Pierożki Ravioli z kozim serem, suszonymi pomidorami i karczochem. Przepis nie tylko na Walentynki.
Niedługo Walentynki, święto miłości. To jednocześnie doskonała okazja, aby przyrządzić i zjeść coś wyjątkowego i pysznego. Moja propozycja to danie z afrodyzjakiem – pierożki ravioli z kozim serem, suszonymi pomidorami i karczochem.
Składniki na ciasto ravioli (wegański przepis):
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
- 1 szklanka wody
Składniki farszu:
- 150 g koziego sera
- 1 ząbek czosnku
- 0,5 łyżeczki soli
- pół słoika suszonych pomidorów
- pól słoika marynowanych karczochów
- krojone czarne oliwki
- sok z cytryny
Jak przygotować pierożki ravioli?
- Najpierw przygotuj ciasto. Do miski wsyp mąkę, sól, oliwę z oliwek i na samym końcu wodę. Jeśli używasz robota (tak jak ja) to przy pomocy haka zagnieć ciasto. Jeśli robisz ciasto ręcznie, to zacznij je mieszać widelcem, a poźniej jak już się trochę sklei to wyrób je dłońmi. Ciasto powinno być miękkie, elastyczne, jedwabiste. Daj mu teraz odpocząć i odstaw na chwilę na bok. W tym czasie przygotuj farsz.

2. Serek kozi wyjmij z opakowania, przełóż do miseczki. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól. Wymieszaj. Suszone pomidory oraz karczochy posiekaj na mniejsze kawałki.
3. Odetnij kawałek ciasta i rozwałkuj na cienki placek. Przy pomocy szklanki lub wykrawacza wytnij kółka. Na każdym z nich ułóż trochę serka oraz porcję suszonych pomidorów i karczochów. Drugim krążkiem przykryj farsz, lekko dociskając na brzegach. W kolejnym kroku, widelcem odciśnij dookoła brzegu charakterystyczny ślad (tak jak na filmie).
4. Zagotuj wodę. Dodaj 2 łyżki oleju lub oliwy do wody i pół łyżeczki soli. Na wrzątek wrzucaj ravioli. Ostrożnie zamieszaj. Gotuj około 1 minuty po wypłynięciu na powierzchnię wody. Łyżką cedzakową wyławiaj pierożki.
Jak przechowywać ravioli?
Po ostudzeniu pierożków, należy je przykryć. W przeciwnym razie będą szybko wysychać. Najlepsza będzie folia spożywcza. Ravioli przechowuj w lodówce.
Jak podawać ravioli?
Ravioli można podawać od razu po ugotowaniu, prosto z wody. Odgrzewane na patelni z oliwą są również smaczne.
Proponuję delikatnie odgrzać je na patelni. Powolne smażenie sprawią, że będą ciepłe w środku, ale nie przypieczone na zewnątrz. Po podgrzaniu posyp pierożki tymi składnikami które są w środku – czyli suszone pomidory i karczochy oraz czarne krojone oliwki. Całość delikatnie skropić sokiem z cytryny.
Ostatnim razem jak robiłam ravioli z tego przepisu, przyszło mi do głowy, że pasowałby tutaj granat. Jego pestki są na tyle słodkie i kwaśne, że dobrze komponowałby się z pozostałymi składnikami pierożków. Ponadto granat jest taki efektowny! Potrawy z jego udziałem wyglądają tak kusząco i apetycznie.
Przypomnę tylko, że niedawno na YT umieściłam krótki filmik jak łatwo obrać pomelo i granata.