zupa z soczewicy

Nigdy nie gotowałam zupy z soczewicy. W moim domu czasem gościły tylko pierogi z tym składnikiem. Ogólnie rzecz mówiąc, soczewica i ja tolerowałyśmy się i nie było między nami chemii ani namiętności. Ot, wiedziałam o jej istnieniu oraz to, że musi być zdrowa i od czasu do czasu warto włączyć ją do naszego menu. Dla głodnych wiedzy, poniżej tabela wartości odżywczych soczewicy jadalnej.

Soczewica jadalna
Wartości odżywcze na 100 g produktu
Składniki pokarmoweWitaminySkładniki mineralne
woda11,2 gwitamina A25 mgmagnez100 mg
energia330 kcalwitamina B10,5 mgfosfor450 mg
błonnik10,7 gwitamina B20,2 mgżelazo9 mg
białko28 gwitamina B60,5 mgsód10 mg
tłuszcze1,2 gwitamina C6,2 mgwapń50 mg
węglowodany57 gwitamina PP2,6 mgpotas900 mg

Źródło: Wikipedia

Inspiracją do przygotowania mojej zupy był przepis w prasie. Zupa jak to zupa – prosta i szybka w przygotowaniu, a dodatek soczewicy syci jak niejeden kawałek mięsa.

Niezbędne składniki

  • 200 g soczewicy czerwonej
  • 2 cebule
  • puszka pomidorów
  • 2l bulionu warzywnego
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • zioła: tymianek, oregano, bazylia
  • chili
  • cukier
  • sól
  • pieprz

Cebulę i czosnek obrać, posiekać i usmażyć na oleju. Wszystkie te czynności robić od razy w garnku, nie na patelni. Soczewicę opłukać, odcedzić. W przepisie jest odmiana o barwie czerwonej, lecz ja użyłam tej szarej, bo tylko taka była.

Soczewicę dodać do cebuli, po chwili wlać rozgniecione widelcem pomidory z zalewą, koncentrat i przyprawy (zioła dopiero po ugotowaniu). Wlać bulion warzywny.

Zupę zagotować i gotować 30 minut na małym płomieniu. Po ugotowaniu dodać zioła. Podawać z grzankami lub pieczywem.

Na koniec mała prośba do Was. Zaproponujcie proszę inne dania z soczewicą, które Waszym zdaniem warte są wypróbowania. Może jakieś bułeczki, naleśniki, kolejna zupa? :)
zupa z soczewicy

Pokaż komentarzeClose Comments

2 Comments

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.