Ocet jabłkowy na ból gardła

Ocet jabłkowy pomaga w kłującym bólu gardła. Dzieje się tak, ponieważ ocet tworzy kwaśne środowisko, które nie sprzyja zarazkom. Aby terapia była skuteczna należy wymieszać 1/4 szklanki octu jabłkowego z 1/4 szklanki ciepłej wody i taką mieszanką płukać gardło co godzinę.

Jak zrobić ocet jabłkowy. Przepis na ocet jabłkowy.

Oczywiscie ocet jabłkowy można kupić w sklepie, ale można przygotować go w domu, gdyż jego rzygotowanie nie jest ani trudne ani czasochłonne. Potrzebujesz świeżych jabłek, z których należy wyciąć zepsute, obite lub robaczywe części. Owoce należy rozgnieść lub zetrzeć na tarce. Zamiast całych jabłek można użyć skórek z jabłek i ogryzki pozostałe po przygotowaniu kompotu lub szarlotki.
Do naczynia (najlepiej szklane) w którym będzie przygotowywany ocet jabłkowy należy przełożyć miazgę z jabłek i wlać ciepłą, przegotowaną wodę. Na każdy litr wody użyć 0,8 kg „jabłek” oraz 100 g miodu lub cukru.

W celu przyspieszenia fermentacji należy dodać 10 g drożdży piekarniczych lub kromkę chleba razowego. Naczynia nie zakrywać, ale należy je wstawić do ciemnego i ciepłego miejsca (20-30 st. C). Codziennie mieszać, a po 10 dniach zlać przez gazę. Można jeszcze raz przecedzić ocet i dodać 50 g miodu lub cukru. Jeśli płyn będzie fermentował, należy naczynie nakryć gazą i odstawić na kilka dnia, aż fermentacja ustanie. Ocet można przelać do butelek i zakręcić lub zakorkować.

Woda z octem jabłkowym przed snem na czczo

W całym Internecie można napotkać sprzeczne informacje co do pory picia octu. Niektóre źródła podają, aby pić ocet jabłkowy na czczo czyli rano po przebudzeniu, ale przed śniadaniem. Inne strony piszą, że najlepsza jest woda z octem jabłkowym przed snem. Więc jaka jest najlepsza pora? Kiedy ocet jabłkowy ma największą moc?

Kiedy i jak pić ocet jabłkowy?

Ocet jabłkowy zawsze należy pić rozpuszczony w wodzie (z dodatkiem miodu lub bez). Wystarczy wymieszać 2 łyżeczki (od herbaty) octu jabłkowego w szklance wody i wypić na pusty żołądek. Może to być rano, wieczorem lub między posiłkami w dzień. Przeczytajcie do końca artykuł, a dowiecie się dlaczego. Bezpośrednio po wypiciu octu nie należy jeść. Niektórzy chcieliby „zagryźć” kwaśny smak. Tak nie należy robić. Tak jak powinno się go pić na pusty żołądek, tak należy nieco poczekać z posiłkiem.

Dorośli (dwa razy dziennie): 2-4 łyżeczki octu jabłkowego + 2 łyżeczki miodu + 0,5 szklanki ostudzonej przegotowanej wody.
Dzieci: 1 łyżeczka octu z dodatkiem 2 łyżeczek miodu rozpuszczonego w 0,5 szklanki ostudzonej przegotowanej wody

Ocet jabłkowy z miodem i cynamonem.

Do octu jabłkowego z wodą i miodem można dodać nieco cynamonu. Oprócz walorów smakowych mieszanki, nie bez znaczenia są właściwości zdrowotne takiej mikstury. Ocet jabłkowy z miodem i cynamonem zwiększa metabolizm. Reguluje poziom cukru we krwi, a także pozwala usunąć nadmiar wody. Najlepszy będzie świeżo starty cynamon cejloński, ale proszkowany też się sprawdzi.

Ocet jabłkowy z miodem na odchudzanie.

Czy to prawda, że ocet jabłkowy może odchudzać? Według raportu z 2018 r. W czasopiśmie Journal od Functional Foods ocet jabłkowy może być uważany za skuteczny w zakresie redukcji tłuszczu trzewnego. Artykuł zaznacza, że ważna jest dieta o ograniczonej kaloryczności, aby ocet miał działanie redukujące tłuszcz, a przy tym właściwości zdrowotne. Eksperci wskazują na fakt, że kwas octowy zmniejsza wchłanianie skrobi oraz spowalnia trawienie, co może prowadzić do uczucia pełnego żołądka. Jednocześnie podkreślają, że wciąż należy przeprowadzić więcej badań, aby w pełni udowodnić związek między spożyciem octu jabłkowego oraz skutecznym odchudzaniem.

Przygotowując się do tego artykułu natrafiłam gdzieś na informację, że podobno osoba, która podczas posiłku wypije 1 łyżeczkę octu rozpuszczonego w połowie szklanki wody, spożywa mniej ponieważ szybciej odczuwa sytość. Nie wiem, czy to prawda, ale zgadzam się z artykułem, który wyżej wspomniałam. Przy odchudzaniu ważna jest redukcja kaloryczności spożywanych posiłków. Dopiero potem suplementy. Oczywiście kluczowy jest ruch i aktywność fizyczna. Tylko tak w pełni można skutecznie zredukować masę ciała. Jeśli nie ma przeciwskazań medycznych, to warto pić ocet jabłkowy profilaktycznie.

Zdjęcie w nagłówku: rawpixel.com – www.freepik.com

Pokaż komentarzeClose Comments

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.