Kuchnia

Sałatka z kozim serem, grillowaną gruszką i orzechami

sałatka z kozim serem

W poprzednim wpisie pochwaliłam Wam się, że postanowiłam ograniczyć mięso. Tak! W ten nowy 2016 rok weszłam z silnym postanowieniem zmiany mojej diety. Ograniczyłam mięso, a zamiast tego stawiam na dużą ilość świeżych warzyw, owoców, a także nabiału, ziaren, kasz itp.

W poprzednim wpisie pochwaliłam Wam się, że postanowiłam ograniczyć mięso. Tak! W ten nowy 2016 rok weszłam z silnym postanowieniem zmiany mojej diety. Ograniczyłam mięso, a zamiast tego stawiam na dużą ilość świeżych warzyw, owoców, a także nabiału, ziaren, kasz itp.

O powodach, które stały za tą zmianą napiszę niebawem. Dzisiaj natomiast pokażę Wam przepis na jedną z potraw, która na stałe trafiła do mojego jadłospisu. Jest to sałatka z kozim serem, grillowaną gruszką i orzechami. Ma ciekawy i wyrazisty smak, wprost idealnie nadaje się np. na lekką kolację. Dzięki dodaniu sera koziego natural Merci Chef!, sałatka jest również sycąca.

sałatka z kozim serem

Porcja dla 2-3 osób:

  • opakowanie 150 g miks sałat
  • 110 g koziego sera natural Merci Chef!
  • 1 gruszka
  • garść orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 1 łyżka masła

Dressing:

  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka miodu

sałatka z kozim serem

prażone orzechy włoskie

Jak zrobić sałatkę z kozim serem:

  1. Składniki dressingu włóż do małego słoika np. po koncentracie pomidorowym i wytrząśnij przed 2 minuty.
  2. Jeśli sałata nie była wcześniej płukana, to opłucz ją i wysusz.
  3. Następnie podziel sałatę na porcje i ułóż na talerzach.
  4. Na suchej patelni podpiecz posiekane orzechy włoskie. Nie za długo, bo mogą stać się gorzkie. 2 minuty wystarczą, ale pamiętaj, aby je mieszać.
  5. Gruszkę przekrój na pół, wydrąż środek i pokrój na plasterki.
  6. Na patelni rozpuść masło, dodaj cukier, a gdy się rozpuści usmaż plastry gruszek. Czas smażenia to około 2-3 minuty, gruszki się nie zarumienią, ale przejdą smakiem masła i słodyczą cukru. Będą miękkie i przyjemnie słodkie.
  7. Pozostałość masła i cukru przełóż do słoiczka z dressingiem i wstrząśnij.
  8. Na sałatę wyłóż ciepłe gruszki, posyp prażonymi orzechami, a na całość pokrusz w palcach kozi ser. Sałatkę polej dressingiem.

Ser kozi świetnie komponuje się z dressingiem oraz słodkimi gruszkami. Wszystkie smaki wzajemnie się uzupełniają i sprawiają, że masz ochotę na więcej.

sałatka z kozim seremTekst powstał we współpracy z producentem serów Merci Chef!
2 Comments

2 Comments

  1. Natalia

    26/01/2016 at 13:05

    Trzeba będzie wypróbować, a można jakiś inny ser zamiast koziego?

    • Jacek Andrzejewski

      Jacek Andrzejewski

      26/01/2016 at 16:27

      Oczywiście, że można! Ograniczeniem będzie tylko Twoja wyobraźnia i oferta serów na sklepowej półce. ;)

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

The Latest

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

Cookies / Ciasteczka

Serwis Jak Po Maśle wykorzystuje pliki cookies. Brak zmiany ustawień przeglądarki oznacza, że wyrażasz na to zgodę i akceptujesz naszą politykę prywatności.

przepisy kulinarne

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi

Smaczneblogi.pl

Copyright © 2015 The Mag Theme. Theme by MVP Themes, powered by Wordpress.

To Top