Chińskie placki ze szczypiorkiem

Chińskie placki ze szczypiorkiem to łatwe w przygotowaniu danie, które może być podane na kolację lub jako przekąska w ciągu dnia. Ciasto robi się podobnie jak ciasto na pierogi, z tym że niezbędny będzie olej sezamowy, który jest bardzo charakterystyczny dla kuchni azjatyckiej. Dodatek szczypiorku do ciasta nadaje mu smak i podnosi walory odżywcze. Sos przygotowuje się na bazie sosu sojowego. Jeszcze ciepłe i chrupiące placki szczypiorkiem należy maczać w sosie i jeść palcami.

Składniki na placki chińskie ze szczypiorkiem

  • 300 g mąki pszennej
  • 100 ml wody
  • 150 ml wrzątku
  • 0,5 łyżeczki soli

oraz olej sezamowy i szczypiorek

Sos do placków chińskich

  • 3 łyżki dobrego sosu sojowego
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 cm świeżego imbiru
placki chińskie ze szczypiorkiem

Jak przygotować chińskie placki ze szczypiorkiem

  1. Do miski wsyp mąkę, dodaj sól i wlej wrzątek. Zacznij zagniatać ciasto. Dodaj resztę wody i dalej zagniataj na gładkie ciasto.
  2. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić aby odpoczęło. W tym czasie przygotuj sos.
  3. Zetrzyj imbir na tarce i wymieszaj z pozostałymi składnikami sosu.
  4. Ciasto podziel na 4 części. Pierwszy kawałek ciasta rozwałkuj dość cienko i posmaruj olejem sezamowym. Posyp posiekanym szczypiorkiem i zwiń w rulon, a następnie w ślimaka.
  5. Ponownie rozwałkuj ciasto na płaski placek. Dzięki temu zabiegowi szczypiorek będzie równomiernie rozłożony w placku.
  6. Na dużej patelni rozgrzej łyżkę oleju i połóż placek. Smaż z obu stron, aż się lekko zarumieni. Podawaj na ciepło z przygotowanym sosem.
placki chińskie ze szczypiorkiem

Jak już wypróbujecie przepis, koniecznie dajcie znać w komentarzu poniżej. Jestem ciekawa waszych opinii.

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.