forszmak drobiowy

Kiedyś z Jackiem jedliśmy pyszny forszmak na przyjęciu weselnym. Był przepyszny, a mięsko rozpływało się w ustach. Jacek był wniebowzięty! Nigdy potem nie widziałam, aby zachwycał się tak zupa. Wspominając tamtą chwilę postanowiłam przygotować forszmak, ale drobiowy i nie na udku tylko na sercach. Jacek lubi forszmak, ja serca, więc wyszła taka oto zupa. Przepis inspirowany przepisem z innego bloga. Efekt był taki, że mi smakowało, Jackowi przeszkadzały te serca, ale zjadł dwie porcje :)
Ciekawa jestem jak Wy wykorzystujecie serca drobiowe?

Niezbędne składniki

  • 0,5 kg serc drobiowych
  • 2 cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 papryka
  • puszka pomidorów
  • 200 g pieczarek
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • łyżka musztardy
  • łyżeczka papryki słodkiej i ostrej
  • majeranek
  • sól
  • bulion
  • natka pietruszki

Serca umyć, pokroić i ugotować w bulionie.

forszmak drobiowy

Pieczarki obrać.

  forszmak drobiowy

…i usmażyć na łyżce oleju i przełożyć do miseczki. Podobnie postąpić z cebulą – obrać, posiekać i usmażyć.

forszmak drobiowy

Usmażoną cebulkę, pieczarki i posiekaną paprykę dodać do bulionu z sercami.

forszmak drobiowy

Dodać pomidory z puszki (rozdrobnić nieco) oraz koncentrat. Gotować jeszcze chwilę, aż papryka zmięknie. Na końcu dodać przyprawy i sól.

Moją zupę podałam z kleksem kwaśnej śmietany. Całość posypałam natką pietruszki.

forszmak drobiowy

Zupa mi bardzo smakowała, ale lepsza bez śmietany. Wypróbowałam jeszcze wersję z dodatkiem ogórka konserwowego, ale jednak wolę bez.

Pokaż komentarzeClose Comments

3 Comments

  • Kinga Kornacka
    Posted 13 grudnia 2013 at 22:13 0Likes

    Danie zupełni mi obce, a z sercami to już w ogóle, bo tych w swojej kuchni nie wykorzystuję wcale ;)

  • Natalia
    Posted 13 grudnia 2013 at 20:27 0Likes

    jak już wspomniałam kiedyś nie przepadam za zupami, serca jem i owszem ale troche odcinam bo moja mama nie odcina te żyły niestety. Zupe bym chętnie spróbowała ale bez cebuli.

  • Potravel
    Posted 13 grudnia 2013 at 17:05 0Likes

    Naprawdę świetny pomysł na obiad, Pozdrawiam

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.