Chińskie placki ze szczypiorkiem
Chińskie placki ze szczypiorkiem to łatwe w przygotowaniu danie, które może być podane na kolację lub jako przekąska w ciągu dnia. Ciasto robi się podobnie jak ciasto na pierogi, z tym że niezbędny będzie olej sezamowy, który jest bardzo charakterystyczny dla kuchni azjatyckiej. Dodatek szczypiorku do ciasta nadaje mu smak i podnosi walory odżywcze. Sos przygotowuje się na bazie sosu sojowego. Jeszcze ciepłe i chrupiące placki szczypiorkiem należy maczać w sosie i jeść palcami.
Składniki na placki chińskie ze szczypiorkiem
- 300 g mąki pszennej
- 100 ml wody
- 150 ml wrzątku
- 0,5 łyżeczki soli
oraz olej sezamowy i szczypiorek
Sos do placków chińskich
- 3 łyżki dobrego sosu sojowego
- 2 łyżki octu ryżowego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 cm świeżego imbiru

Jak przygotować chińskie placki ze szczypiorkiem
- Do miski wsyp mąkę, dodaj sól i wlej wrzątek. Zacznij zagniatać ciasto. Dodaj resztę wody i dalej zagniataj na gładkie ciasto.
- Ciasto przykryć ściereczką i odstawić aby odpoczęło. W tym czasie przygotuj sos.
- Zetrzyj imbir na tarce i wymieszaj z pozostałymi składnikami sosu.
- Ciasto podziel na 4 części. Pierwszy kawałek ciasta rozwałkuj dość cienko i posmaruj olejem sezamowym. Posyp posiekanym szczypiorkiem i zwiń w rulon, a następnie w ślimaka.
- Ponownie rozwałkuj ciasto na płaski placek. Dzięki temu zabiegowi szczypiorek będzie równomiernie rozłożony w placku.
- Na dużej patelni rozgrzej łyżkę oleju i połóż placek. Smaż z obu stron, aż się lekko zarumieni. Podawaj na ciepło z przygotowanym sosem.

Jak już wypróbujecie przepis, koniecznie dajcie znać w komentarzu poniżej. Jestem ciekawa waszych opinii.