sos szpinakowy

Uwielbiam makaron, uwielbiam szpinak, uwielbiam ser pleśniowy. Po połączeniu tych 3 składników powstał pyszny sos szpinakowy do makaronu na obiad. Przygotowuje się go bardzo szybko, a do tego prezentuje się bardzo apetycznie i tak samo smakuje. Obiad jest łatwy w przygotowaniu, ponieważ sos szpinakowy, którego przepis znajdziecie poniżej, nie wymaga dodawania żadnych przypraw ani soli.

Składniki – sos szpinakowy

  • 1 czerwona cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • mały kawałek sera pleśniowego (u mnie akurat z niebieską pleśnią)
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • opakowanie szpinaku mrożonego (w sezonie świeży)
  • makaron (u mnie akurat spaghetti)

Cebulę posiekać w piórka i usmażyć na oleju, pod koniec dodać rozdrobniony czosnek. Ugotować makaron al’dente.

smażona cebulka

Dodać zamrożoną bryłę szpinaku. Jeśli używamy świeżego, należy go wcześniej podgotować w małej ilości wody. Od czasu do czas mieszać, aby szpinak równomiernie się rozmrażał.

sos szpinakowy z serem pleśniowym

Dodać ser i mieszać, aż się rozpuści. Na końcu można dodać łyżkę gęstej śmietany. Nasz sos szpinakowy jest już prawie gotowy. Pozwólmy mu chwilę pogotować się z serem. Gotowym sosem polać makaron i wymieszać.

Smacznego!

sos szpinakowy

A tak przy okazji, to lubicie szpinak?

Przepis bierze udział w akcji:

Pokaż komentarzeClose Comments

1 Comment

  • hala
    Posted 2 lutego 2013 at 12:24

    bardzo dobre i zdrowe szpinak zelazo tak wazne dla organizmu a dla ciebie medal za przepis halahala

Leave a comment

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.